Последни новини
Home / Законът / Европейският парламент одобри платформа за борба с недекларирания труд

Европейският парламент одобри платформа за борба с недекларирания труд

Defakto.bg

Българският евродепутат Георги ПИРИНСКИ бе докладчик по темата на ЕП

Европейският парламент одобри проект за създаването на „европейска платформа“ за сътрудничеството в борбата с недекларирания труд. Платформата ще подобри сътрудничеството между министерствата на труда, синдикатите и организациите на работодателите на държавите членки на ЕС срещу  изкривяването на  пазара на труда.

„Недеклариран труд“ обикновено означава всяка платена дейност, която е законна по своята същност, но не е декларирана пред обществени служби като данъчни власти или инспекторати по труда. Този труд се равнява на 18% от БВП на Европейския съюз.   photo_verybig_12063[1] По време на дебата  Георги Пирински (С&Д, България), който беше докладчик на Парламента, каза: „Предназначението на платформата е да разшири способностите на държавите членки за действия по отношение на множеството болезнени проблеми, пораждани от недекларирания труд, чрез засилено сътрудничество на равнище на Съюза между съответните национални власти, заедно със социалните партньори и с участието като наблюдатели на широк кръг заинтересовани агенции и организации. Съответно, мисията на платформата бе дефинирана така, че и да предотвратява, ограничава и противодейства срещу недекларирания труд, и да насърчава превръщането на такъв труд в деклариран труд.“

„Платформата трябва да подпомага практически, ефективни и ефикасни трансгранични действия и да развие надеждна и ефикасна система за бърз обмен на информация между национални органи.

В същото време според текста платформата няма да се меси в собствените действия на държавите членки, нито пък ще хармонизира техните правила. Тя също така взема предвид, че съответните дефиниции и регулаторни системи се различават в отделните държави членки на ЕС.

Целта в дългосрочен план е подобряване на условията на труд и интегриране на недекларираните работници на пазара на труда. Платформата ще се занимава с всички форми на недеклариран труд.

Организация

Платформата ще се състои от старши представители, номинирани от държавите членки, най-много четирима представители на социалните партньори на европейско ниво, разделени по равно между синдикати и организациите на работодателите (без право на глас), и представители на Комисията. Представителите на работодателите и работниците, Eurofound, Европейската агенция по безопасност и здраве при работа, Международната организация на труда и представители на държавите от Европейската икономическа зона ще имат статут на постоянни наблюдатели.

Платформата ще се среща поне два пъти годишно. Специални работни групи ще се занимават с различните аспекти на недекларирания труд. Очаква се годишните финансови нужди на платформата да са от около 2,1 млн. евро, които ще бъдат поемани по оста „Прогрес“ на програмата EaSI

Обща информация

Недекларираните работници често са обект на опасни условия на труд, ниско заплащане и нарушения на трудовите права. Недекларираният труд може да е фактор за социален дъмпинг, особено в трансгранични случаи. Платформата трябва също така да спомогне за елиминиране на злоупотребите с принципа на свободата на движение чрез недеклариран труд.

Според данни на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, средният дял на недекларираната икономика в ЕС е 18% от БВП. Разликите са от под 8% за Австрия до над 30% за България. Недекларираният труд е най-разпространен в строителството, следван от домакинските услуги, охраната, индустриалното почистване, земеделието и хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга.

Следващи стъпки

След като беше гласувано от Парламента, решението трябва да бъде одобрено от Съвета на министрите. То ще влезе в сила, след като бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС.

*          *          *

Още по темата в Де факто:

Гeорги ПИРИНСКИ: Правителството трябва да притиска Брюксел за ниските доходи у нас

About Лилия Христовска

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.