Последни новини
Home / Без категория / Строй се, преброй се! Брутално

Строй се, преброй се! Брутално

Defakto.bg

Смяната на властта във ВСС

 Elena_Encheva.54fe00c606bf01086b269c20a5a413cc[1]Автор Елена Енчева

Поведението на мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) вече не е неприлично. Не е дори скандално. Брутално е.

Днешният ход на монолитното мнозинство на ВСС с размах да изстреля „човека на Бойко” (по скандала „Двете каки”) Димитър Узунов начело на съвета, който решава съдбите на магистратите, зачерта и крехките илюзии за наличие на мисъл, отговорност, почтеност и срам у тях. Юристите с „високи професионални и морални качества” (които се изискват от членовете на съвета по конституция) не са колективен орган, те са шпиц команда. Чуят ли заветните: „Строй се! Преброй се!” козируват и гласуват. Без да им мигне окото.

 

Нищо лично

 

Нищо лично към г-н Димитър Узунов. Не той е крив, че командата е такава.

А днес чухме, че имал качества – бил добър във финансите и убедителен в отстояването на бюджета. Както и че умело 12 години подред е водил районния съд в Сандански към пълно задоволяване на сградните му нужди. Чудесно.

Но как изброеното е довело цели 12 от ВСС, включително авторитетни фигури като главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев до извода, че само и единствено г-н Узунов е в състояние да изведе съвета до сияйните висоти на реформата, та да го издигнат?! Че именно пестеливият откъм публична реч г-н Узунов ще е най-убедителното лице на съвета по света и у нас в тези отговорни времена?! Че той и само той е човекът, който категорично ще убеди партньорите от ЕС и най-вече гражданите в България в истинността на „промяната”?!

Отговор не бе даден. Но пък Узунов получи 13 гласа „за”. Точно толкова, колкото трябваха за избор. Защо са аргументи, като има мнозинство?!

 

С повей на смс-и

 

Липсата на мотиви не пречи на гласуващите. Но е благодат за версии. Всякакви.

И се натрапват предположения. Например, че новият представляващ ВСС има едно ценно качество – комуникативен е с властта, умел в изпращането на смс-и. Колкото и да се кълне г-н премиерът, че не висши магистрати го уведомяват какви ги вършат, никой не му вярва. А защо ли публичните подозрения единодушно паднаха именно върху г-н Узунов? По ирония на съдбата замитането на скандала със смс-нишана и намесването на името на премиерския съветник Яне Янев, допълнително наклониха везните към съдията от Сандански за изпращач. Янев и Узунов са градски. Но най-вече именно партията на Яне „Ред, законност и справедливост” излъчи този магистрат за член на съдебния съвет. Е, не са ли топли връзки, а?

Трето и четвърто е, че не друг, а доскорошният председател на Софийския градски съд Владимира Янева посочи новия шеф на ВСС като „човека на Бойко” в съвета.

Тук загадки, уви, няма! Кой е дал командата е ясно. Кои козируваха – също. Че новото „лице” на съдебните кадровици е в същата команда е без съмнение.

 

Бой последен?

 

Подобни издигания не са прецедент. Но демонстрираното днес безочие е опасно.

Мнозинството в действащия съдебен съвет отдавна задмина предшествениците си във викането на бялото черно и пълното неглижиране на обществените оценки. Подобно бухване в пореден скандал за броени дни обаче дори и за него не е характерно. Днешното гласуване приличаше на харакири. Така се действа при крайна нужда.

Каква? Логичното предположение – на фона на оспорваните конституционни промени, съдийските протести, роящите се гласове срещу статуквото на задкулисието предстои решаваща схватка. В нея съветът не може да рискува – всичките му овластени фигури трябва да са проверено „наши”, да козируват и гласуват.

Победата им изглежда предизвестена. Горко ни.

 

 

 

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Главните прокурори на България и Турция откриха съвместен форум за противодействие на тероризма

  Противодействието и неутрализирането на терористични престъпления, начините за идентифициране на терористични клетки, както и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.