Последни новини
Home / Без категория / При незаконно уволнение длъжността се възстановява, ако е закрита

При незаконно уволнение длъжността се възстановява, ако е закрита

Defakto.bg

ВЪПРОС: Бях уволнена неправомерно и заведох съдебно дело за отмяна на уволнението и възстановяване на работа. Съдът ме възстанови на същата длъжност, но тя вече не съществуваше в щатното разписание. Ходя на работа, но нямам работно място и не ми възлагат работа. Какво се прави в този случай? – Е. М. от София

ОТГОВОР: Работодателят е длъжен да ви допусне да изпълнявате работата, на която съдът ви е възстановил. Съдействие за изпълнение на влязлото в сила съдебно решение, с което сте възстановена на заеманата длъжност, може да поискате от прокуратурата, както и от инспекцията по труда по седалището на предприятието.

Съдебното решение, с което уволнението е признато за незаконно и работникът или служителят е възстановен на работа, е задължително за изпълнение от работодателя.

Според практиката на Министерството на труда и социалната политика, в случай че заповедта за прекратяване на трудовия договор бъде отменена с влязло в сила съдебно решение, длъжността следва да бъде възстановена по щатното разписание и лицето да бъде възстановено на тази длъжност.

При възстановяване на работника или служителя на предишната му работа от работодателя или от съда той може да я заеме, ако в двуседмичен срок от получаване на съобщението за възстановяване се яви в предприятието, освен когато този срок не бъде спазен по уважителни причини.

Ако незаконно уволнен работник или служител се яви, за да заеме работата, на която е възстановен, но не бъде допуснат да я изпълнява, работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно към него. Отговорността е в размер на брутното му трудово възнаграждение от деня на явяването му до действителното му допускане на работа.

Освен това длъжностното лице, което не изпълни влязло в сила решение за възстановяване на неправилно уволнен работник или служител, носи наказателна отговорност по чл. 172, ал. 2 от Наказателния кодекс. Наказанието е лишаване от свобода до три години.

Справка: чл. 225, ал. 3, чл. 345, ал. 1 от Кодекса на труда и чл. 172, ал. 2 от Наказателния кодекс.

About Лилия Христовска

Проверете също

България се присъедини към конвенция за сътрудничество в преследването на геноцид и престъпления срещу човечеството

България се присъедини официално към Любляно-Хагската конвенция за международно сътрудничество в разследването и наказателното преследване …

Гешев решен да съди и.ф. главен прокурор Сарафов за лъжи в стил „къс разказ, сам си го измислих“

„Досега търпях всякакви лъжи, защото бях главен прокурор и ме интерсуваше престижа на институцията, която …

2 коментара

  1. Маринела

    Здравейте, бихте ли ми разяснили какво мога да направя в следната ситуация :
    Служител е възстановен на работа със съдебно постановление,явява се на работа,но длъжността е закрита реално няма какво да върши.Та питането ми е как да освободим този служител законово ,така че повече да не ни съди .Реално нямаме нужда от него ,а и не го искаме по ред други причини.

    • Герб Перник

      Уволнявайте смело, ние от Герб в Перник така правим – още същия ден ги уволняваме. Вземете опит от майката на Златанов Тефтерчето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.