Последни новини
Home / Законът / Екатерина Захариева е новият правосъден министър

Екатерина Захариева е новият правосъден министър

Defakto.bg

Екатерина Захариева

Екатерина Захариева е новият министър на правосъдието, съобщи на 18 декември Дневник. Това стана с гласовете на ГЕРБ, АБВ и част от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, „Български демократичен център“ и независими. „За“ гласуваха 126 депутати, 66 бяха „против“ и 17 се въздържаха.

Против бяха 37 депутати от БСП, 20 от ДПС, 7 от „Атака“, един от Реформаторския блок (Атанас Атанасов) и двама независими. С „въздържал се“ гласуваха 6 депутати от Реформаторския блок, 7 от Патриотичния фронт и 4 от „Български демократичен център“ (БДЦ).

Веднага след гласуването, което беше заедно с оставката на Христо Иванов, Захариева положи клетва пред депутатите.

Кандидатурата на Захариева беше представена от вицепремиера Меглена Кунева, която прочете биографията, без да мотивира решението на правителството. Номинацията беше представена от ресорния вицепремиер, заради отсъствието на премиера Бойко Борисов, който все още е в Брюксел за заключителното заседание на Европейския съвет. При избора на Захариева  в пленарната зала бее почти целият кабинет на Борисов, включително и министърът в оставка Христо Иванов.

Дебатите се фокусираха колкото върху личните и професионални качества на Екатерина Захариева, толкова и върху преформатираното мнозинството, което я избра за правосъден министър. Въпросът за предсрочни парламентарни избори, заради институционалната криза и невъзможността да се гарантира стабилност, беше поставен и от лидера на ДСБ Радан Кънев, и от лидера на ДПС Лютви Местан.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че подкрепят кандидатурата й, защото знаят, че това е най-правилното, което могат да направят днес. Днешната подкрепа означава стабилност за правителството и за управлението, което по думите му било без алтернатива. „Скъпи колеги от Реформаторския блок, които минахте в опозиция, просто мястото ви не е там, където в момента седите, минете там, където седи опозицията – вляво, при БСП и ДПС или на последните редове при независимите“, обърна се той към депутатите от ДСБ и гражданската квота.

Трябва да дадем кредит на доверие на Захариева, защото всички министри показаха ,че имат капацитет и могат да постигнат планираните цели, каза Цветанов.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев, заяви,  че има специфики в биографията на Захариева – да заема постове, за които не е имало други кандидати. По думите му това показва, че ГЕРБ няма кандидат за министър на правосъдието и човек, на когото да възложи отговорност за провеждане на реформите. Назначаването на двукратен служебен вицепремиер е знак за наближаващи предсрочни избори, защото няма решение на тежка институционална криза, каза Кънев.

Държавата и публичните финанси ще рухнат под тежестта на огромна партийна администрация, по-партийна от тоталитарната администрация през 80-те години, държавата ще рухне под тежестта на всеобхватна политичека корупция, за която друго противодействие освен ефективно правораздаване не е измислено, каза Кънев. Той отбеляза, че изборът на Захариева ще бъде направен от три разцепени парламентарни групи.

Нашето доверие е изчерпано, доверието е твърде малко, за да се дава назаем, но на доверието и подкрепата на ДСБ ще можете да разчитате, ако и когато влезете в истинската битка и реформа или казано по друг начин няма да получите гласовете ни днес, но когато ви оставят сама в боя и кошарата тук е празна, както беше празна за Христо, тогава ще получите нашата подкрепа, обърна се Кънев към Захариева.

Лидерът на ДПС Лютви Местан се почуства длъжен да обясни, че смята за обективна необходимостта от предсрочни парламентарни избори, не за да спре реформите, а точно обратното. Защото това правителство въпреки мантарата за стабилността не е в състояние да генерира реформи и вашето излизане от управлението е най-малкото доказателство, че това не се случва, обърна се той към Кънев. Думата „реформа“ отдавна загуби собствен смисъл, а без тях няма развитие, а без развитие няма стабилност, ерго изборите вече са необходимост, заключи Местан.

Петър Славов от гражданската квота на Реформаторския блок обяви, че имат проблем с даване на доверие в аванс, след като двама почтени мотивирани министри (Христо Иванов и Веселин Вучков – бел. ред.) си отиват от кабинета, като подават оставка, защото не намират парламентарна и друга подкрепа за реформите. Затова гласуваха „въздържал се“. Дали ще имате подкрепа, когато йде време за истинските реформи или ще има отмятане от подписа, както стана с конституционните поправки, каза Славов и обеща да я подкрепи, когато започнат наистина реформите.

