Последни новини
Home / Законът / Издигнаха шефа на Асоциацията на прокурорите за член на ВСС

Издигнаха шефа на Асоциацията на прокурорите за член на ВСС

Defakto.bg

Председателят на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов е издигнат за член на Висшия съдебен съвет, информираха от ВСС.

Той е първата номинация за избраник от професионалната квота в Прокурорската колегия на мястото на Даниела Машева (вече зам.-главен прокурор). Срокът е до 17 юли включително. Общото събрание за изслушване е насрочено за 19 септември, на 26 септември е прекият избор на принципа 1 магистрат – 1 глас. Избраникът ще довърши мандата на Машева до октомври 2022 г.

Евгени Иванов, обвинител от Военно-апелативна прокуратура, е предложен от седмина, трима от тях – административни ръководители. Подписите си под номинацията са сложили Елин Алексов – ВКП,  Даниела Ангелова – и.ф. шеф на Апелативна специализирана прокуратура, Радослав Димов – апелативен прокурор на София, Владимир Николов – Районна прокуратура – Плевен, Георги Чинев – Окръжна прокуратура – Бургас, Георги Георгиев – Окръжна прокуратура – Русе, Владимир Чавдаров – апелативен прокурор на Варна. Алексов, Ангелова, Николов и Чавдаров са и в УС на Асоциацията на прокурорите.

Евгени Иванов е дал съгласието си, което е задължително по закон.

Номинираният за член на ВСС е повече от 20 г. в съдебната власт, започва като военен следовател, после е обвинител и зам.-шеф на софийската военно-окръжна прокуратура, сега е във военноапелативната прокуратура. Трети мандат председател на Асоциацията на прокурорите, от началото на годината – съпредседател на Съвета за партньорство към ВСС (другият е Вероника Имова).

В номинацията се казва: „Професионалното развитие и обществена дейност на г-н Евгени Иванов свидетелства за придобита от него висока квалификация в областта на наказателното право и процес, както и за отлични организационни и административни умения, които му позволяват успешно да съвместява професионалните си задължения като прокурор и лектор в НИП с отговорностите като председател на АПБ. Оценката за тези негови качества и постигнати успехи е намерила израз в награждаването му през 2009 г. от главния прокурор с плакет на Прокуратурата на Република България за проявени висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества, както и получения през 2015 г. почетен знак на Съюза на юристите за професионални успехи и заслуги за дейността на съсловния живот. Всички, които са работили с колегата Евгени Иванов, го познават като много ерудиран и подготвен прокурор, всеотдаен колега и приятел, възпитан, почтен и достоен представител на професията“.

 

About De Fakto

Проверете също

Христо Иванов поиска от Иван Гешев да разкрие кой стои зад гласа, поискал да „изгори“ Елена Йончева

Христо Иванов, лидер на „ДБ“ внесе сигнал до главния прокурор Иван Гешев, в който настоява …

Заявленията за нови лични документи – в районно управление по избор

Там, където сме ги подали, ще ги и получим, уточниха от МВР От днес звената …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.