Последни новини
Home / Законът / Цацаров иска от КС да отмени отпадането на давността за престъпления на комунизма

Цацаров иска от КС да отмени отпадането на давността за престъпления на комунизма

Defakto.bg

Главният прокурор атакува и принудителното настаняване скитници и просяци в домове

Сотир ЦацаровГлавният прокурор Сотир Цацаров оспорва пред Конституционния съд (КС) промените в Наказателния кодекс (НК), свързани с отпадането на давността за престъпления на комунистическия режим, както и текстове от Закона за МВР за принудително да настанява скитници и просяци в домове.

Сотир Цацаров атакува пред КС гласуваните през юни промени в НК, с които се отменя давността за преследване на престъпления, „извършени в периода от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. от членове на ръководни органи на Българската комунистическа партия, както и от трети лица, на които са възложени ръководни длъжностни или партийни функции“.

Промяната в НК предвижда разследванията, прекратени заради изтекла давност, да се възобновят. Според прокуратурата обаче тя противоречи на принципа на равенство на гражданите пред закона и забраната за дискриминация, както и на други норми на конституцията.

Сотир Цацаров смята, че тези текстове се конфронтират с установени с редица международни документи основни права на гражданите.

Обявената цел на закона, внесен от ГЕРБ и Реформаторския блок, бе да направи възможно поне част от отговорните за мъченията и убийствата в трудовите лагери, както и за насилствената смяна на имената на българските турци (т.нар. възродителен процес) да бъдат изправени пред съда. Приетите поправки обаче са така или иначе символични, тъй като се обезсмислят и обезсилват заради два други текста от Наказателния кодекс – единият предвижда, че „за всяко престъпление се прилага онзи закон, който е бил в сила по време на извършването му“, а другият, че „ако до влизане на присъдата в сила последват различни закони, прилага се законът, който е най-благоприятен за дееца“.

С друго искане до КС главният прокурор иска да бъде отменено правомощието на полицията принудително да настанява скитници и просяци в домове.

Според Цацаров текстът от Закона за МВР (чл.95а), според който „полицейските органи могат с разрешение на прокурора да настаняват лица, които водят скитнически живот или се занимават с просия, в домове за временно настаняване на пълнолетни лица“ за срок до 30 дни противоречи на общо признати норми на международното право.

„По своите характеристики принудителното настаняване на посочените категории пълнолетни лица в съответни институции, без правото да ги напускат по собствена воля, се приравнява на лишаване от свобода по смисъла на Конвенцията за правата на човека и основните свободи“, пише в искането до КС.

Проблемът в случая е, че не е предвиден съдебен контрол върху решенията на прокурора и настанените не могат да го обжалват, посочва Цацаров. „Неосигуряването от вътрешното право на достъпно и ефикасно средство за атакуване пред съд на решението на административен орган за налагане на мярка, която носи белезите на лишаване от свобода, както и на основанията, тя да продължава до пределите на предвидения срок, води но нарушаване на правото по чл. 5 т.4 Конвенцията“, пише в искането на Цацаров. Въпросната разпоредба дава право на всеки арестуван или лишен от свобода да обжалва задържането си.

Делото в КС вече е образувано и за докладчик по него е определен Анастас Анастасов.

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.