Последни новини
Home / Законът / Във ВСС – пълен хаос за конкурсите

Във ВСС – пълен хаос за конкурсите

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет изпадна в цайтнот за конкурсите във върховните инстанции – Върховния касационен съд, Върховната касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура. Кадровиците употребиха близо 1 час в безсмислени дебати какво могат да обявят, кога могат да го обявят и могат ли да го обявят изобщо. Но най-вече как да изчисляват бройките за външни назначения (по закон 20 % от свободните щатове). На моменти членовете на съвета говореха в хор, а шефката на комисията по назначенията Милка Итова двайсетина пъти вземаше думата за обяснения и даваше взаимно изключващи се трактовки и се сърдеше на колегите си, че не я разбират. На финала стана ясно, че във ВСС изобщо не знаят как се смятат „външните” бройки, за това няма тяхно решение и всичко бе отложено за следващата седмица.

Всичко тръгна от следствието

Първоначално проблемът тръгна от Националната следствена служба. Предложението бе там да се обявят конкурси за 4 свободни бройки, от които 3 да са по конкурс за повишаване (вътрешен за системата) и 1 за първоначално назначаване (за външни юристи). Срещу това възроптаха Соня Найденова и Магдалена Лазарова от ВСС, защото магистратите в НСлС и сега са твърде много за работата, която вършат. Лазарова даде и пример – при изготвяне на атестация се е оказало, че един следовател от НСлС е имал само 1 дело за предаване на съд, 1 спряно и 1 за прекратяване. „Те не са натоварени, а вземат най-високите заплати!”, възкликна Лазарова.

В крайна сметка след гласуване ВСС отказа конкурса в националното следствие (с 6 „за”, 8 „против” и 1 „въздържал се”).

Главният прокурор държи!

Оставаше да се решат конкурсите да ВКС (14 бройки), ВКП (6 бройки) и ВАП (1 бройка). За Върховния административен съд по молба на председателя му въпросът засега е отложен.

От логичен въпрос защо по различен начин се изчисляват бройките за външни конкурси в различните върховни инстанции обаче се отприщи стихия…

Милка Итова тръгна да говори за алгоритъм, но не можа да го обясни и извика шефа на IT-дирекцията. Неговите обяснения обаче не даваха отговор на зададените въпроси.

Камен Иванов се опита да сложи край на говорилнята и предложи решенията за всички конкурси да се отложат до приемането на промените в Закона за съдебната власт, където трябва да се преуредят конкурсите. Според Иванов отлагането ще е до април, защото до края на март промените трябва да се гласуват. „Не може да се отлага, защото главният прокурор държи на обябяване на конкурсите!”, отвърна Итова. Освен това нямало как промените да се приемат до април, понеже за 20 април вече имало насрочено заседание на работна група по тях.

Къде е предложителят? В тоалетната

Председателят на ВКС се съгласи на отлагане, но само за външните назначения, които трябва да се преуредят законодателно. „Какво, да окупираме парламента ли?”, възкликна Румен Боев. „А, ще окупираме!”, отвърна Камен Иванов.

А Милка Итова обяви, че външните назначения не можели да се отделят от вътрешните. Половин час по-късно заяви точно обратното – че може.

Дебатът продължи на празен ход, но емоционално. Чуха се призиви: „Млъкнете, заболя ме главата от вас!”

Нещата станаха особено интересни, когато се стигна до гласуване. След поредна бъркотия какви точно предложения ще гласуват, кадровиците се хванаха, че го няма Камен Иванов (който предложи отлагане до април). „Къде отиде предложителят?” попита представляващият Димитър Узунов. „До тоалетната”, отвърна Магдалена Лазарова. Иванов се появи, но се обърка и гласува „против” собственото си предложение. Последва прегласуване. Тогава пък се оказа, че друг кадровик – Васил Петров, изобщо не знае по кой въпрос се налага да изрази вот. После разбра. След като поотделно дадоха съгласие за обявяване на конкурси във ВКС, ВКП и ВАП, кадровиците зациклиха пак на външните назначения. И решението им за вече гласуваните конкурси бе отложено. За идната седмица.

About Елена Енчева

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.