Последни новини
Home / Законът / Мюфтийството окончателно загуби спора за джамиите

Мюфтийството окончателно загуби спора за джамиите

Defakto.bg

Elena_Encheva.54fe00c606bf01086b269c20a5a413cc[1]

Главното мюфтийство окончателно изгуби спора за джамиите, а оттам и възможността да претендира връщане на някогашните вакъфски имоти. Това следва от решение на Върховния касационен съд, с което се отказва допускане на казуса до трета инстанция. Последицата – остава в сила решението на Софийския апелативен съд, обезсилил признаването на мюфтийството за правоприемник на някогашните вероизповедни общини. Именно на базата на това в страната бяха заведени десетки дела за връщането на джамии, станали паметници на културата, стадиони и други имоти.

Тези спорове обаче бяха спрени в изчакване на генералното решение за правоприемството. А делото срещу правоприемството пък бе заведено от мюсюлманското сунитско-ханефитско вероизповедание, чийто привърженик бе Недим Генджев. Пред столичния апелативен съд вероизповеданието оспори решението на Софийския градски съд директно, във фирмено дело, без призоваване на заинтересовани страни, да даде подобни права на главното мюфтийство.

Преди всяко заседание на апелативния съд пред Съдебната палата в София се събираха импровизирани патриотични митинги. На делата неизменно присъстваха кметовете на Кюстендил и на Карлово Петър Паунов и Емил Кабаиванов. Мюфтийството поиска да му се върне собствеността върху джамии в двата града, които са паметници на културата.

След окончателното решение на ВКС всички подобни дела в страната трябва да бъдат прекратени.

About Елена Енчева

Проверете също

Петър Илиев, за когото има съмнения за плагиатство, е предложен в новия кабинет (обновена)

Адвокатът и преподавател в СУ Петър Илиев е сред имената в новия кабинет на “Има …

В правилника на НС: Депутатските заплати непипнати, засега. Без “нови” закони за второ четене, 6 наказания за неприлично поведение в зала

Временната комисия отказа да задължава главния прокурор да предоставя и данни от висящи разследвания Депутатските …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.