Последни новини
Home / Законът / Брюксел иска независима проверка на прокуратурата

Брюксел иска независима проверка на прокуратурата

Defakto.bg

ВСС не прави нищо без външен и вътрешен натиск, пише в доклада на Европейската комисия

  Веселин Желев 

Висшият съдебен съвет (ВСС) не започва дисциплинарни производства без външен и вътрешен натиск. Необходима е реформа и независима оценка на работата на прокуратурата. Европейската комисия изразява съжаление, че парламентът е отхвърлил Закона за борба с корупцията. Това съобщи  кореспондентът на CLUBZ в Брюксел Веселин Желев по повод черновата на доклада на Европейската комисия за реформите в правосъдието.

      От него става ясно още, че констатацията за ВСС се основава на аферата с изтеклите записи на разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова и начина, по който съветът реагира.

ЧЕРНОВАТА НА ДОКЛАДА: ЕТО ВСИЧКИ ПРЕПОРЪКИ НА БРЮКСЕЛ

Клуб Z се запозна със съдържанието на 13-страничния документ, който за девета поредна година отчита, че в България липсва устойчив напредък в борбата с корупцията.

Комисия отбелязва, че „е окуражително да се види, че българските съдии говорят открито в подкрепа на реформата в правосъдието“.

„Това е здравословен знак за нова по-уверена в себе си култура, развиваща се сред българските магистрати“, пише още в доклада.

 Стратегиите за съдебната реформа и борбата с корупцията трябва да бъдат превърнати в конкретни резултати. Това е ключово за България през тази година, подчертава Комисията.

В заключителното му резюме е подчертано, че „през 2015 година България направи някои важни стъпки да постави реформата пак в дневния ред след период на политическа нестабилност, която задържаше процеса“.

През тази година Брюксел иска страната ни да покаже реформа на прокуратурата и ясни стандарти за дисциплинарни производства срещу магистрати, да приеме закона съдебната власт, да направи поправки в наказателния и в наказателнопроцесуалния кодекс, които да ускорят делата за корупция и организирана престъпност. Положително е отбелязано желанието на правителството да приеме експертна помощ от ЕС в реформите на правосъдието и вътрешните работи.

              За правосъдието

Критиките от миналогодишния доклад към Висшия съдебен съвет – например за назначенията на магистрати – остават. Липсват ясни стандарти за дисциплинарните производства, констатира още докладът.

„Общественото доверие в правосъдието остава ниско“, се казва в документа.

Поправките за съдебната власт в Конституцията са оценени по следния начин:

„През декември България промени Конституцията си. Макар поправките да включиха някои значителни промени в първоначално предложения текст, тяхното приемане е важна стъпка към реформа на ВСС“.

Комисията оценява положително факта, че България най-накрая е избрала главен инспектор на съдебната власт и че промените в конституцията разширяват правомощията му да извършва разследвания.

В същото време докладът отбелязва, че ВСС много трудно се самосезира в случаи на нарушения от страна на магистрати.

„Когато има сериозни съмнения за корупция и търговия с влияние в съдебната система, едва след вътрешен и външен натиск започват разследвания“, пише Комисията.

Тя отбелязва, че ВСС първо се е занимавал с това дали записите на Янева и Ченалова са автентични и чак след това се е заел със съдържанието им.

Докладът за пореден път отбелязва неравномерната натовареност на съдилищата и напомня, че в Брюксел чакат анализ по този въпрос.

Като препоръка в частта за правосъдието фигурира „независима проверка“ на тази институция.

„Нуждата от по-дълбока реформа на прокуратурата се налага от продължаващата липса на солидни устойчиви резултати в делата за корупция на високо ниво и за организирана престъпност“, пише Комисията.

Затова тя предлага: „да бъде предприета независима проверка на прокуратурата както предвижда стратегията на правителството за съдебна реформа, като се вземат предвид вече приложените реформаторски мерки“.

 

За корпуцията

Похвалите в тази област свършват с приемането на стратегия за борба с корупцията. Без да се споменава поименно заместник-министър-председателката Меглена Кунева, с положителен знак е отбелязано създаването на предложения от нея съвет, който координирира усилията в тази област.

Заедно с това обаче Комисията „изразява загриженост“, че законът за борба с корупцията, който Кунева предложи, не е минал през Народното събрание миналия септември и припомня намерението на правителството да го внесе пак.

„България трябва да постигне устойчива поредица от успешни разследвания и съдебни преследвания в дела за корупция на високо нив, стигащи до окончателни осъждания в съда“, е изводът в доклада, който в една или друга формулировка се повтаря вече девета година.

Други препоръки в тази област включват  продължаване на усилията срещу корупцията на ниско ниво в Министерството на вътрешните работи, приемане на закона „Кунева“, повече усилия срещу корупцията в държавната администрация и високите политически нива.

За организираната престъпност

Създадените през 2012 година специализиран съд и прокуратура започват да дават резултати – както по броя на делата, така и по броя на осъдителните присъди, констатира докладът.

И тук обаче той посочва, че „България все още има нужда да установи солидна поредица от окончателни осъждания що се отнася до делата за сериозна организирана престъпност“.

Докладът препоръчва да се приемат изменения в Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество, които да позволят на отговорната за това комисия в България да работи ефективно.

About Лилия Христовска

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.