Последни новини
Home / Без категория / Строй се, преброй се! Брутално

Строй се, преброй се! Брутално

Defakto.bg

Смяната на властта във ВСС

 Elena_Encheva.54fe00c606bf01086b269c20a5a413cc[1]Автор Елена Енчева

Поведението на мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) вече не е неприлично. Не е дори скандално. Брутално е.

Днешният ход на монолитното мнозинство на ВСС с размах да изстреля „човека на Бойко” (по скандала „Двете каки”) Димитър Узунов начело на съвета, който решава съдбите на магистратите, зачерта и крехките илюзии за наличие на мисъл, отговорност, почтеност и срам у тях. Юристите с „високи професионални и морални качества” (които се изискват от членовете на съвета по конституция) не са колективен орган, те са шпиц команда. Чуят ли заветните: „Строй се! Преброй се!” козируват и гласуват. Без да им мигне окото.

 

Нищо лично

 

Нищо лично към г-н Димитър Узунов. Не той е крив, че командата е такава.

А днес чухме, че имал качества – бил добър във финансите и убедителен в отстояването на бюджета. Както и че умело 12 години подред е водил районния съд в Сандански към пълно задоволяване на сградните му нужди. Чудесно.

Но как изброеното е довело цели 12 от ВСС, включително авторитетни фигури като главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев до извода, че само и единствено г-н Узунов е в състояние да изведе съвета до сияйните висоти на реформата, та да го издигнат?! Че именно пестеливият откъм публична реч г-н Узунов ще е най-убедителното лице на съвета по света и у нас в тези отговорни времена?! Че той и само той е човекът, който категорично ще убеди партньорите от ЕС и най-вече гражданите в България в истинността на „промяната”?!

Отговор не бе даден. Но пък Узунов получи 13 гласа „за”. Точно толкова, колкото трябваха за избор. Защо са аргументи, като има мнозинство?!

 

С повей на смс-и

 

Липсата на мотиви не пречи на гласуващите. Но е благодат за версии. Всякакви.

И се натрапват предположения. Например, че новият представляващ ВСС има едно ценно качество – комуникативен е с властта, умел в изпращането на смс-и. Колкото и да се кълне г-н премиерът, че не висши магистрати го уведомяват какви ги вършат, никой не му вярва. А защо ли публичните подозрения единодушно паднаха именно върху г-н Узунов? По ирония на съдбата замитането на скандала със смс-нишана и намесването на името на премиерския съветник Яне Янев, допълнително наклониха везните към съдията от Сандански за изпращач. Янев и Узунов са градски. Но най-вече именно партията на Яне „Ред, законност и справедливост” излъчи този магистрат за член на съдебния съвет. Е, не са ли топли връзки, а?

Трето и четвърто е, че не друг, а доскорошният председател на Софийския градски съд Владимира Янева посочи новия шеф на ВСС като „човека на Бойко” в съвета.

Тук загадки, уви, няма! Кой е дал командата е ясно. Кои козируваха – също. Че новото „лице” на съдебните кадровици е в същата команда е без съмнение.

 

Бой последен?

 

Подобни издигания не са прецедент. Но демонстрираното днес безочие е опасно.

Мнозинството в действащия съдебен съвет отдавна задмина предшествениците си във викането на бялото черно и пълното неглижиране на обществените оценки. Подобно бухване в пореден скандал за броени дни обаче дори и за него не е характерно. Днешното гласуване приличаше на харакири. Така се действа при крайна нужда.

Каква? Логичното предположение – на фона на оспорваните конституционни промени, съдийските протести, роящите се гласове срещу статуквото на задкулисието предстои решаваща схватка. В нея съветът не може да рискува – всичките му овластени фигури трябва да са проверено „наши”, да козируват и гласуват.

Победата им изглежда предизвестена. Горко ни.

 

 

 

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Ръкопляскания за неповторимата Татяна Лолова! Сбогом!

Любимата на няколко милиони зрители българска актриса Татяна Лолова почина тази сутрин на 87-годишна възраст, …

Почина съдия Петър Стоянов, бивш член на ВСС

На 15 март 2021 г. ни напусна полковник Петър Стоянов – член на Висшия съдебен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.