Последни новини
Home / Законът / Цацаров иска от КС да отмени отпадането на давността за престъпления на комунизма

Цацаров иска от КС да отмени отпадането на давността за престъпления на комунизма

Defakto.bg

Главният прокурор атакува и принудителното настаняване скитници и просяци в домове

Сотир ЦацаровГлавният прокурор Сотир Цацаров оспорва пред Конституционния съд (КС) промените в Наказателния кодекс (НК), свързани с отпадането на давността за престъпления на комунистическия режим, както и текстове от Закона за МВР за принудително да настанява скитници и просяци в домове.

Сотир Цацаров атакува пред КС гласуваните през юни промени в НК, с които се отменя давността за преследване на престъпления, „извършени в периода от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. от членове на ръководни органи на Българската комунистическа партия, както и от трети лица, на които са възложени ръководни длъжностни или партийни функции“.

Промяната в НК предвижда разследванията, прекратени заради изтекла давност, да се възобновят. Според прокуратурата обаче тя противоречи на принципа на равенство на гражданите пред закона и забраната за дискриминация, както и на други норми на конституцията.

Сотир Цацаров смята, че тези текстове се конфронтират с установени с редица международни документи основни права на гражданите.

Обявената цел на закона, внесен от ГЕРБ и Реформаторския блок, бе да направи възможно поне част от отговорните за мъченията и убийствата в трудовите лагери, както и за насилствената смяна на имената на българските турци (т.нар. възродителен процес) да бъдат изправени пред съда. Приетите поправки обаче са така или иначе символични, тъй като се обезсмислят и обезсилват заради два други текста от Наказателния кодекс – единият предвижда, че „за всяко престъпление се прилага онзи закон, който е бил в сила по време на извършването му“, а другият, че „ако до влизане на присъдата в сила последват различни закони, прилага се законът, който е най-благоприятен за дееца“.

С друго искане до КС главният прокурор иска да бъде отменено правомощието на полицията принудително да настанява скитници и просяци в домове.

Според Цацаров текстът от Закона за МВР (чл.95а), според който „полицейските органи могат с разрешение на прокурора да настаняват лица, които водят скитнически живот или се занимават с просия, в домове за временно настаняване на пълнолетни лица“ за срок до 30 дни противоречи на общо признати норми на международното право.

„По своите характеристики принудителното настаняване на посочените категории пълнолетни лица в съответни институции, без правото да ги напускат по собствена воля, се приравнява на лишаване от свобода по смисъла на Конвенцията за правата на човека и основните свободи“, пише в искането до КС.

Проблемът в случая е, че не е предвиден съдебен контрол върху решенията на прокурора и настанените не могат да го обжалват, посочва Цацаров. „Неосигуряването от вътрешното право на достъпно и ефикасно средство за атакуване пред съд на решението на административен орган за налагане на мярка, която носи белезите на лишаване от свобода, както и на основанията, тя да продължава до пределите на предвидения срок, води но нарушаване на правото по чл. 5 т.4 Конвенцията“, пише в искането на Цацаров. Въпросната разпоредба дава право на всеки арестуван или лишен от свобода да обжалва задържането си.

Делото в КС вече е образувано и за докладчик по него е определен Анастас Анастасов.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.