Последни новини
Home / Законът / Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

Defakto.bg

ВСС

Най-голямата магистратска организация – Съюзът на съдиите – поиска оставката на Висшия съдебен съвет – кадровият орган на Темида, – защото се е компрометирал до степен да не може повече да изпълнява задълженията си като гарант за независимост на съдебната власт, съобщи Дневник.

Повод за позицията са последните решения на съвета – да не избере отново Нели Куцкова за председател на Апелативния съд – София, и да изиска обяснения от председателя на Софийски градски съд Калоян Топалов.

„Фактите от последните седмици показват, че ВСС не само не решава проблемите на съдебната власт, но и ги създава. Само за кратък период стана очевидна абсолютната неспособност на колективния орган да взема компетентни и обосновани решения. Напротив, убедихме се, че е политически подвластен“, пишат в писмото си от Съюза и изброяват няколко примера от последните седмици:

– На 10.12.2015 г. мнозинството във ВСС реши да се възложи проверка от Инспектората на ВСС (ИВСС) и Етичната комисия към него на председателите на Софийския районен съд, Върховния касационен съд и Районния съд – Пазарджик, както и на отделни съдии в тези съдилища във връзка със заведените производства от частен характер срещу членове на ВСС.

– На 16.12.2015 г. ВСС взе решение, с което задължава председателят на СГС да представи доклад и да бъде поканен на изслушване пред ВСС.

– На 17.12.2015 г. ВСС проведе обсъждане и гласуване за избор на председател на Софийския апелативен съд.

„Решението да се следи за решаването на конкретни констатирани проблеми в работата на СГС би изглеждало принципно, ако не беше изолирано, тенденциозно и взето в момент, в който голяма част от съдийската общност се противопостави на поредния политически опит да се внуши, че се предприемат законодателни мерки за реформи в съдебната система и започна публична дискусия за разкриване на привидността“, пишат от организацията.

Те критикуват и повторното изслушване на съдия Нели Куцкова, при което съветът отново не обсъди нейната кандидатура по същество и не гласува номинацията й, подкрепена от болшинството от съдиите в Апелативния съд.

„Представители на политическата квота във ВСС повториха изразеното на 11.12.2015 г. мнение на министър-председателя Бойко Борисов, че „съдии, които са били политици, а след това се правят на обективни“. Така доказахте политическата си обвързаност и абсолютната си непоследователност, тъй като междувременно избрахте за председател на Апелативен съд – Бургас, съдия Деница Вълкова, която ви напомняме, че също е заемала длъжността заместник-министър на правосъдието. Никога не сме възразявали срещу това решение, тъй като не отричаме правото на колеги, взели експертно участие в изпълнителната или законодателната власт и натрупали административен опит по този начин, да бъдат избирани на ръководни длъжности в съдебната система, а единствено колегите от бургаския апелативен район, които добре познават професионалните й качества, могат да изразяват оценка за тях“, пишат от съюза.

Според тях ВСС не се ръководи от принципни съображения при провеждането на тези два избора и още повече не изпълнява съдебното решение на върховния съд (бел. ред. по случая с Куцкова), в което се указва, че отказът трябва да бъде обоснован.

„Вие нямате легитимни аргументи защо съдия Куцкова, подкрепена от мнозинството съдии в САС, не притежава необходимите качества да заеме поста на председател и оставяте най-големия апелативен съд в страната без административен ръководите повече от година и половина.  Изложените днес „съображения“ обуславят неприемлив абсурд – в идентични случаи прилагате закона различно. И понеже не излагате мотиви за абсурда, а и едва ли бихте могли, то ние приемаме, че вашата воля е подменена от политическо настроение, на което ние станахме свидетели, а вие недопустими проводници.  Последните три решения, посочени по-горе, са само от част от действията Ви за прокарване на политически влияния и зависимости в управлението на съдебната власт. И затова е още по-неприлично, че обвинихте в политиканство нас, редовите съдии, отказващи да се примирим със статуквото. Вашите решения компрометират изключително много дейността на органа, в който членувате, защото саботират основната му конституционна задача. Единственият изход е да подадете оставки, за да не разрушавате повече и без това крехкия авторитет на институцията!  Вярваме, че онези от вас, които имат чувство за лично достойнство и чест, няма да се поколебаят да се вслушат в искането ни“, пишат още от магистратската организация.

About Лилия Христовска

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.