Последни новини
Home / Законът / Борисов ще иска европейски експерти да наблюдават прокуратурата и реформата

Борисов ще иска европейски експерти да наблюдават прокуратурата и реформата

Defakto.bg

work_eu_directive-150x150[1]Европейски експерти да наблюдават дейността на прокуратурата и осъществяването на съдебната реформа като цяло. Тази идея лансира премиерът Бойко Борисов пред български журналисти по време на посещението си в Брюксел, където участва в среща на ЕНП и в заседанието на Европейския съвет, пише “Медиапул”.

“Бихме искали (от ЕС) да ни помогнат в съдебната реформа със свои пратеници, да наблюдават всяка стъпка, която правим и да сме сигурни, че тя (реформата) е в правилната посока. Това не е обидно за държавата”, заяви Борисов в четвъртък, цитиран от БТА.

По думите му, “ако нещо не се справяш и е видно, че хората не го одобряват и искаме да стане по-добре, защо да не ни изпратят двама-трима експерти”.

“Включително и в прокуратурата да отидат двама, които да наблюдават всичко, което се прави, за да са наясно колегите в Европа, че се полагат тези усилия”, каза министър-председателят.

“Това е инициатива, която току-що ми дойде наум”, уточни той.

“Току-що” хрумналата му идея става на фона на разрастващо се недоволство от съдии срещу приетите от парламента конституционни промени за квотите във Висшия съдебен съвет, които не осигуряват исканата от тях независимост на съда. От седмица са в ход и граждански протести с искане за независимо правосъдие и по-радикална съдебна реформа. Недоволство срещу отстъплението от “историческия компромис” започна с оставката на досегашния правосъден министър Христо Иванов, който оваканти поста, след като парламентът бламира с голямо мнозинство идеята на екипа му за квотно разпределение във ВСС.

Предложение за международен одит на работата на прокуратурата фигурираше и в първоначалния вариант на Стратегията за съдебна реформа, но главният прокурор Сотир Цацаров се противопостави на тази идея и тя и не бе възприета. Не е ясно какво си представя Борисов под външно наблюдение на съдебната реформа и прокуратурата, при положение, че и в момента България е под мониторинга на Европейската комисия в областите правосъдие и вътрешни работи.

Експерти на ЕК регулярно пристигат на мисии в България, за да следят какви конкретни стъпки се предприемат в тези области. От приемането на страната в ЕС досега всички доклади са констатирали, че България не се справя с корупцията по върховете на властта и борбата с организираната престъпност. Поредният доклад, който се очаква през януари, едва ли ще констатира нещо по-различно.

Външно наблюдение над дейността на прокуратурата вече веднъж беше осъществено през 2006 г., когато тогавашният главен прокурор Борис Велчев назначи за свой съветник бившия главен прокурор на Холандия Дато Стейнхаус.

Новината за назначението му тогава съвпадна с критиките на Еврокомисията към недостатъчния напредък на България в борбата с корупцията, организираната престъпност и прането на пари, поради което страната беше заплашена от предпазна клауза след влизането си в ЕС от 1 януари 2007 г. В крайна сметка Дато Стейнхаус не успя да помогне особено, предпазната клауза за правосъдието беше активирана и вече осма година страната е под мониторинг от Брюксел.

About Лилия Христовска

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.