Последни новини
Home / Законът / Общият съд на ЕС: Американската компания Епъл няма да връща 13 млрд. евро на Ирландия

Общият съд на ЕС: Американската компания Епъл няма да връща 13 млрд. евро на Ирландия

Defakto.bg

Общият съд на Европейския съюз отмени решение на на Еврокомисията от 2016 г. за ирландските данъчни облекчения в  полза на Apple, тъй като комисията не е успяла да докаже твърденията си  за  непозволена държавна помощ.  Така американската компания Епъл  няма да плаща на Ирландия 13 млрд. евро корпоративен данък.

Крайното решение на съдиите е в отговор на решение на Европейската комисия, която рез 2016 г. реши, че Ирландия е давала на Епъл непозволени данъчни облекчения в продължение на повече от 10 години,  които са позволили на технологичния гигант да плаща по-малко от 1% корпоративен данък.

През 2016 г. ЕК прие решение2 относно две данъчни решения, издадени от ирландските данъчни власти (ирландските приходи) на 29 януари 1991 г. и 23 май 2007 г. в полза на Apple Sales International (ASI) и Apple Operations Europe (AOE),  регистрирани дружества в Ирландия.  С тези данъчни  решения са одобрени  методите, използвани от ASI и AOE за определяне на изискуемата им печалба в Ирландия, свързани с търговската дейност на съответните им ирландски клонове.  Данъчното решение от 1991 г. бе в сила до 2007 г., когато бе заменено с друго, което позволи благоприятното данъчно облагане да продължи,  докато новата бизнес структура на Епъл бъде въведена в Ирландия.
ЕК обаче обяви, че въпросните данъчни постановления представляват държавна помощ, незаконно въведена от Ирландия.  Помощта беше обявена за несъвместима с вътрешния пазар и  Комисията поиска възстановяване на въпросната помощ в размер на  13 милиарда евро.  3  Ирландия (дело T-778/16) и ASI и AOE (дело T-892/16) поискаха Общият съд да отмени решението на Комисията.

Според  решението  Еврокомисията  не е представила доказателства, които показват,  че Епъл  е нарушила правилата за конкуренцията, възползвайки се от непозволена държавна помощ.  Общият съд одобрява оценките на Комисията във връзка с нормалното данъчно облагане съгласно ирландското данъчно законодателство, но приема, че основният  аргумент Комисията не е доказан.
Според съда,  Комисията е трябвало да докаже, че доходът реализиран от облагането, представлява стойността на действително извършваните от самите ирландски клонове дейности, с оглед на inter alia дейностите и функциите, които действително изпълняват ирландските клонове на ASI и AOE от една страна, и стратегическите решения, взети и приложени извън тези клонове, от друга.
Освен това Общият съд счита, че Комисията не е успяла да докаже в своята спомагателна линия на мотиви методологически грешки в оспорваните данъчни постановления, които биха довели до намаляване на дължимите печалби на ASI и AOE в Ирландия.  Въпреки че Общият съд изразява съжаление за непълния и понякога непоследователен характер на обжалваните данъчни постановления, установените от Комисията дефекти сами по себе си не са достатъчни, за да докажат наличието на предимство за целите на член 107, параграф 1 от ДФЕС.
ЕК  разполага с 2 месеца и 10 дни да обжалва решението на Общия съд, където  ще бъде постановено окончателното решение.

1 Член 107, параграф 1 от ДФЕС: „Освен ако в договорите не е предвидено друго, всяка помощ, предоставена от държава-членка или чрез държавни ресурси, под каквато и да е форма, която нарушава или заплашва да наруши конкуренцията, като облагодетелства определени предприятия или производството на определени стоки , доколкото засяга търговията между държавите-членки, да е несъвместима с вътрешния пазар. “
2 Решение (ЕС) 2017/1283 на Комисията от 30 август 2016 г. относно държавна помощ SA.38373 (2014 / C) (предишна 2014 / NN) (предишна 2014 / CP), изпълнено от Ирландия към Apple (нотифицирано под документ C (2017) 5605 )
3 Прес съобщение на Комисията от 30 август 2016 г.: Държавна помощ: Ирландия предостави незаконни данъчни облекчения на Apple на стойност до 13 милиарда евро.
държани от ASI и AOE и следователно всички приходи от търговия на ASI и AOE, получени от продажбите на Apple Group извън Северна и Южна Америка, в техните ирландски клонове.

About De Fakto

Проверете също

Христо Иванов поиска от Иван Гешев да разкрие кой стои зад гласа, поискал да „изгори“ Елена Йончева

Христо Иванов, лидер на „ДБ“ внесе сигнал до главния прокурор Иван Гешев, в който настоява …

Заявленията за нови лични документи – в районно управление по избор

Там, където сме ги подали, ще ги и получим, уточниха от МВР От днес звената …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.