Последни новини
Home / Избрано / За еднократна работа се сключва граждански, а не трудов договор

За еднократна работа се сключва граждански, а не трудов договор

Defakto.bg

Величка Микова, юрист

%d0%ba%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%ba%d1%81-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d1%83%d0%b4%d0%b0-150x150Въпрос: Може ли служител да работи само когато му възложа работа при нефиксирано работно време и възнагражданиет, според изработетеното.  Възможно ли е да назнача на трудов договор такъв служител и ако да съгласно кои членове от Кодекса на труда (КТ)?

Отговор: След като внимателно се запознахме със запитването, Ви отговаряме следното:

Няма възможност по Кодекса на труда да се сключи трудов договор за изпълнение на отделни поръчки или за изпълнение на възложена работа, която не изисква работно място, фиксирано работно време, трудово възнаграждение. Така възможност съществува единствено и само по реда на Закона за задълженията идоговорите (ЗЗД).

Вие бихте могли да сключите граждански договор за изработка или граждански договор за поръчка с изпълнителя на задачите. И двата договора са уредени в ЗЗД, а не в Кодекса на труда. За разлика от трудовите договори, които се сключват на някое от основанията предвидени в Кодекса на труда (чл. 67-70, чл. 110, чл. 111, чл. 114 от КТ), гражданските договори се сключват на основнията, предвидени в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД).

Най-близък от облигационните двустранни договори до трудовия договор е този за изработка (чл.258 и сл.ЗЗД).  При договара за изработка отношенията между страните по тях приключват с насрещни,  обикновено еднократни престации, докато трудовият договор урежда предоставянето на работна сила, т.е престира се труд срещу възнаграждение.

При договора за изработка има две страни-възложител и изпълнител, предмета на договора е някаква изработка, например на мебел (скрин, шкаф, маса) срещу възнаграждение. Едната страна възложителя възлага изработването на мебел, като е готова и да заплати възнаграждение на другата страна Изпълнител, която поема да изработи предмета на договора, поръчаната вещ в определени срокове и при определени от възложителя изисквания. С изпълнението на поръчката, т.е. изработването на съответния предмет, предаването му на Възложителя и заплащането на възнаграждението,  договорът е изпълнен.

Когато обаче работата се върши постоянно в определено работно време, на едно работно място и срещу трудово възнаграждение, тогава е налице  трудов договор.

Когато работата е само за изпълнение на определена задача, без да е необходимо да има работно място и работно време- например за изработване на една вещ- тогава с изпълнителя се сключва граждански договор.

 

About De Fakto

Проверете също

Пернишкият окръжен съд осъди прокуратурата и МВР да платят рекордно обезщетение от 48 млн. лв. на „Лев Инс“

Пернишкият окръжен съд осъди  МВР и прокуратурата да платят над 48 млн. лева на застрахователното …

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.