Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов прикани Бойко Борисов да каже кой му праща есемеси

Лозан Панов прикани Бойко Борисов да каже кой му праща есемеси

Defakto.bg

Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов прекрати бойкота на заседанията на Висшия съдебен съвет и се извини на Димитър Узунов. Но отправи и категоричен призив към премиера Бойко Борисов: „Разкрийте истината кой ви прати есемеса!“ Темата засяга независимостта на съдебната власт и трябва да бъде изчистена, обяви Панов. И се зарече, че няма да остави нещата така.

Скандалът гръмна в края на януари, когато стана ясно, че от ВСС онлайн докладват на Борисов какво правят. Тогава Панов призова новия представляващ Узунов да покаже телефонна разпечатка като най-заподозрян за автор на съобщенията. Узунов изиска разпечатка и заяви, че иска извинение.

Извинения и истини

Днес председателят на ВКС заяви: „Ако съм засегнал г-н Узунов по някакъв начин, моля да ме извини. Но с моето извинение този казус не трябва да приключва. Става въпрос за имиджа на Висшия съдебен съвет. Действията по разкриване кой е изпратил есемес има значение за начина, по който се взимат решенията и независимостта на съвета.

Ако не го направим, значи всички са в кюпа и всички са маскари. Този, който е изпратил есемес, трябва да понесе своята отговорност.

Ако има член на ВСС, който се отчита на политици и използва своето познанство, за да въздейства на други – тогава неразкриването на истината засяга независимостта“. И се обърна към Борисов: „Помогнете ни, въвличането ви в тази интрига влияние върху всички институции. От разкриването на подателя ще спечели държавникът Борисов“.

Лайтмотивът за политическата реч – подновен

Димитър Узунов каза, че приемал извинението. Светла Петкова от ВСС обаче използва появата на Панов, за да го нападне. С лайтмотива, че държи политически речи.

Петкова каза: „Приятно се изненадах, че сте тук в залата и съм доволна, че се извинихте на представляващия, може би трябваше да се извините и на останалите. Но вие все още продължавате да нагнетявате тезата, че ние сме виновни и маскари, защото не сме открили кой е изпратил есемеса. Навършва се една година от встъпването ви длъжност. През последната половин година ни занимавате с политически въпроси. Не желая в заседателната зала на ВСС вие непрекъснато да се мъчите и да оправяте взаимоотношенията си премиера. Чувам политически изказ. Знаете с какви усилия станахте председател. Не знам за едната година какво сте направили като председател. Смятам, че до края на месеца трябва да ни дадете отчет за свършеното във ВКС през тази година“.

10 разпечатки, няма адресат Борисов

Направени са общо 10 разпечатки от телефоните на членове на ВСС и в нито една няма адресат Борисов, стана ясно от последвали изказвания. В 7 от тях няма регистрирани есемеси, в три има. Една от тези разпечатки е на Магдалена Лазарова, която обясни, че е изпратила поздравление за рожден ден до колежка от Инспектората.

Галя Георгиева от ВСС поиска и Лозан Панов да даде своята разпечатка. Нося я, отговори и той. А пред журналисти обясни, че тя е запечатала два проведени от него телефонни разговора – един със съпругата му и втори с премиера Борисов. „Обадих му се да му кажа, че съм направил препратения ми от него есемес публично достоние“, каза съдия №1.

Ако ще се отчита Панов, да го направи и Цацаров

А на обвиненията на Петкова реагира Соня Найденова. „Г-н Панов на мен няма за какво да ми се извинява, не се чувствам засегната. Аз нямам регистрирани съобщения. Що се отнася до политиката – ние трябва да изпълняваме политика, която е за управление на съдебната власт и защита на нейната независимост. Нека не вкарваме г-н Панов в друга въртележка. Ако той е вършил политика, както беше призивът за оставка на министъра на правосъдието и за докладване на поведението му на министър-председателя, та да му търсел отговорност? (Призивът бе отправен от мнозинството във ВСС по повод Христо Иванов – б.р.). А ако кажем, че председателят на ВКС е отговорен пред съвета и трябва да ни дава отчети, на същото основание трябва да поискаме същото и от останалите двама големи – главния прокурор и председателя на ВАС“, категорична бе Найденова.

„Законът казва кой на кого кога дължи отчет. Ако тезата е, че Панов дължи отчет, това не отговаря на положенията в закона“, реагира Сотир Цацаров. Главният прокурор даде да се разбере, че той очевидно няма намерение да си вади разпечатка. „Да оставим въпроса за накрая, а всеки да прецени дали да участва в този цирк. Ако с това ще започваме, аз ще ви пожелая лека работа“, заяви Цацаров.  Георги Колев също не е дал разпечатка.

About Елена Енчева

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.