Последни новини
Home / Законът / Кой и защо харесва Димитър Узунов

Кой и защо харесва Димитър Узунов

Defakto.bg

Автор: Елена Енчева

На шестия ден след един скандален избор, Висшият съдебен съвет (ВСС) направи публично достояние предложението за него. В съобщение до медиите от ВСС разпространиха текста, под който са се подписали 12 кадровици.

Става дума за изненадващата смяна на представляващия ВСС. Миналата седмица, на 20 януари, точката извънредно бе включена в дневния ред на съвета и с 13 гласа „за” постът бе зает от Димитър Узунов („човекът на Бойко” според записите от „Двете каки”). Случи се въпреки че и на самото заседание не бе изтъкнат нито един аргумент срещу работата на досегашния представляващ ВСС Соня Найденова.

Сега разбираме, че смяната се наложила заради „неотложния ангажимент за експедитивно и успешно реализиране на конституционните промени”. А изборът паднал на Димитър Узунов, който „показа високи организационни и административни качества, диалогичност, умение за работа в екип, последователност и твърдост, възможност да довежда до успешен край решенията на ВСС и постоянно действащите му комисии”.

Ако не беше тъжно, щеше да е смешно! Разсекретеното предложение не дава нито един ясен отговор. Например защо предстоящото разделяне на ВСС в резултат на конституционните промени да изисква смяна на представляващия, още повече че и Узунов, и Найденова са от парламентарната квота на съвета?! А ако Соня Найденова не е притежавала изброените узунови качества, защо не е била сменена далеч по-отдавна?!

Ясни отговори няма и как да има – смяната е част от пореден замисъл с „тайна” цел, сведен за изпълнение на мнозинството на ВСС. В прочита на бившия правосъден министър Христо Иванов последният скандал цели предсрочно разпускане на ВСС именно преди разделянето му на две колегии, за да се изберат нови, още по-верни хора в кадровия орган на съдебната власт. Наличието на малобройна, но принципна опозиция в сегашния състав бодяла очите. Това прилича на истина. Но толкова ли е зависимо мнозинството във ВСС, че само да си подпише присъдата? Кой знае.

Що се отнася до въпроса кой харесва Дмиитър Узунов, отговорът е: Сотир Цацаров, Георги Колев, Светла Петкова, Галя Георгиева, Милка Итова, Ясен Тодоров, Румен Георгиев, Румен Боев, Незабравка Стоева, Мария Кузманова, Даниела Костова, Михаил Кожарев.Това са 12-те, предложили новия представляващ.

About Лилия Христовска

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.