Последни новини
Home / Законът / Британски експерти щели да консултират съдебната ни реформа

Британски експерти щели да консултират съдебната ни реформа

Defakto.bg

           Провежданата в България съдебна реформа и действията, който ще бъдат предприети от българските институции в отговор на констатациите в Доклада на Европейската комисия, са били акцент в срещата на министъра на правосъдието Екатерина Захариева и британския й колега Майкъл Гоув. Разговорите са се състояли  в Лондон, където министър Захариева придружава премиера Бойко Борисов за участието му в международната донорска конференция за Сирия и региона.

Екатерина Захариева подробно е представила предложението на министър-председателя Борисов за подпомагане на реформата в съдебната система от експерти от държавите-членки на ЕС, съобщи пресцентъра на министерството.  Инициативата беше изтъкната в доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка специално подчертана от заместник-председателя на Комисията Тимерманс.   Министър Захариева е предложила  на Майкъл Гоув британски експерти да съдействат и по отношение на реформата във Висшия съдебен съвет и прокуратурата и получи уверение, че тази инициатива ще се реализира. „България има пълната ни подкрепа както по отношение на европейската експертиза за провежданите реформи, така и в стъпките, които ще предприеме занапред”, каза министър Гоув.

„Екипът ми в Министерството на правосъдието вече работи по препоръките в Доклада на ЕК. Имаме ясен план за действие, с точни срокове, приоритет номер едно са промените в Закона за съдебната власт”, посочи Захариева.

Двамата министри са договорили  също така сътрудничество в работата по реформите в младежкото правосъдие и предстоящите промени в местата за лишаване от свобода в България.  Обсъдени са  възможностите за конкретни форми на взаимодействие в подкрепа на повишаването на капацитета на институциите на съдебната власт, както и въпросът за бързината на наказателното производство и съкращаване на наказателния процес.

Екатерина Захариева и Майкъл Гоув са разменили  мнения и по актуални теми от европейския дневен ред, в това число управлението на миграционните потоци и необходимостта от единен отговор на предизвикателствата, с фокус върху подобряването на охраната на външните граници на ЕС.

 

About Лилия Христовска

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.