Последни новини
Home / Законът / Христо Иванов: Скандалът с Димитър Узунов пази главния прокурор

Христо Иванов: Скандалът с Димитър Узунов пази главния прокурор

Defakto.bg

 Изборът на Димитър Узунов за представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС) цели да разпали скандал, който да доведе до разпускането му и така съветът да понесе цялата отговорност за негативен доклад от Европейската комисия за съдебната система и да се спаси репутацията на главния прокурор.

Такъв коментар е направил бившият министър на правосъдието Христо Иванов пред телевизия „Блумбърг“-България, съобщи Дневник по повод  скандала ъв ВСС, където след тайно предварително договаряне 13 членове, гравитиращи около главния прокурор и председателя на ВАС Георги Колев, смениха без мотиви Соня Найденова с Узунов.

Подобна теза разви пред БНТ и Соня Найденова. Тя окачестви скандала с есемеса като „част от поредица действия, които целят да компрометират ВСС в навечерието на публикуване на доклада на ЕК, за да може ВСС да е именно институцията, която да понесе най-много негативи и да се замъглят негативите, които в този доклад ще понесат и други институции“. Докладът се очаква през следващата седмица на 27 януари. А пред журналисти преди заседанието на ВСС, Найденова коментира: „Една от целите на тази лавинообразна поредица от скандали е ВСС да е най-негативно отразената институция в предстоящия доклад на ЕК, така че да бъдат заличени критиките към другите институции, отговорни за други две важни области, наблюдавани в доклада, а именно борба с организираната престъпност и корупцията.“ „Възможна цел на скандала: Да бъде въвлечен премиерът и ВСС да се скрие зад гърба му.“ Изборът на Узунов може и да е целял да бъде въвлечен премиерът в скандал и ВСС да се скрие зад гърба му, смята още Христо Иванов. Както в този случай, така и при разпускане на съвета главният прокурор остава в сянка. Публично известно е, че със Сотир Цацаров бяха консултирани всички промени в конституцията и бяха направени компромиси за квотите в прокурорската колегия, за да се запази влиянието на главния прокурор. „Друга цел: да се елиминира сегашната опозиция във ВСС чрез смяна на съвета“ Но има нещо по-важно, казва Христо Иванов и обяснява какъв е интересът да бъде сменен съставът на ВСС заради бъдещия избор на председател на ВАС, който предстои през 2017: „В момента опозицията на главния прокурор във ВСС при добро стечение на обстоятелствата и попътен вятър наброява 10 души. С тях може да се формира мнозинство, което да придаде различно лице на бъдещата съдийска колегия. Като се има предвид залогът за избор на председател на ВАС, сериозен е интересът този състав да бъде подменен. Тогава може и да няма 10 души опозиция на главния прокурор“.  „Цацаров и Пеевски шантажират премиера чрез ПИК“ Той коментира и интерпретациите на публикуваната от премиера Борисов позиция във „Фейсбук“ в сряда вечер часоме след избора на Узунов: „След като премиерът Борисов се опита да се разграничи, последва реакция в ПИК, че премиерът се намесил в работата на ВСС. А чрез ПИК говорят двама души – Пеевски и Цацаров. Това е явен опит за шантаж“, смята Христо Иванов. „Необходим е втори кръг промени на Конституцията“ Съдебната реформа винаги е била заложник на огромни интереси, коментира още Иванов. Именно интереси са попречили да се направят недостатъчни промени на Конституцията и затова той си е подал оставката. Нужен е втори кръг от промени, подчерта Иванов. „Обществото се нуждае от нов политически проект“ Бившият правосъден министър като гражданин би подкрепил нов политически проект заяви той в отговор на въпрос. Според него обществото има нужда от радикално обновяване на политическата система.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на ВНС

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.