Последни новини
Home / Законът / Христо Иванов: Скандалът с Димитър Узунов пази главния прокурор

Христо Иванов: Скандалът с Димитър Узунов пази главния прокурор

Defakto.bg

 Изборът на Димитър Узунов за представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС) цели да разпали скандал, който да доведе до разпускането му и така съветът да понесе цялата отговорност за негативен доклад от Европейската комисия за съдебната система и да се спаси репутацията на главния прокурор.

Такъв коментар е направил бившият министър на правосъдието Христо Иванов пред телевизия „Блумбърг“-България, съобщи Дневник по повод  скандала ъв ВСС, където след тайно предварително договаряне 13 членове, гравитиращи около главния прокурор и председателя на ВАС Георги Колев, смениха без мотиви Соня Найденова с Узунов.

Подобна теза разви пред БНТ и Соня Найденова. Тя окачестви скандала с есемеса като „част от поредица действия, които целят да компрометират ВСС в навечерието на публикуване на доклада на ЕК, за да може ВСС да е именно институцията, която да понесе най-много негативи и да се замъглят негативите, които в този доклад ще понесат и други институции“. Докладът се очаква през следващата седмица на 27 януари. А пред журналисти преди заседанието на ВСС, Найденова коментира: „Една от целите на тази лавинообразна поредица от скандали е ВСС да е най-негативно отразената институция в предстоящия доклад на ЕК, така че да бъдат заличени критиките към другите институции, отговорни за други две важни области, наблюдавани в доклада, а именно борба с организираната престъпност и корупцията.“ „Възможна цел на скандала: Да бъде въвлечен премиерът и ВСС да се скрие зад гърба му.“ Изборът на Узунов може и да е целял да бъде въвлечен премиерът в скандал и ВСС да се скрие зад гърба му, смята още Христо Иванов. Както в този случай, така и при разпускане на съвета главният прокурор остава в сянка. Публично известно е, че със Сотир Цацаров бяха консултирани всички промени в конституцията и бяха направени компромиси за квотите в прокурорската колегия, за да се запази влиянието на главния прокурор. „Друга цел: да се елиминира сегашната опозиция във ВСС чрез смяна на съвета“ Но има нещо по-важно, казва Христо Иванов и обяснява какъв е интересът да бъде сменен съставът на ВСС заради бъдещия избор на председател на ВАС, който предстои през 2017: „В момента опозицията на главния прокурор във ВСС при добро стечение на обстоятелствата и попътен вятър наброява 10 души. С тях може да се формира мнозинство, което да придаде различно лице на бъдещата съдийска колегия. Като се има предвид залогът за избор на председател на ВАС, сериозен е интересът този състав да бъде подменен. Тогава може и да няма 10 души опозиция на главния прокурор“.  „Цацаров и Пеевски шантажират премиера чрез ПИК“ Той коментира и интерпретациите на публикуваната от премиера Борисов позиция във „Фейсбук“ в сряда вечер часоме след избора на Узунов: „След като премиерът Борисов се опита да се разграничи, последва реакция в ПИК, че премиерът се намесил в работата на ВСС. А чрез ПИК говорят двама души – Пеевски и Цацаров. Това е явен опит за шантаж“, смята Христо Иванов. „Необходим е втори кръг промени на Конституцията“ Съдебната реформа винаги е била заложник на огромни интереси, коментира още Иванов. Именно интереси са попречили да се направят недостатъчни промени на Конституцията и затова той си е подал оставката. Нужен е втори кръг от промени, подчерта Иванов. „Обществото се нуждае от нов политически проект“ Бившият правосъден министър като гражданин би подкрепил нов политически проект заяви той в отговор на въпрос. Според него обществото има нужда от радикално обновяване на политическата система.

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.