Зам.-председателят на „Движение България на гражданите“ Димитър Делчев посочи, че новият министър на правосъдието ще има много кратки срокове –  4 месеца за разделяне на ВСС на две колегии. България няма какво повече да чака и отговорността за дъбочината ме предизвиква да поздравя Захариева за куража и да кажа, че голяма част от РБ ще я подкрепи. На проблемите се търсят решения, решението сега е да бъде избран министър на правосъдието, който да продължи, задълбочи и ускори реформите в съдебната власт, каза още Делчев.

Съпредседателят на групата на Реформаторския блок Найден Зеленогорски от ДБГ каза, че ще направи всичко възможно след коледната ваканция на Реформаторският блок да е единен и по-често да има единни позиции.

Лидерът на БСП Михаил Миков коментира, че целта на министерската рокада е само окомплектоване на правителството и с новия министър нищо няма да се промени, освен да продължи да се генерира нестаблиност. Отсъствието на премиера Бойко Борисов, който не желае да дойде да мотивира кандидатурата на Екатерина Захариева, по думите на Миков показвало, че целта е закрепване на една провалена политика в изпълнителната власт.

От биографията на Екатерина Захариева, се вижда, че е преминала през целия спектър на конституционното мнозинство, каза Филип Попов от БСП. Напомни, че тя е била в Министерството на околната среда и водите по времето на Джевдет Чакъров (ДПС), а след това в зам.-министър в първия кабинет на Бойко Борисов и ГЕРБ. „Мъртвата риба може да плува по течението, но пътят не  е правилен, вие възнамерявате да тичате по течението. Не можем да си позволи да подкрепим това правителство в преследването на мъртвата риба по течението“, каза той.

Четин Казак от ДПС посочи, че като партия в опозиция няма да подкрепят Захариева и отбеляза, че дори мнозинството, избрало  кабинета „Борисов 2“ няма да гласува единно за номинацията й. От ДПС очакват от новиа министър да търси широка подкрепа от всички политически сили и всички гилдии в съдебната система. Нямаме критики към експертните професионални качества на Захариева, каза Казак и коментира, че липсата на съдебен опит може да е негатив, но и позитив.

Магдалена Ташева от „Атака“ коментира, че номинацията на Захариева разкрива фаталния дефицит на професионализъм и държавничество на този, който я е номинирал. Чрез нея в изпълнителната власт триумфално влиза президентът Росен Плевнелиев, който в битността си на строителен предприемач е съдружник със съпруга й Ангел Захариев – това не е конфликт на интереси, това е пълна хармония на интереси, заяви Ташева. Според нея във властта влиза „един кръг – капиталово-медийно-каолиново-винарски“, и напълно се потвърждавало биполярното разстройство на управляващите опозиционери, които оправдаха квалификациите „психодесни“.

Стефан Кенов от БДЦ каза, че ще подкрепят Захариева. Тя имаше среща с тях преди днешното заседание. Готви сме да подкрепим и предложенията за закона за съдебната власт и за процесуалните закони и да бъдем нейна подкрепа за бъдещо приемане на бюджета на съдебната власт и на министерството, каза Кенов. По думите му тя може да завърши съдебната реформа.

Румен Йончев от Земеделски народен съюз, част от парламентарната група на БДЦ, попита кой ще носи отговорност за съдебна реформа – ГЕРБ, Реформаторския блок, какъв е съставът на коалицията, която застава зад това решение. Затова и депутатите от партията му няма да подкрепят Захариева.

Независимият депутат Велизар Енчев посочи, че днес за кой ли път в парламента ще триумфира принципът на отрицателния подбор. Правилно ли е да избираме правосъден министър с изцяло административна биография, само защото е с юридическа диплома, коментира той. И отбеляза, че за първи път от 25 г. насам България ще има министър на правосъдието, който не е завършил Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. За втори път ще бъде избран човек от обкръжението на президента и след като първият се провали, каква е гаранцията, че няма да се провали и вторият, каза още Енчев.

Независимят депутат Георги Кадиев се обърна към Захариева, че трябва да се бори с корупцията и напомни за скандала покрай министъра на земеделието Десислава Танева и джиповете за 200 000 лева за горското стопанство в Сливен. Вие как ще се борите с корупцията, как ще я накарате да подаде оставка, Казахте, че няма да делите магистратите, а как ще делите магистралите.

Днес не гласуваме министър на правосъдието, а вот на доверие на правителството, обърна се той към депутатите в залата. Този парламент и кабинет изчерпи мандата си, защото няма реформи, единственият изход са избори, заяви Кадиев. Заради нарушаване на правилника и влизане в непозволен словесен сблъсък от парламентарната трибуна с министъра на земеделието, Кадиев беше отстранен от заседанието и не успя да гласува.


