Последни новини
Home / Законът / Цветанов окончателно невинен за стопираните СРС

Цветанов окончателно невинен за стопираните СРС

Defakto.bg

                Автор: ЕлElena_Encheva.54fe00c606bf01086b269c20a5a413cc[1]ена Енчева

Бившият вътрешен министър и настоящ зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов излиза чист като сълза от делото за стопирани от него специални разузнавателни средства (СРС). Невинен, окончателно решиха Красимир Харалампиев, Даниела Атанасова и Мая Цонева от Върховния касационен съд.

По това дело прокуратурата твърдеше, че като не е дал съгласие за прилагането на разрешени от съдия СРС, Цветанов е осуетил наказателното преследване срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. По същото дело на първа инстанция Софийският градски съд даде 4 г. затвор на бившия Първи в МВР, а апелативният съд потвърди наказанието. ВКС обаче разкритикува втората инстанция за пристрастност и емоционалност и нареди ново дело в Софийския апелативен съд. То приключи с оправдание, нещо повече – апелативните съдии обявиха, че вътрешният министър изобщо не можел да носи отговорност за осуетено преследване, защото не е орган на съдебната власт.

От заведените няколко дела срещу Цветанов (след падането на кабинета „Борисов”-1) единствено по това имаше осъдителни присъди. А казусът изглеждаше чист и непробиваем. Защото никой не оспори факта, че Цветанов слага шест резолюции „Не!” върху разрешението за СРС-тата. Но не би.

Ревизирал е решение на съд

Факт е и друго – с присъдата си ВКС коригира бодящия очите прочит на апелативния съд, че министърът не можел да осуети наказателно преследване. Може и още как, става ясно от мотивите на последната инстанция. Макар да е деец на изпълнителната власт (каквито впрочем са и разследващите полицаи и митничари), с част от правомощията си Първият в МВР реално може да влияе върху хода на наказателното преследване, какъвто е и случаят със СРС-тата, сочат тримата върховни съдии. Категорични са и в друго – в случая наистина става дума за недопустима ревизия от страна на Цветанов на разпореждане на съд и изземване на правомощия на директора на службата ДОТО, която прилага спецсредствата.. Като несъстоятелни са отхвърлени и твърденията, че в случая министърът задължително трябвало да се съобрази с мнението на главния секретар на МВР.

Но не искал да попречи на правосъдието

Зам.-председателят на ГЕРБ обаче е обявен за невинен заради друго – липсата на умисъл да попречи на правосъдието спрямо Орлин Тодоров и останалите, заявяват от ВКС. А мотивите сочат на не добре свършена работа на прокуратурата. „В протеста не са изложени каквито и да било възражения срещу заключението за липса на доказателства относно изискуемата от чл. 288 от НК специална цел – да бъдат избавени от наказание конкретни лица”, се казва в решението. И още: „Вярно е отразеното….за пропуск на прокурора да посочи в обвинителния акт конкретни факти, обосноваващи наличието на специалната цел по чл. 288 от НК. Декларативното посочване, че подсъдимият действал с цел да избави някого от наказание не удовлетворява законовите изисквания към съдържанието на обвинителния акт”.

При това положение всичко отива в ръцете на свидетелите. А показанията на свидетелите Орлин Тодоров и Станимир Флоров (близък приятел и съратник на Цветанов, бивш шеф на ГДБОП) не извадили наяве „доказателства за съществуването на преки или опосредени от други лица връзки, зависимости и отношения от лично, служебно, бизнес или друго естество” между Цветанов, Тодоров и останалите. Друг ключов свидетел Калин Георгиев (главен секретар на МВР по времето на Цветанов) пък е обяснил отказа с благородна цел – била налице опасност ако СРС-тата се задействат, да изтече информация за това и разработката да се провали.

С това делото приключва. Доскорошният подсъдим Цветан Цветанов сигурно е доволен – когато го оправдаят, той започва да вярва в правосъдието. И законността тържествува.

About Лилия Христовска

Проверете също

Управляващият интернет търсачка премахва от резултатите при търсене информация, за която се твърди, че е неистина

Лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене, информацията, включена в …

Пернишкият окръжен съд осъди прокуратурата и МВР да платят рекордно обезщетение от 48 млн. лв. на „Лев Инс“

Пернишкият окръжен съд осъди  МВР и прокуратурата да платят над 48 млн. лева на застрахователното …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.