Последни новини
Home / Законът / Британски експерти щели да консултират съдебната ни реформа

Британски експерти щели да консултират съдебната ни реформа

Defakto.bg

           Провежданата в България съдебна реформа и действията, който ще бъдат предприети от българските институции в отговор на констатациите в Доклада на Европейската комисия, са били акцент в срещата на министъра на правосъдието Екатерина Захариева и британския й колега Майкъл Гоув. Разговорите са се състояли  в Лондон, където министър Захариева придружава премиера Бойко Борисов за участието му в международната донорска конференция за Сирия и региона.

Екатерина Захариева подробно е представила предложението на министър-председателя Борисов за подпомагане на реформата в съдебната система от експерти от държавите-членки на ЕС, съобщи пресцентъра на министерството.  Инициативата беше изтъкната в доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка специално подчертана от заместник-председателя на Комисията Тимерманс.   Министър Захариева е предложила  на Майкъл Гоув британски експерти да съдействат и по отношение на реформата във Висшия съдебен съвет и прокуратурата и получи уверение, че тази инициатива ще се реализира. „България има пълната ни подкрепа както по отношение на европейската експертиза за провежданите реформи, така и в стъпките, които ще предприеме занапред”, каза министър Гоув.

„Екипът ми в Министерството на правосъдието вече работи по препоръките в Доклада на ЕК. Имаме ясен план за действие, с точни срокове, приоритет номер едно са промените в Закона за съдебната власт”, посочи Захариева.

Двамата министри са договорили  също така сътрудничество в работата по реформите в младежкото правосъдие и предстоящите промени в местата за лишаване от свобода в България.  Обсъдени са  възможностите за конкретни форми на взаимодействие в подкрепа на повишаването на капацитета на институциите на съдебната власт, както и въпросът за бързината на наказателното производство и съкращаване на наказателния процес.

Екатерина Захариева и Майкъл Гоув са разменили  мнения и по актуални теми от европейския дневен ред, в това число управлението на миграционните потоци и необходимостта от единен отговор на предизвикателствата, с фокус върху подобряването на охраната на външните граници на ЕС.

 

About Лилия Христовска

Проверете също

30 дни арест за руския опозиционер Алексей Навални

30 дни арест получи руският опозиционер Алексей Навални, реши  съдът. Такъв срок поиска и обвинението,  …

Прокуратурата е иззела 1418 картини и 45 графики от жилището на Васил Божков и съпругата му Елена Динева

Прокуратурата е иззела 1418 картини и 45 графики от жилището на Васил Божков и Елена …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.