Последни новини
Home / Фондацията

Фондацията

Мисията на фондация “Де Факто” е да помага на гражданите да се ориентират в джунглата на сложната правна наука.

Дългогодишният ни опит като специализирани журналисти показва, че въпросите на „труда и капитала” засягат армията от работници и служители и работодатели, които всекидневно се нуждаят от отговори. Проблемите на трудовото и осигурителното право са вечни, а материята не е от популярните дори сред самите юристи.

Помагаме за изпълнението на тази мисия чрез поддръжката на правния сайт De Fakto. Съдържанието в него се подготвя изцяло от журналисти и експерти в съответните области на правото, браншови организации (камари, съвети, колегии и др.). Всеки юрист в България може да сподели при нас своите вълнуващи го теми, казуси, проблеми и решения. Едновремнно с правния сайт, екипът подготвя и едноименно правно списание De Fakto, шест броя от което вече са реалност.

Една от основните цели на правния сайт De Fakto е социално-просветителска.

В рубриката „Казуси” читателите получават разнообразни и компетентни отговори на сериозни проблеми, свързани със сключване и прекратяване на трудовите договори, оспорване на уволнения, правото им на обезщетения, условията за пенсиониране, вечните проблеми с т.нар. „таван” на парите за старини, задължения към работодателите, кога и как се носи дисциплинарна отговорност и т. н. Тук са и всички въпроси, свързани с промените в гражданското, данъчното, наказателното законодателство, които засягат правата на гражданите.

В рубриките „Коментари” и „Интервю” даваме думата на компетентни експерти из областта на правото по въпроси, казуси и проблеми от обществена значимост.

Поддържаме рубрика „Законът” с правноаналитична информация по въпросите на деня, свързани с проблеми на правосъдието, кадровата политика и управленски решения на ВСС, следим изкъсо отклоненията от закона и целите на т.нар. правителство на съдебнната власт, информираме за важни тълкувателни решения на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, както и за дейността на творческите съюзи на съдии и прокурори.

Изброяването на нашите потенциални читатели трябва да започне с близо 3000 съдии, плюс 1700 прокурори и следователи, почти 6500 души съдебна администрация. Следват почти 15 хиляди адвокати и юрисконсулти. Към тези бройки добавяме и всеки пълнолетен български гражданин, който има казус на правна тема или се интересува от правния аспект на текущите новини и теми, дискутирани в медиите.

Проектът ни ще расте по линията на включването и реализация на инициативи в сферата на ивент-мениджмънт на кръгли маси, тематични участия като медиен партньор, организатори на „наша” конференция и др.

Екипът на правния сайт и списание De Fakto бе сформиран спонтанно след фалита на в. „Преса”.

Лилия Христовска е дългогодишен завеждащ отдел на правните отдели във в. “Труд” и в. “Преса”. Завършила е право в СУ Климент Охридски. Във в. “Труд” дълги години е работила чисто правна работа в отдел „Трудово-правна консултация”. Носител е на много награди, свързани с журналистическата й дейност.

Eлена Енчева е сред най-добрите съдебни журналисти у нас. Също е носител на награда на Съюза на юристите. Била е зам.-отговорен редактор в правните отдели на “Труд” и “Преса”, работила е и във в. “Сега”, също по проблемите на съдебната система.

Васил Чобанов също е юрист по образование, журналист, работещ по проблемите на съдебната власт. Той е един от създателите на правния проект „Юридическа енциклопедия”, като репортер е работил в “Свободна Европа”, бил е директор на програма “Хоризонт” в БНР.

В работата си ползваме мнението и консултациите на проф. Васил Мръчков, Даниела Доковска, проф. Емилия Друмева, проф. Цветана Каменова, проф. Екатерина Трендафилова, първият български съдия в Международния наказателен съд и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.