Последни новини
Home / Законът / Инспекцията по труда не дава да уволнят съпругата на Яне Янев

Инспекцията по труда не дава да уволнят съпругата на Яне Янев

Defakto.bg

Инспекцията по труда не разреши на председателя на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов да уволни съдебния помощник Галя Янева, съпруга на Яне Янев. Това става ясно от писма на инспекцията, изпратени в СГС. За тях съобщиха от съда.

Янева е сред 14-те от общо 25 съдебни помощници, които не издържаха теста за професионални умения и затова трябваше да бъдат освободени. Освен съпругата на премиерския съветник, който се самообяви за автор на скандалния SMS до Борисов, в който в реално време му се докладва какво прави независимия Висш съдебен съвет, „пощадени” от уволнение са още две дами. Едната също е от именитите съпруги – Доника Лазарова, жена на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. Третата е Радка Дончева. Писмата са получени днес от Калоян Топалов.

По закон за някои уволнения се изисква предварително разрешение от Инспекцията по труда. В писмата до председателя на СГС разрешението се отказва без мотиви.

Впоследствие стана ясно, че Доника Лазарова и Радка Дончева ползват закрила като майки на деца до 3 г. Яневата съпруга пък се оказала защитена заради болничен.

Галя Янева, която е съдебен помощник в Гражданското отделение на СГС, изкара само 3 от 34 точки на теста, пише „Правен свят”.

About Лилия Христовска

Проверете също

Съюзът на юристите в България категорично настоява управляващите да оттеглят проекта за нова Конституция

127-те  депутати, подписали проекта за нова Конституция да оттеглят внесения законопроект. За това настоява  Съюзът …

Петима обвинени след акция срещу иманяри в Пловдивско и София, иззети 1500 старинни монети

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност три лица за участие в организирана престъпна група за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.