Министър-председателят Бойко Борисов поздрави Екатерина Захариева за избирането й за министър на правосъдието.

„Искам да поздравя Екатерина Захариева за новия избор. Надявам се с Христо Иванов да продължат заедно това, което правеше той, да има толерантност и разбиране, и те го демонстрираха в парламента, мисля. Да се захващат за работа; приехме промени в Конституцията, сега трябва законите да бъдат съобразени с тях. Процесуалните закони са изключително важни, защото промяната в Конституцията е рамката и това, което хората само чуват. Законът за съдебната власт и промените в процесуалните закони ще бъдат това, което хората ще разберат и усетят – по-бързо производство, по-качествено, по-голяма и бърза наказуемост на извършителите на престъпления. Хората реално това очакват от реформата“, коментира премиерът пред журналисти в Брюксел.

 

Предшественикът Христо Иванов: Захариева има технократски капацитет

1.083e6919aa779afee6b4726bce19cac3-610x420[1]Очевидно Екатерина Захариева идва с много сериозен технократски капацитет, с много голям политически опит. Така, че имаме възможност в нейно лице за рестарт – там, където аз съм объркал да бъде компенсирано. Това заяви Христо Иванов след гласуването на оставката му.

„Големият въпрос е дали просто закърпваме онази част от тапета, която е паднала, за да не се вижда грозното по стената или този път политическите сили са разбрали, че тази реформа е много важна“, каза Иванов. Той посочи, че промените няма да се случат само с приказки за консенсус. ”Не може да се постигне консенсус с тези, които трябва да се реформират. Така, че тя трябва да има много сериозен политически ресурс за дълбоки институционални реформи“, каза бившият вече министър.

Той приветства мярката, предложена от премиера Бойко Борисов – експерти от ЕК да направят анализ на работата на прокуратурата и припомни, че именно такъв външен анализ е залегнал в Стратегията за съдебна реформа. „Има осъзнаване на дълбочината на проблема“, каза Христо Иванов. И добави: „Аз се надявам, че моята оставка ще послужи за осъзнаване на необходимостта от по-сериозна политическа подкрепа“.

 Още за дебатите

Кунева представи на депутатите решението на МС за освобождаването на Христо Иванов като правосъден министър и за избирането на Екатерина Захариева на негова място. Тя прочете нейна кратка професионална биография.

Захариева е преминала през целия политически спектър на управляващото мнозинство. Това ясно предопределя кандидатурата й като балансираща фигура, заяви от парламентарната трибуна депутатът Филип Попов от БСП лява България по време на обсъждането на кандидатурата. Самооценката за подготвеност не е достатъчно за определянето на отговорност в съдебната власт, добави той. Правовата държава е радикалният антипод на полицейската държава. В такива държави правопроизводството е само един от механизмите, с който си служат управляващите. Реформа няма – има само пъстър спектър от интереси, констатира Попов. Реформата, която се готвите да правите не е правилна, тя е започната наопаки, посочи депутатът и завърши с решението на левите народни представители да не подкрепят кандидатурата за правосъден министър Екатерина Захариева.

Основният въпрос е за персоналните качества на Захариева, заяви от трибуната лидерът на БСП лява България Михаил Миков. И изреди основните проблеми пред съдената реформа. Няма отговор защо предишният министър не намери възможност да убеди ВСС и ВКС да изпълняват ангажиментите си. Странно мълчание, което показва само едно – пореден опит за закрепване на ситуацията на една провалена политика, без виждане за изход от страна на изпълнителната власт, подчерта Миков. Става въпрос за едно формално гласуване и за една имитация на стабилност на кабинета, смята депутатът и прогнозира, че тази ситуация ще продължи да генерира нестабилност у нас. Истинското намерение е да докараме експерти от чужбина да докарат експерти в сектора да решават проблемите. Миков повтори, след Попов, че по тези и други причини от БСП лява България няма да подкрепят кандидатурата на Екатерина Захариева за правосъден министър. Правителството на Борисов няма виждане и разбиране за политиката в сектора на правосъдието, подчерта Миков.

Ние в РБ нямаме единна позиция и ще гласуваме по съвест, заяви по време на обсъждането депутатът Петър Славов от РБ. Той коментира, че колегите му от гражданската квота в РБ ще гласуват „въздържал се”, тъй като има създадена ситуация – доверие в аванс, както и че не са успели да разберат какво мислят гражданите по отношение на идеите и потенциала за реформи, които притежава кандидатът. Славов призова за радикална реформа в сектора на правосъдието.

