Последни новини
Home / Архив / Георги Колев:С оставки реформи не се правят

Георги Колев:С оставки реформи не се правят

Defakto.bg

– Много съвпадения се фокусираха във вашия съд миналата седмица, г-н Колев. Най-напред бе пребит един от правните помощници в съда, а ден по-късно тежък инцидент на пешеходна пътека претърпя съдия Лозан Панов. И то дни след като се бе кандидатирал за поста на съдия №1. Според вас случайни или целенасочени са тези нещастия?

– На този етап не мога да изключа нито една от версиите, но връзка между двата инцидента няма. На пръв поглед нещата не изглеждат случайни, защото инцидентите се случиха в два последователни дни. В единия случай, в този, който засяга побоя над правния помощник (Тодор Тодоров – б.р), категорично не може да се говори за случайност, защото нападението пред дома му е криминално и очевидно е умишлено. Но според данните, с които разполагам, няма никаква връзка с последвалия на другия ден инцидент с колегата Лозан Панов, който бе блъснат от кола на пешеходна пътека. Възможно е случилото се с Лозан Панов да е един напълно случаен инцидент, но не е изключено да е и умишлен.

Единственият компетентен орган, който може да ни даде отговор в момента, са органите на МВР. Нека изчакаме резултатите, за да не нагнетяваме излишно напрежение.

– Лозан Панов продължава ли да е категоричен, че се оттегля от надпреварата за поста на съдия №1 във ВКС?

– Макар че всеки ден разговарям с него по телефона, не мога да отговоря с категоричност.

Според мен съдебният съвет взе разумно решение да спре процедурата и да даде време до 17 декември на г-н Панов да реши дали да продължи състезанието или не. Макар че сам по себе си такъв инцидент плюс неизбежният стрес от самата надпревара са сериозен повод за една силна демотивация. Мислите ли, че поисканата оставка на ВСС от Радан Кънев не влияе на това решение? В крайна сметка иска се оставката на органа, който трябва да избере бъдещия председател на ВКС. Съгласете се, че и това е фактор, който би повлиял на решението на един кандидат.

– Но една от причините Радан Кънев да поиска оставката на ВСС е именно нападението над двамата ви колеги, които свърза с неспособността на ВСС да контролира управлението на съдебната власт.

– Това твърдение е, меко казано, нелепо. Аз не виждам каквато и да било връзка между двете неща. Ако г-н Кънев разполага с някакви данни, че Лозан Панов е умишлена жертва на инцидент, да уведоми полицията. Но аз докато не чуя компетентно становище на съответните органи, не мога да правя подобни изводи, нито да видя каквато и да било обективна връзка с управлението на съдебната власт.

„Разделянето на ВСС е спорно“

Призовавам колегите си от ВСС да не се поддават на призив за оставки. Назад във времето подобни апели са правени неведнъж, а мандатите на напълно легитимни висши съдебни съвети са били прекратявани предсрочно със същите мотиви като тези на Радан Кънев. На практика резултатът винаги се е свеждал до механична смяна на състава на ВСС, без гаранция, че новите членове на съвета са по-професионални от предишните.

В момента имаме конституционно избран Висш съдебен съвет с петгодишен мандат, който върши сериозно работата си. Няма да е добър атестат за държавата, ако един конституционно установен орган за пореден път се окаже с предсрочно прекратен мандат заради политическата обстановка. Стабилността на ВСС не може да зависи от изказванията на политическите лидери. Независимо кои са те.

– Имате ли коментар на другата поискана оставка, тази на ръководството на Софийския градски съд? Поискаха я 15 съдии отвътре, към които се присъединиха и 26 техни колеги от Софийския районен съд заради проблеми със случайното разпределение на делата?

– Нека не забравяме, че броят на съдиите в Софийския градски съд е 130, а заедно със съдебните служители общата му численост надхвърля 600 души. Няма как в една мегаструктура като СГС да няма недоволни. Общият брой на Софийския районен съд е 160 души. В този смисъл съотношението на доволни и недоволни е видимо.

Лично аз апелирам подобно деструктивно поведение да приключи, защото дестабилизира цялата система. А това като бумеранг ще се завърне не само върху тези, чиято оставка се иска, но и върху онези, които са я поискали.

– Но все пак поставеният въпрос не е маловажен, защото е свързан с подозрението, че делата може да се решават извън правилата на закона.

– ВСС взе решение да изслуша ръководството на СГС, а във връзка с разпределението на делата бяха извършени не една и две проверки. Да, в доклада на техническия експерт се сочи, че има въпроси, на които според него не може да се отговори, и същите предизвикват множество въпроси. Доказателства обаче за неслучайно разпределение с оглед неправомерна намеса няма. Но да се иска оставката на ръководството на СГС за това, че има ред технически проблеми, е най-малкото несериозно.

Няма как да изискваме от съдии, макар и ръководители, да са технически специалисти. Последното решение на ВСС е да се направи структурен анализ на всички действащи електронни системи в съдилищата. Аз лично мисля, че ВСС трябва да изработи нов продукт за централизирано разпределение, базиран във ВСС, който да бъде ползван от всички съдилища в страната. Това може да стане за няколко месеца.

– Министър Иванов заяви, че ако ВСС не може да се справи с изготвянето на нова програма, ще я изработи правителството и ще ви я подари.

