Последни новини
Home / Законът / Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

Defakto.bg

ВСС

Най-голямата магистратска организация – Съюзът на съдиите – поиска оставката на Висшия съдебен съвет – кадровият орган на Темида, – защото се е компрометирал до степен да не може повече да изпълнява задълженията си като гарант за независимост на съдебната власт, съобщи Дневник.

Повод за позицията са последните решения на съвета – да не избере отново Нели Куцкова за председател на Апелативния съд – София, и да изиска обяснения от председателя на Софийски градски съд Калоян Топалов.

„Фактите от последните седмици показват, че ВСС не само не решава проблемите на съдебната власт, но и ги създава. Само за кратък период стана очевидна абсолютната неспособност на колективния орган да взема компетентни и обосновани решения. Напротив, убедихме се, че е политически подвластен“, пишат в писмото си от Съюза и изброяват няколко примера от последните седмици:

– На 10.12.2015 г. мнозинството във ВСС реши да се възложи проверка от Инспектората на ВСС (ИВСС) и Етичната комисия към него на председателите на Софийския районен съд, Върховния касационен съд и Районния съд – Пазарджик, както и на отделни съдии в тези съдилища във връзка със заведените производства от частен характер срещу членове на ВСС.

– На 16.12.2015 г. ВСС взе решение, с което задължава председателят на СГС да представи доклад и да бъде поканен на изслушване пред ВСС.

– На 17.12.2015 г. ВСС проведе обсъждане и гласуване за избор на председател на Софийския апелативен съд.

„Решението да се следи за решаването на конкретни констатирани проблеми в работата на СГС би изглеждало принципно, ако не беше изолирано, тенденциозно и взето в момент, в който голяма част от съдийската общност се противопостави на поредния политически опит да се внуши, че се предприемат законодателни мерки за реформи в съдебната система и започна публична дискусия за разкриване на привидността“, пишат от организацията.

Те критикуват и повторното изслушване на съдия Нели Куцкова, при което съветът отново не обсъди нейната кандидатура по същество и не гласува номинацията й, подкрепена от болшинството от съдиите в Апелативния съд.

„Представители на политическата квота във ВСС повториха изразеното на 11.12.2015 г. мнение на министър-председателя Бойко Борисов, че „съдии, които са били политици, а след това се правят на обективни“. Така доказахте политическата си обвързаност и абсолютната си непоследователност, тъй като междувременно избрахте за председател на Апелативен съд – Бургас, съдия Деница Вълкова, която ви напомняме, че също е заемала длъжността заместник-министър на правосъдието. Никога не сме възразявали срещу това решение, тъй като не отричаме правото на колеги, взели експертно участие в изпълнителната или законодателната власт и натрупали административен опит по този начин, да бъдат избирани на ръководни длъжности в съдебната система, а единствено колегите от бургаския апелативен район, които добре познават професионалните й качества, могат да изразяват оценка за тях“, пишат от съюза.

Според тях ВСС не се ръководи от принципни съображения при провеждането на тези два избора и още повече не изпълнява съдебното решение на върховния съд (бел. ред. по случая с Куцкова), в което се указва, че отказът трябва да бъде обоснован.

„Вие нямате легитимни аргументи защо съдия Куцкова, подкрепена от мнозинството съдии в САС, не притежава необходимите качества да заеме поста на председател и оставяте най-големия апелативен съд в страната без административен ръководите повече от година и половина.  Изложените днес „съображения“ обуславят неприемлив абсурд – в идентични случаи прилагате закона различно. И понеже не излагате мотиви за абсурда, а и едва ли бихте могли, то ние приемаме, че вашата воля е подменена от политическо настроение, на което ние станахме свидетели, а вие недопустими проводници.  Последните три решения, посочени по-горе, са само от част от действията Ви за прокарване на политически влияния и зависимости в управлението на съдебната власт. И затова е още по-неприлично, че обвинихте в политиканство нас, редовите съдии, отказващи да се примирим със статуквото. Вашите решения компрометират изключително много дейността на органа, в който членувате, защото саботират основната му конституционна задача. Единственият изход е да подадете оставки, за да не разрушавате повече и без това крехкия авторитет на институцията!  Вярваме, че онези от вас, които имат чувство за лично достойнство и чест, няма да се поколебаят да се вслушат в искането ни“, пишат още от магистратската организация.

About Лилия Христовска

Проверете също

Окончателно: ВАС отхвърли спора за дипломата на главния прокурор Иван Гешев като „юрист“

Състав на Върховния административен съд (ВАС)  отхвърли като недопустимо оспорването на   дипломата на главния прокурор …

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.