Последни новини
Home / Коментари / Крадци на правосъдие

Крадци на правосъдие

Defakto.bg

Елена Енчева       Автор Елена Енчева

 

В прокуратурата крадат веществени доказателства! Новината, съобщена от „Преса“ в понеделник, разбуни духовете. И разрови спомените. А те показаха, уви!, че предметите на престъпления са се изпарявали яко дим по цялата правоохранителна верига – МВР, следствие, прокуратура. Със сигурност липси има и в съда.

На стената на позора


 

В „позорните“ страници на Темида челно място държат трофейната оръжейна колекция на Иван Славков, прословутия часовник на Бай Миле, блокираните пари на родителите на взривената аптекарка Христомира Атанасова. Водени са дела за изчезнали пари и накити от каси на митниците и на дознатели от МВР. Случвали са се и куриози – пред медии съдия е разказвал как изгубена пушка по негово дело няколко години по-късно била открита да подпира прозорец в прокуратурата. Зевзеците по форумите пък споделят, че в следователски кабинети имало по десетина телевизора, наредени като видеостена. А в Н-ското РПУ полицаите изпушили няколко мастербокса цигари и изпили десетки бутилки уиски без бандерол, а после се чудили как да запълнят липсите, като се стигнало до предаване на доказателствата.

Най-оборотни в чезнещия поток безспорно са наркотиците от всякакъв вид, но най-вече канабисът. Сигурно защото е най-много. Дрогата като веществено доказателство впрочем е на прицел и на Запад (виж карето). Но фактът, че и там са грешни, не прави нашенската картинка по-розова.

От 1995 г., когато в Съдебната палата в София един съдия се разгневи, че оръжията, за които трябва да съди Батето, ги няма и най-вероятно са били претопени от МВР, се изтърколиха близо 20 години. Но ето на – преди дни от Бургас дойде откритието, че пари, злато и дори бинокъл „Галилео“ – веществени доказателства по 18 дела, са изчезнали от самата прокуратура.

Годините си вървят, хаосът продължава. Нищо не се е променило.

Не би трябвало да е така. Правилата за опазването на веществените доказателства са строги. И това не е случайно – става дума за предметите, пряко свързани с конкретното престъпление. Те навеждат разследващите по „горещите“ следи на извършителите, те са козът на обвинението в съда. Изчезването им може да обрече на провал и най-перфектно свършената полицейско-прокурорска работа, като гарантира амнистия на виновните. Нещо повече – липсващите веществени доказателства са дамга върху честта на тогата и на пагона. Защото крадците са от техните редици.

А правилата от все време наистина са строги. Наказателнопроцесуалният кодекс (НПК) е пределно ясен – веществените доказателства внимателно се оглеждат, подробно се описват в протоколи и се прилагат към делото, като се вземат мерки да не се повредят или изменят. Когато папките се предават от един на друг орган, доказателствата вървят заедно с тях.

Парите и накитите – само в банков сейф

И още – парите и другите ценности се предават за пазене в търговска банка, обслужваща държавния бюджет, или в Българската народна банка. И така до окончателния завършек на наказателното производство.

Каса на столичното следствие за пазене на доказателства. Снимка: БТВ


 

Съвместна инструкция на прокуратурата, МВР и националното следствие от 2004 г. задължава и трите институции да водят книги за контрол и отчет на веществените доказателства. А шефовете им – да осигурят подходящи условия за тяхното опазване, включително охраняеми складове, каси, здраво затварящи се и заключващи се шкафове и др.

В най-ново време изискванията са разписани вече в правилници за дейността на съответната администрация. Там се разпорежда: иззетите лекарства и други опасни за здравето вещества се предават на медицинските органи. От наркотиците и прекурсорите се изземат представителни проби (за нуждите на делото), останалите количества се унищожават. Взривните вещества, оръжията и боеприпасите се предават на службата КОС (контрол на общоопасните средства) в съответното районно.

За веществените доказателства се водят специални книги, където подробно се записва кога от кого на кого са предадени. Поставят им се специални картончета с номера на делото.

Кое не е ясно, та безобразията се повтарят?

Прегледът на известните истории откроява закономерности. Първата – тотално неспазване на правилата. В най-пресния пример от Бургас „открилата“ липсата на пет златни пръстена и гривни, 9691 лева, 2200 евро, 1045 щатски долара и 15 паунда прокуратура признава, че „престъпникът“ е в нейните редици – архиварката Зорница Атанасова ще отговаря за длъжностното присвояване на вещите. В написания вече срещу нея обвинителен акт даже се цитира, че банкнотите и златото, противно на изискванията не били в банка, а в каса в архиварския кабинет. Простете, но щом е така, къде са гледали началниците и не са спрели овреме нарушението?!

Така стигаме до втората закономерност – очевадна липса на контрол. Макар че още през 2010 г. Инспекторатът към ВСС недвусмислено предупреди: веществените доказателства по наказателни дела не се пазят добре, могат да изчезнат, да бъдат унищожени и да не се върнат на хората! Още тогава Ана Кариванова би тревога – някои прокуратури изобщо не пазят предметите на престъпленията или слагат само отделни вещи в касите и това е много сериозен проблем. Като нагледна илюстрация бе посочено как от МВР и обвинението са отказали да върнат блокираните пари на взривената през 2002 г. аптекарка Христомира Атанасова, а после се опитали да се оправдаят с факта, че средствата били от незаконна дейност! В същото време БНБ е сигнализирала, че от 1975 г. в трезорите й отлежавали злато, накити и валута, изземвани по дела. И няма кой да ги потърси.

