Последни новини
Home / Законът / Доц.Кристиян Таков: Да приватизираме държавното обвинение

Доц.Кристиян Таков: Да приватизираме държавното обвинение

Defakto.bg
Кристиян Таков и Здравка Калайджиева
Кристиян Таков и Здравка Калайджиева

Ерудитът  по гражданско право, доц. д-р Кристиян Таков, напълни  65 аудитория на Алма Матер, в която чете лекция за проблемите на  държавното обвинение. Близо 400 студенти, преподаватели и  симпатизанти изпълниха пространството, за да  чуят позицията на младия преподавател в СУ „Климент Охридски”.  Нужна е привитазация на обвинението, не  на прокуратурата,  подчерта Таков. И разсмя залата с допълннието, че „тя (прокуратурата) отдавна е приватизирана”

В 70- 80% от случаите прокуратурата си върши работата, заяви Таков и посочи  големия брой на осъдителни присъди у нас.  Проблемът е обаче в  провалите по знакови  дела, заради които обществените разочарования са тежки.  Тъй като трудно сe  забравят стари вълчи табиети, Таков смята,че трябва да бъде разрушен фактическият монопол над обвинението, нещо, „което е една огромна власт”.   Това означава да се даде право на гражданите сами да повдигат обвинения, не само, когато прокуратурата бездейства.

        „Обвинение би могло да се поддържа от всекиго за всичко срещу всеки!”, лансира идеята си преподавателят.

В момента цялата обвинителна власт е съсредоточена в  прокуратурата, която единствено решава кога и срещу кого да повдига обвинения.  Конституцията обаче не посочва прокуратурата като монополист за внасяне и поддържане на обвинения,  заяви юристът. Той даде  пример за вече „преотстъпвани” права от държавата с частната нотариална дейност , която преди години бе смятана за изключително държавна работа.

Таков обяви, че  подобни законови решения има  във Франция и  много страни от англосаксонския свят. „Случва се и у нас  – при делата от частен характер,  за обида, клевата, лека телесна повреда” и др.  „Прокуратурата трябва да бъде притисната да се реформира“ ,категоричен е преподавателят, убеден,  че именно „приватизацията” на обвинението ще удари  по три основни недостатъка в работата му.

Първият е повдигането на неоснователни обвинения и тормоз над „тормоз над сума народ“.  Вторият начин е чрез внасянето на некадърни обвинителни актове, за да се оправдае обвиняемият.  Третият начин, по думите на Таков, е бездейстивето на прокуратурата, там където трябва да се действа.       Според него  „приватизацията на обвинението”  в полза на гражданите може да се извърши само с промени в  Закона за съдебната  власт, Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, без да се пипа Конституцията.

„Ако се възприеме, че гражданите сами могат да търсят наказателна отговорност, това означава ли, че само богатите ще правят това,  доколкото  събирането на доказателства е скъпа работа?”, попита един студент.”

„ Да, отвърна Таков, правосъдието не е социална дейност, то е скъпо навсякъде”, но не изключи въвеждането на механизми, които да облекчават повдигането на обвинения.  Той предлага и  гаранции срещу злоупотреби с правото да се завеждат наказателни дела.   Според него  високата банкова гаранция и солидни такси биха могли да са сериозно препятствие срещу  намерението злоумишлено да се наврежда на някого.

Сериозно участие в дискусията взе и  бившият български съдия в Европейския съд по правата на човека Здравка Калайджиева. Тя се противопостави на крайностие, до които могат да доведат подобни промени, но показа уважение към  нестандартните  идеи.  Законодателят  трябва  да си изясни, чии права защитава прокуратурата, на общество или на държавата, каза  Калайджиева. В конституцията е записано,  че прокуратурата следи за спазване на законността, но кой друг, ако не съдът е органът, който прави това, като прилага закона,   подсказа Калайджиева още много проблеми за решаване от законодателната власт.

Посрещнат с удивителна симпатия от студентите, младият преподавател  допуска, че  предложението му  ще предизвика осмиване и научна критика. „И Маркс е написал как се стига до революция, но е оставил други на я направят”, усмихна се  Кристиян Таков на съмнението, че трудно ще успее да превърне идеите в дела.  Факт е, обаче,  че преди година бе омаловажаван и  бившият правосъден министър Христо Иванов, когато предложи ВСС да се раздели на съдийска и прокурорска колегии.  А днес идеята му вече е реалност.

На практика, двама сериозни юристи, далеко стоящи професионално от  прокуратурата, полемизираха как държавата и гражданите да воюват за силно и действено обвинение.

„Време е да чуем мнението и на наказателноправниците, че цивилистите им измъкват хляба от ръцете ”, загрижи се с усмивка един от преподавателите в университета.

 

 

About Лилия Христовска

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.