– Това е работа на ВСС, не е нужно да получаваме нищо наготово. Но лично аз ще апелирам бюджетът на ВСС да бъде увеличен със сумата за изработване на такава система.

– Скандалът със случайното разпределение на дела този път избухна покрай делото за несъстоятелност на КТБ в СГС. Изглежда че за някои среди е много важно кой съдия ще решава това дело. Утре (б.р. – днес) във ВАС ще се гледа дело по жалба на акционерите на КТБ срещу отнемането на лиценза на банката. Как беше разпределено това дело, г-н Колев?

– В нашия съд жалбите от отделни вложители, акционери, както и от членове на борда на директорите на КТБ са общо 38. Разпределението при нас става малко по-различно от обичайното. Преди да се пристъпи към него, проверихме дали са налице каквито и да било предпоставки на конфликт на интереси от страна на съдиите от 7-о отделение, които се занимават с тази материя. Двама съдии си направиха отвод, защото се оказа, че единият от тях е вложител, а другият има близки, които също имат депозити в банката. За да няма никакви съмнения, самото разпределение беше извършено в присъствието на всички деветима съдии от отделението. Няма никакъв обществен повод за безпокойство.

– Одобрявате ли стратегията за съдебна реформа, г-н Колев?

– Във всяка стратегия има предложения, които не са приемливи. Затова аз бих искал да чуя една предварителна оценка от гледна точка на конституцията по ред въпроси. Това би могъл да бъде един форум на бивши конституционни съдии или специалисти от областта на

„Аз съм против редукцията на административни съдилища“

 

конституционното право. Или пък да се поиска едно тълкуване от Конституционния съд, така че навреме да се изясни кои от реформите в Стратегията на Министерството на правосъдието може да бъдат извършени чрез изменение на закона, кои с частично изменение на конституцията. Както и за кои се изисква решение на обикновено или на Велико народно събрание.

Според мен това са три основни въпроса, които трябва да са ясни, преди да се пристъпи към реализация на такава стратегия. Категорично против съм обаче предвидено в нея известно намаляване броя на административните съдилища в страната. Възможно е да се цели някаква бюджетна икономия, но аз смятам, че в случая от водещо значение е достъпът до правосъдие. Именно административното правосъдие е буферната зона между администрацията, било то местна или централна, и гражданите. Като се редуцират съдилищата, хората ще трябва да ходят в други населени места и това безспорно ще ги затруднява. Това ли е целта?! Не е съвсем сериозно и обективно.

– А имате ли съмнения към идеята да се раздели ВСС по кадровите дисциплинарни въпроси на съдии и прокурори?

– Разделянето на ВСС е много спорен въпрос, макар че идеята не ми е чужда. Но едно е, ако става въпрос само за подготовка например на материали по кадрови въпроси, а впоследствие за тях гласува целият пленарен състав на ВСС. Друго е гласуването да е единствено в рамките на обособените прокурорски и съдийски квоти. В този случай кворумът на единния по конституция ВСС се променя сериозно. А това не е безобидно.

Естествено, за мен от приоритетно значение е защитата на административното правосъдие. При едно такова разделение на квотите административните съдии бихме станали малцинство. Доколко обаче нашите интереси ще бъдат защитени при тази ситуация? Когато е налице едно общо гласуване, в крайна сметка колегите, които са прокурори или следователи, се явяват независим балансьор. След като има все пак идея за такова разделяне, следва да се помисли за допълнително разделяне и решенията, които засягат административното правосъдие, да се вземат само от административни съдии, въпреки че това на пръв поглед изглежда като краен сепаратизъм.

– Редно ли беше посланик Ксавие Кабан да отправи директни внушения за корупция срещу българския съдия Румяна Ченалова по делото за фалита на две френски дружества?

– Ако бях на мястото на френския посланик, щях да направя същото. В края на краищата той е положил клетва да защитава интересите на своята държава, френските граждани и организации. Длъжен е да го направи. Но делото ще се решава по българските закони. А след проверките на компетентните органи ще се оцени и поведението на съдията по него.

– Съществуването на два съдийски съюза показва доста противоречия във възгледите на съдиите. Това битка за правото ли е, или е за надмощие?

Може би няма еднозначен отговор на този въпрос. Иска ми се да вярвам, че това е битка за правото. Но дори това да е така, на фона на случващото се ми се струва, че ще пострада правосъдието.

Георги Колев е роден на 23 октомври 1966 г. Завършил е Висшия институт на МВР през 1991г. Бил е стажант-съдия в Софийския градски съд, следовател в Националната следствена служба.

През 2000 г. става съдия в Софийския градски съд. Oт 2004 г. е негов заместник-председател, а от 1 юли 2009 г. с решение на ВСС е избран за председател на СГС. На 3 декември 2010 година Колев официално встъпва в длъжност председател на Върховния административен съд.

 

About De Fakto

Проверете също

Аналите са живи: Делото „Джамбов“ и може ли да се разследва главният прокурор? *

Разгорелите се страсти (в природно жежкия август) покрай предстоящия наесен избор на нов главен прокурор, …

Известни процеси от миналото: Сама ли е била „Сузана в банята”

Жан Соломонов Млада жена с Рубенсови форми ( както бихме я нарекли днес) свенливо прикрива …

Един коментар

  1. Много добре са представени досегашните председатели на КС – харесвам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.