Третият извод най-боде очите – хаосът прави крадците ненаказуеми, ако изобщо стигнат до съд. Осъдените за липсите се броят на пръсти. В повечето случаи решението е: „Невинни.“

 

Пушките на Батето – продадени и претопени

1995 г. Иван Славков на път към съда. Снимка: БТА


„Можех да подаря колекцията си на музея на милицията, ако знаех, че няма да ми ги върнат“, са финалните думи на Иван Славков пред Софийския градски съд през 1995 г.

Заради нея през 1990 г. зетят на бившия Първи бе обвинен за незаконно притежание на оръжие. А заради дейността му като председател на Българския олимпийски комитет – в присвояване на 14 410 лв. и 10 стотинки, изхарчени покрай кандидатурата кандидатурата на София за домакин на зимните олимпийски игри. Славков бе и арестуван на основание „важни държавни интереси“. После все пак го освободиха. Накрая се стигна и до съд.

Очевидците от онази съдебна зала през 1995 г. помнят изумлението и гнева на съдията Илиан Василев (днес известен адвокат), от получениея отговор от МВР, че не може да му предостави иззетите от витрина в дома на Славков веществени доказателства – колт „Наган“, въздушен пистолет „Валтер“, пушка „Уинчестър“, френска ловна пушка успоредка, въздушна пушка „Хаенел“… понеже ги нямало. Били претопени!

Илиан Василев чете: „Невинен“ за Славков и по двете обвинения – стана ясно, че за „присвоените“ пари си има надлежни документи, а и не са били харчени по негово разпореждане. За пушките, които съдията така и не видя, също не се откри Живковия зет да е извършил престъпление. Магистратът Василев обаче моментално сигнализира военна прокуратура за действията на МВР. Оттам не предприеха нищо.

По-късно в публикации се твърдеше, че ювелирната френска пушка от Славковата колекция, подарена му от композитора Атанас Косев, е била продадена от МВР като негодна на германеца Райнер Фьолкер.

През 2006 г. Иван Славков осъди държавата за безобразията спрямо него.

По ирония на съдбата по друго дело на фамилията – срещу Тодор Славков за изнасилването на Мила Гешева, също бяха изчезвали доказателства. Внукът на бившия Първи, в крайна сметка, също бе оправдан.

 

 

Мистерия с часовника на Бай Миле

Рядък часовник марка „Роял“, два златни пръстена с брилианти, ланец и гривна са били свалени от трупа на Милчо Бонев-Бай Миле след разстрела му през юли 2004 г. и са изчезнали безследно! С тази новина гръмнаха медиите година по-късно, след като вдовицата на Бонев тръгна да търси вещите на съпруга си и никой не успя да ги открие.

Бившата следователка Весела Василева бе оправдана.


 

За присвояването им е обвинена водилата делото столична следователка Весела Василева. Когато започва разследването срещу нея тя вече не е в следствието, станала е шеф на дознателите в НСБОП и категорично отрича да има нещо общо с изчезването на ценните вещи.

Прокуратурата обаче е категорична – Василева била последното длъжностно лице, имало достъп до веществените доказателства, които били заключени в служебната й каса.

През 2007 г. юристката е напълно оправдана от съда. Мотивът – предметите, писани в обвинителния акт, нямат нищо с предметите, описани в протокола от изземването след убийството на Милчо Бонев! Т.е. – Василева е съдена за нещо, което никой не знае какво е.

„По делото не се установи изобщо да й е бил поверяван часовник. В протокола от изземването няма описан уникален часовник, както се твърдеше“, каза адвокатката й Ина Лулчева.

Къде са вещите до днес остава мистерия.

 

 

Полицай и надзирател осъдени за кражба на канабис

Мария Благоева

Полицай и служител на „Следствени арести“ от Петрич излежаха ефективните си присъди за кражба на чувал с канабис от двора на районното управление в южния град.

Случаят гръмна през лятото на 2008 година. В нощта срещу 29 август двамата опитаха да отмъкнат близо 4 килограма наркотично растение, складирано в полицейския двор след акция по селата на планините Беласица и Огражден.

Към полунощ, при обход по маршрута си дежурният постови полицай забелязал съмнителен лек автомобил близо до оградата на площадката, където се съхранявали близо четири тона ожънат канабис.

Постовият сварил неканените гости в момент, в който си предавали чувала през оградата на управлението. Веднага разпоредил на мъжете да спрат на място и повикал колегите си. В този момент единият от двамата опитал да избяга с колата.

В крайна сметка крадците бяха задържани. Оказа се, че Стоил Янев е полицай от Петрич, а Владимир Гьоргов е служител на „Следствените арести“, който чакал на улицата и трябвало да поеме чувала с продукцията.

По-късно полицаят бе дисциплинарно уволнен.

По време на съдебния процес крадците се разкаяха и признаха вината си. На 18 ноември 2009 г. Благоевградският окръжен съд призна двамата мъже за извършители на кражба в големи размери, тъй като дрогата в чувала е била на стойност 20 820 лв..

За това Гьоргов получи 3 години и 9 месеца затвор, Янев – 4 години.

През 2010 г. Върховният касационен съд намали наказанието на бившия надзирател на 1 година и 9 месеца ефективно.

About Лилия Христовска

Проверете също

Преди 3 г. адв. Теодор Георгиев: В обвинението за косвен умисъл при катастрофата, отнела живота Милен Цветков, има логика

На 25 април 2020 г. Де Факто публикува статия на адв. Теодор Герогиев, в която …

Ако президентът не наложи вето на промените за следствието, те ще отпаднат в Конституционния съд

Петър Обретенов* Къде е мястото на следствието – на пръв поглед въпросът е безсмислен – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.