Последни новини
Home / Законът / Цветанов окончателно невинен за стопираните СРС

Цветанов окончателно невинен за стопираните СРС

Defakto.bg

                Автор: ЕлElena_Encheva.54fe00c606bf01086b269c20a5a413cc[1]ена Енчева

Бившият вътрешен министър и настоящ зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов излиза чист като сълза от делото за стопирани от него специални разузнавателни средства (СРС). Невинен, окончателно решиха Красимир Харалампиев, Даниела Атанасова и Мая Цонева от Върховния касационен съд.

По това дело прокуратурата твърдеше, че като не е дал съгласие за прилагането на разрешени от съдия СРС, Цветанов е осуетил наказателното преследване срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. По същото дело на първа инстанция Софийският градски съд даде 4 г. затвор на бившия Първи в МВР, а апелативният съд потвърди наказанието. ВКС обаче разкритикува втората инстанция за пристрастност и емоционалност и нареди ново дело в Софийския апелативен съд. То приключи с оправдание, нещо повече – апелативните съдии обявиха, че вътрешният министър изобщо не можел да носи отговорност за осуетено преследване, защото не е орган на съдебната власт.

От заведените няколко дела срещу Цветанов (след падането на кабинета „Борисов”-1) единствено по това имаше осъдителни присъди. А казусът изглеждаше чист и непробиваем. Защото никой не оспори факта, че Цветанов слага шест резолюции „Не!” върху разрешението за СРС-тата. Но не би.

Ревизирал е решение на съд

Факт е и друго – с присъдата си ВКС коригира бодящия очите прочит на апелативния съд, че министърът не можел да осуети наказателно преследване. Може и още как, става ясно от мотивите на последната инстанция. Макар да е деец на изпълнителната власт (каквито впрочем са и разследващите полицаи и митничари), с част от правомощията си Първият в МВР реално може да влияе върху хода на наказателното преследване, какъвто е и случаят със СРС-тата, сочат тримата върховни съдии. Категорични са и в друго – в случая наистина става дума за недопустима ревизия от страна на Цветанов на разпореждане на съд и изземване на правомощия на директора на службата ДОТО, която прилага спецсредствата.. Като несъстоятелни са отхвърлени и твърденията, че в случая министърът задължително трябвало да се съобрази с мнението на главния секретар на МВР.

Но не искал да попречи на правосъдието

Зам.-председателят на ГЕРБ обаче е обявен за невинен заради друго – липсата на умисъл да попречи на правосъдието спрямо Орлин Тодоров и останалите, заявяват от ВКС. А мотивите сочат на не добре свършена работа на прокуратурата. „В протеста не са изложени каквито и да било възражения срещу заключението за липса на доказателства относно изискуемата от чл. 288 от НК специална цел – да бъдат избавени от наказание конкретни лица”, се казва в решението. И още: „Вярно е отразеното….за пропуск на прокурора да посочи в обвинителния акт конкретни факти, обосноваващи наличието на специалната цел по чл. 288 от НК. Декларативното посочване, че подсъдимият действал с цел да избави някого от наказание не удовлетворява законовите изисквания към съдържанието на обвинителния акт”.

При това положение всичко отива в ръцете на свидетелите. А показанията на свидетелите Орлин Тодоров и Станимир Флоров (близък приятел и съратник на Цветанов, бивш шеф на ГДБОП) не извадили наяве „доказателства за съществуването на преки или опосредени от други лица връзки, зависимости и отношения от лично, служебно, бизнес или друго естество” между Цветанов, Тодоров и останалите. Друг ключов свидетел Калин Георгиев (главен секретар на МВР по времето на Цветанов) пък е обяснил отказа с благородна цел – била налице опасност ако СРС-тата се задействат, да изтече информация за това и разработката да се провали.

С това делото приключва. Доскорошният подсъдим Цветан Цветанов сигурно е доволен – когато го оправдаят, той започва да вярва в правосъдието. И законността тържествува.

About Лилия Христовска

Проверете също

Точкова пита “трети лица” дали да огласи проверките срещу Панов

Председателят на ВКС публично ги приканва да се съгласят Изпълнението на искането на председателя на …

БСП предлага в ИК да се запише: Видеонаблюдение и публичен регистър за прочистване на списъците от “мъртви души”

БСП предлага  законопроект за промени в Изборния кодекс (ИК) за изчистване на списъците от “мъртви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.