Последни новини
Home / Фондацията

Фондацията

Мисията на фондация “Де Факто” е да помага на гражданите да се ориентират в джунглата на сложната правна наука.

Дългогодишният ни опит като специализирани журналисти показва, че въпросите на „труда и капитала” засягат армията от работници и служители и работодатели, които всекидневно се нуждаят от отговори. Проблемите на трудовото и осигурителното право са вечни, а материята не е от популярните дори сред самите юристи.

Помагаме за изпълнението на тази мисия чрез поддръжката на правния сайт De Fakto. Съдържанието в него се подготвя изцяло от журналисти и експерти в съответните области на правото, браншови организации (камари, съвети, колегии и др.). Всеки юрист в България може да сподели при нас своите вълнуващи го теми, казуси, проблеми и решения. Едновремнно с правния сайт, екипът подготвя и едноименно правно списание De Fakto, шест броя от което вече са реалност.

Една от основните цели на правния сайт De Fakto е социално-просветителска.

В рубриката „Казуси” читателите получават разнообразни и компетентни отговори на сериозни проблеми, свързани със сключване и прекратяване на трудовите договори, оспорване на уволнения, правото им на обезщетения, условията за пенсиониране, вечните проблеми с т.нар. „таван” на парите за старини, задължения към работодателите, кога и как се носи дисциплинарна отговорност и т. н. Тук са и всички въпроси, свързани с промените в гражданското, данъчното, наказателното законодателство, които засягат правата на гражданите.

В рубриките „Коментари” и „Интервю” даваме думата на компетентни експерти из областта на правото по въпроси, казуси и проблеми от обществена значимост.

Поддържаме рубрика „Законът” с правноаналитична информация по въпросите на деня, свързани с проблеми на правосъдието, кадровата политика и управленски решения на ВСС, следим изкъсо отклоненията от закона и целите на т.нар. правителство на съдебнната власт, информираме за важни тълкувателни решения на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, както и за дейността на творческите съюзи на съдии и прокурори.

Изброяването на нашите потенциални читатели трябва да започне с близо 3000 съдии, плюс 1700 прокурори и следователи, почти 6500 души съдебна администрация. Следват почти 15 хиляди адвокати и юрисконсулти. Към тези бройки добавяме и всеки пълнолетен български гражданин, който има казус на правна тема или се интересува от правния аспект на текущите новини и теми, дискутирани в медиите.

Проектът ни ще расте по линията на включването и реализация на инициативи в сферата на ивент-мениджмънт на кръгли маси, тематични участия като медиен партньор, организатори на „наша” конференция и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.