Хубаво е, че декларирате, че не знаете къде сте и опозицията ви е виновна и някаква секта тук в дясното пространство демонстрират безсилие и безтегловност, обърна се Миков към Петър Славов. Вие не знаете къде сте, а искате хората да убедите, учуди се той на позицията, изразена от народния представител от РБ.

Първо отговор на този въпрос – за кандидатурата и реформата в съдебната система, трябва да дадат отговор тези, които са избрали този кабинет, заяви депутатът от ДПС Четин Казак.За съжаление, ние виждаме, че дори сред управляващата коалиция има резерви, неопределеност и колебания дали ще подкрепят предлаганите от премиера промени, каза той. Как очаквате от опозицията нещо, в което самите вие не сте убедени, запита той. Освен промените в конституцията нищо друго не беше внесено като предложение за промени в съдебната система, оттогава – нищо, продължи Казак. За година и половина това можеше да стане – изменения в другите процесуални закони и решаване на наболелите проблеми в съдебната система. Как тогава искате да дадем карт бланш за нещо, което не се е случило от самото начало, отбеляза депутатът от ДПС. За да се случи тази реформа трябваше да има отдаденост, диалог, широка подкрепа, а не да се опитваме на инат да прокарваме радикални идеи, които нямат нищо общо с конституционната рамка, каза той. Разбира се, такива идеи претърпяха крах и затова очакваме от новия министър да промени радикално подхода, ако реши да има нашата подкрепа. Да заложи на диалога и на всички заинтересовани страни, на всички политически сили и да предложи пакет реформи, които след приемането им да променят нещата в съдебната система към по-добро. Нямаме критики към персоналните качества на предложената кандидатура, но тя няма опит в съдебната система – недостатък, който може да се компенсира. Но след като ние виждаме, че към настоящия момент няма обща визия, общ проект, а дори след радикалните среди в мнозинството няма съгласие – как ние да бъдем убедени. Затова няма да подкрепим това предложение и след това ще изискваме от МП да ни убеди, че предлаганите реформи са правилни, заключи той.

От ПГ на ГЕРБ ще подкрепим кандидатурата на Екатерина Захариева, защото смятаме, че това е най-правилното решение, защото то означава стабилност и всички знаем, че днешното управление няма алтернатива, заяви по време на обсъждането председателят на ПГ Цветан Цветанов. Той се обърна към част от депутатите от РБ да заемат ясна позиция – да минат или към независимите депутати, или към опозицията. И благодари на Екатерина Захариева, която, според него, има административен капацитет за поста.Убеден съм, че тя ще проведе смислен дебат с политическите или, за да намери широка парламентарна подкрепа за набелязаните реформи. Призова също да не се увеличава градусът на напрежението и да се даде кредит на доверие на Захариева като министър на правосъдието.

ГЕРБ нямат кандидат за министър на правосъдието и човек, на когото да възложат провеждането на реформата, посочи съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев. ГЕРБ няма стабилно решение на тежка институционална криза, в която се намира страната,а назначаването на служебен вицепремиер е доказателство за това. Според него държавата ще рухне под тежестта на огромна партийна администрация и това е обвинение към всички управляващи партии.Невъзможността да се проведе конституционна реформа в първоначалния й вариант е сериозен неуспех, каза Радан Кънев. Зад искането на ДПС за предсрочни избори аз виждам неприкрито доволство от фрагментирането на парламента, посочи той. Ако трябва министърът на правосъдието да добата времето,за да не ни спрат еврофондовете е една задача, но ако иска да е министър, останал в историята като сериозен реформатор, е съвсем друга задача, категоричен бе Кънев.
Г-н Кънев, аз бях огорчен от Вас, че чух лоши думи за нашия колега г-жа Захариева- тя изцяло е подкрепяла вашите идеи , заяви недоволен депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Г-жо Караянчева, така като ме гледате изглеждам ли ви на прокажен, започна изказването си лидерът на ДПС Лютви Местан , обръщайки се към депутата от ГЕРБ Цвета Караянчева.ДПС смята, че има обективна необходимост от предсрочни избори не, за да спре реформите, а точно обратното- защото това правителство не може да прави реформа, отбеляза той. Това не е управление на реформите, а на говорене за реформи, подчерта Местан. Изборите са вече необходимост, заключи той.

Аз ще подкрепя за министър и поздравявам г-жа Захариева, за да продължи по този път, заяви съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски. Силно бих се надявал след 1 г. значима част от българското общество да вярва в съдебната система у нас, каза той. По-голяма част от народните представители от РБ ще подкрепят кандидатурата на г-жа Захариева и ще направя до края на ваканцията РБ да е единен, посочи депутатът.

About Лилия Христовска

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.