Последни новини
Home / Коментари /  Адвокат Йосиф Герон: Работата на адвоката в София  става невъзможна!

 Адвокат Йосиф Герон: Работата на адвоката в София  става невъзможна!

Defakto.bg

На 07 февруари т.г.  предстои балотаж за ръководството на Софийската адвокатска колегия.    Едва ли някой не е наясно, че аз съм сред основните критици на дейността на Висшия адвокатски съвет,  независимо от добрите колегиални отношения с голяма част от членовете му. Такива са и повечето членове на инициативния комитет. Въпросите не са личностни, а принципни за центъра на внимание на работата на Софийския адвокатски съвет (САдС) и Висшия адвокатски съвет (ВАдС), които съм изказвал многократно и представих в електронен вид преди годишното събрание. Това са моите съображения да участвам в инициативния комитет и подкрепя кандидатурата на Ивайло Данов за председател на Софийския адвокатски съвет и предложения от него екип за органи. Убеден съм, че колегата Данов и екипът му имат визия и амбиция за промяна в най-важните насоки на работата на Софийски адвокатски съвет, и чрез делегатите да повлияят за промяна на политиката, тактиката и стратегията на ВАдС.   Ще припомня някои от основните ми тези.

Въпреки всичките призиви и обещания за промяна, досега такава съществена не настъпва.  Както САдС, така и ВАдС

            продължават да се занимават

           с вътрешни доморасли проблеми

Почти никаква промяна няма в засилване на авторитета както на адвокатурата като институция, закрепена в Конституцията на Република България, така и на Софийския и Висшия адвокатски съвет и адвокатите като цяло. Ситуацията в София е особено критична. Всички познати ни вече от години недъзи в отношението на съдии и прокурори към адвокатите се засилват. Работата на адвокатите с всеки изминал ден става все по-трудна и дори невъзможна.

Почти с нищо не се променя отношението на съдебните служители към адвокатите. Продължава

                                   порочната практика

                                в софийските съдилища

за всяко незаверено копие да се пускат молби и да се чака резолюция на съдиите.

Сред много от съставите на софийските съдилища започна да се шири практиката месеци наред да не се пипат постъпилите искови молби, при което има фрапантни случаи поискани съдебни удостоверения за данъчни оценки и скици с исковата молба да не се издават дори една година.

Продължава порочната практика искови молби да се оставят без движение по три, четири и повече пъти. Нищо не се променя и с достъпа на адвокатите до делата. Потъвайки в редица съдебни кабинети „на доклад“, делата преседяват там почти целия период между две заседания.

Продължава бавенето на произнасяне в закрито заседание, както и произнасянето на частни жалби от Софийски градски съд. Въпреки известното подобрение, продължава неоправданото с нищо бавене на редица съдии при произнасяне на крайния съдебен акт.

 Както САдС,  така и ВАдС,

 останаха напълно безучастни

при инициирането на обществен отзвук срещу лавината от тълкувателни решения на ВКС, които често се приемат с 50-60 особени мнения, които променят драстично съдебна практика, наложена от приемането на законите, които тълкуват, тълкувателни решение по въпроси, по които никога не е имало и няма спор в правната теория. Даването на становища по конкретни тълкувателни дела от Висшия адвокатски съвет в никакъв случай не е достатъчно. Тази ситуация ни изправя пред невъзможността да дадем консултация относно възможния изход по което и да е дело, тъй като в хода на процеса се сменя утвърдена практика като действието на решениея е ex tunc. И този мандат нищо не се направи за многократно предлаганата и ужким приемана анкета между адвокатите относно тяхното мнение за съдиите по въпроси извън вътрешното им съдийско убеждение.

Нито Софийския адвокатски съвет, нито Висшия адвокатски съвет имат PR стратегия, с която да убеждават гражданите и стопанските субекти, че

                 адвокат трябва да се търси преди,

                а не след като се случи събитието,

 

че гражданите нямат работа без адвокат при нотариус, съдебен изпълнител, брокер, строителен предприемач или банка. Дори законопроектът за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата така беше представен пред обществото, че наред със спорните текстове, практически то се настрои и към целия проект, и към адвокатурата като цяло. Не приемам, че следва Софийският адвокатски съвет да твърди, че повечето от тези въпроси са в прерогативите на Висшия адвокатски съвет, след като половината членове на Висшия адвокатски съвет са от софийската колегия.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: Защо никой не забелязва горилата в нашата конституция?!

„Не смятам, че ВКС и той си е продал душата, след като това направи ръководството …

Обективно за случая „Нексо“, КТБ и дизеловия двигател по пътя към целта

  Петър Обретенов Трябва да се признае, че България се оказа тясна за амбициите на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.