Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров: Силата е в съда, не в прокуратурата

Сотир Цацаров: Силата е в съда, не в прокуратурата

Defakto.bg
  „От върнати дела и оправдателни присъди на мен също започна да ми омръзва“. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за „Нова тв“ на 30 януари. Той обясни, че с изказването си не сочи съдът за виновник, но с ирония заяви, че прокуратурата е дежурният виновник.

Обяснението му бе в  отговор на въпрос за присъдите по дела за корупция. „Проблемът в България не е липсата на присъди за корупция, а липсата на присъди за корупция по високите етажи на властта“, каза главният прокурор и още, че оправданите са станали много и част от медиите веднага започвали да свързват това с „внасянето на некадърни обвинителни актове“. Той обаче не коментира причините за оправдателните присъди, нито  проблемите в работата на държавното обвинение.

Цацаров използва за пример делото с Христо Бисеров (бел.ред. след шумен старт на разследване срещу бившия депутат от ДПС, той беше оправдан на първа инстанция по обвинение за данъчни престъпления) и се оплака какво са получили от политиците: „Политиците го извадиха от НС, и ни хвърлиха само едни материали – няколко листа с данни за съществуването на въпросната сметка…Каквото можахме направихме с максималната информация, която имахме.“

Според Цацаров в медиите прокуратурата е представена като силова институция, която може да разреши всичко в тази държава и подчерта, че силата не е в прокуратурата, а в съда. „Максимумът, който може да бъде направен и от главния прокурор, и от младшия прокурор, е задържането за 72 часа. Всяко действие на прокуратурата подлежи на санкции от съда. Е, питам ви, къде е силата?“

По случая с КТБ, той коментира, че „нищо не може да се направи за екстрадицията на Цветан Василев. Екстрадицията се бави от сръбските власти…Ние не можем да направим нищо“.

Цацаров отново атакува  бившия правосъден министър Христо Иванов (който през седмицата няколко пъти пак остро коментира проблема с липсата на реформа в прокуратурата и как управляващите избягват тази тема – бел.ред.), лидера на ДСБ Радан Кънев (след доклада той поиска оставката на Цацаров и на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев) и всички, които искат отстраняването му. Цацаров нападна на няколко пъти „Капитал“ и „Дневник“, както и единия от издателите на двете медии (Иво Прокопиев), заради критичната им позиция по проблемите в съдебната система и прокуратурата.

Главният прокурор обаче отново избегна да коментира по същество скандала „Яневагейт“. Той нарече записите между бившия председател на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева и уволнената съдийка Румяна Ченалова манипулация, която „определени политически сили използват, за да дестабилизират ситуацията“.

„Театърът е много ясен. Защо Румяна Ченалова е толкова словоохотлива пред всички медии, а когато трябва това, което каже да бъде записано в протокол за разпит, единствените й думи са „Не знам“ и „Не помня?, попита главният прокурор.

От коментара му стана ясно, че Пеевски ще бъде разпитан по случая, но във връзка с твърдения на Ченалова в интервю, че през депутата от ДПС са минавали назначения в съдебнатата система. В прокуратурата има образувано досъдебно производство и по „Яневагейт“, но няма информация за хода му. Главният прокурор не беше питан и не коментира дали ще бъдат разпитвани и другите представители на съдебната и изпълнителната власт, споменати в разговорите между Янева и Ченалова – като премиера Бойко Борисов, Ясен Тодоров и Димитър Узунов от ВВС, самият Сотир Цацаров.

Делян Пеевски е бил проверяван и ревизиран от много, много други органи . Това обясни по повод друг случай Цацаров. В отговор на въпрос дали прокуратурата работи по сигнала за комбината „Химко“ във Враца, изпратен от американския инвеститор Ян Аронов той заяви, че първо трябва да бъде идентифициран подателят, а след това компанията, която  управлява, което се е оказало „трудна задача“. „Трето – да бъдат проверени действията на синдика и установяване на лицата, които той назовава по един или друг начин. Проверката е възложена на ДАНС“, обясни Цацаров.

 

Преди десетина дни стана ясно, че Пеевски купува фалиралото предприятие.

 

В интервюто Цацаров отново отговори и на коментарите след доклада на европейската комисия за напредъка в правосъдие и вътрешен ред, че трябва да подаде оставка. „Аз съм устроен така, че когато мисля, че правя нещо в правилната насока, го правя.

 

Да си тръгна? Защо да доставям това удоволствие на тези, които искат да си тръгна, попита Цацаров.

 

Той декларира, че за него значение има мнението на хора, на които държи безусловно – близките му и авторитетите му като например неговия преподавател проф. Герджиков. Цацаров определи работната атмосфера в прокуратурата, като такава, „около която постоянно се генерират някакви изкуствени скандали“.

 

И ВСС няма да подаде оставка

 

Главният прокурор коментира и искането на ГЕРБ и Реформаторския блок за оставка на Висшия съдебен съвет. „ВСС не трябва да подава оставка. Това е невъзможно юридически, защото няма саморазпускане на такъв орган. Има индивидуални актове за оставки“, обясни той.

На въпрос как ще коментира призива на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, че магистратите трябва да кажат „Не на страха“, Цацаров обясни, че „страхът е нещо конкретно. Ако от нещо те е страх, то е от тъмнината, от зло куче, от определен човек, от нещо, което може да ти се случи. Няма страх въобще. Кой страх?

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.