Последни новини
Home / Законът / Премиерът да се разграничи от Яне Янев, призова Съюзът на съдиите

Премиерът да се разграничи от Яне Янев, призова Съюзът на съдиите

Defakto.bg
Борисов да направи нужното съветникът му да огласи източника си от ВСС, приканват министър-председателя от съсловната организаци
 

    След като се обяви за радетел за независимостта на съдебната власт, премиерът Бойко Борисов да се разграничи от съветника си Яне Янев и да вземе мерки той да понесе отговорност. За това призовават министър-председателя в отворено писмо от Съюза на съдиите. Те настояват и Борисов да направи необходимото Янев да огласи публично източника на смс-а за случващото се на заседанието ан Висшия съдебен съвет преди седмица.

От ССБ обясняват, че повод за писмото им до премиера е вчерашното му изявление във „Фейсбук“, с което декларира като своя принципна позиция ненамесата от страна на изпълнителната власт в дейността на органите на съдебната власт. „Категорично заявявам, че нито се меся в работата на някого, нито пък имам общо с кадрови промени във ВСС, под каквато и да е форма“, написа вчера Борисов. И определи изненадващия избор на Димитър Узунов за представляващ ВСС като „провокация, целяща изкуствено поддържане на напрежението между институциите“.

В писмото си до Борисов Съюзът на съдиите посочва, че в последните дни  се създава впечатление за недопустима намеса в дейността на съдебната власт, изразяваща се в активни действия на господин Яне Янев, който се легитимира в изявите си като премиерски съветник. „Тези действия включват отправяне на атаки и обвинения към председателя на Върховния касационен съд, към ръководството на Софийски градски съд (СГС); разпространяване на копия от документи, отнасящи се до управлението на СГС; твърдения за открита приемна в Министерския съвет, където се събирали сигнали и данни за извършвани нарушения във функционирането на съдебната власт“, изреждат от съсловната организация.

И подчертават, че ако човек от изпълнителната власт има данни за неправомерни дейности на представители на съдебната система, трябва незабавно да предаде материалите за тях на органите, компетентни да извършат проверка – ВСС или инспекторатът към него, а не да ги разнася по медиите.

„Тъй като тези активности на Яне Янев остават извън вниманието на заетия с други задачи Висш съдебен съвет, на който е възложено от закона да отстоява независимостта на съдебната власт, се обръщаме към Вас и Ви приканваме да изразите отношението си към описаните действия на Вашия съветник, като или потвърдите, че те са съгласувани с Вас или се разграничите, като вземете необходимите мерки господин Янев да понесе съответната отговорност“, обръщат се от съюза към премиера.

И освен това го призоват да направи необходимото неговият съветник Янев да направи публично достояние източника на текстовото съобщение за случващото се на заседанието на ВСС на 14 януари 2016 г., което съобщение впоследствие, по негови твърдения, той е препратил на Борисов.

„Само по такъв начин би се установило съобразена ли е била с принципите на разделението на властите осъществяваната комуникация от господин Яне Янев с лице, работещо във ВСС и какви са били съображенията на участниците в тази комуникация да ангажират и Вас в нея“, заявяват от съсловната организация.

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.