Последни новини
Home / Законът / Спешни мерки срещу „кражбите на фирми“

Спешни мерки срещу „кражбите на фирми“

Defakto.bg

Министерството на правосъдието предприема спешни мерки срещу „кражбите на фирми“ с пакет от законодателни промени, заяви Екатерина Захариева пред БНР.

Следващата седмица в „Държавен вестник“ ще бъдат публикувани измененията на 2 наредби (Наредба за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори и Наредба за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър), които регламентират обединяването на регистъра на нотариусите с електронната система на Търговския регистър. Това ще позволи на длъжностните лица по регистрация да правят проверки в реално време за истинността на предоставените им документи по повод вписване на прехвърляне на дружествени дялове, смяна на управители на дружества и др., което в момента е невъзможно, обясни министър Захариева.

Проблемът е стар, по него активно работеха и предишните екипи на министерството.

Изключително важно за ограничаване на този вид злоупотреби са и промените в Наказателния кодекс (НК) и Търговския закон (ТЗ), които вече са подготвени от Министерството на правосъдието, подчерта Захариева днес.

„В момента престъпленията, свързани с „кражбите на фирми“ се третират като документни престъпления, за които се предвижда до 2 години лишаване от свобода. Предвидили сме нов изричен текст в НК в случаите на т. нар. обсебване на фирма, за което наказанието ще бъде от 1 до 6 г. лишаване от свобода, а при претърпени големи имуществени вреди са предвидени квалифицирани състави “, каза Захариева.

Промяната в ТЗ пък регламентира нотариално да се заверява не само подписът, но и съдържанието на документите, с които се продават дружества и прехвърлят фирми. Екатерина Захариева изрази надежда, че този комплект от мерки не само ще служи за превенция, но и силно ще ограничи този вид престъпления.

Прокурорските началници – с по-малко права

Горестоящият прокурор да дава задължителни указания на подчинените само по отношение на законността.  Това е една от промените в Закона за съдебната власт, които ще бъдат предложени, каза още Екатерина Захариева. Пакетът от промени ще уреди и отчитането на обвинител №1 пред ВСС и парламента, както и изслушването му от депутатите по проблемите на противодействието на престъпността, както предвидиха последните поправки в Конституцията.

Темата за прокуратурата бе сериозно засегната и в последния доклад на Брюксел. Законът сега регламентира, че указанията на горестоящия прокурор са писмени и задължителни за подчинените. Проектът, подготвен от екипа на предишния министър Христо Иванов, предвиждаше и децентрализация на обвинението (предложено и от самия Сотир Цацаров), закриване на Върховната административна прокуратура, което срещна отпор от върховете на обвинението и ред други изменения.

„Стъпваме на проекта, изработен от предишния екип на Министерството на правосъдието”, уточни днес Захариева.

„Външният поглед много често е добър и това е полезно“, бе коментарът й за новината, че британски експерти ще ни консултират по съдебната реформа в частта ѝ относно Висшия съдебен съвет и прокуратурата. „Въпреки че са с различна система, те пък имат много добри практики по отношение на мениджмънта на прокуратурите и на съдилищата”, посочи министърът.

Интересът на българите зад граница към съдебната реформа е голям, но истината е, че 25 години се реформираме и все още не сме там, където искаме да бъдем, каза още Екатерина Захариева.

Министерството на правосъдието е направило пълен анализ на препоръките в евродоклада. „Помолихме колегите да го допълнят до 12-ти февруари и ако може всяка институция да даде срок за изпълнение на мерките. Хубаво да има ясен план за действие още на следващото заседание на съвета за съдебна реформа, защото той е създаден именно да координира, както мерките по стратегията, така и препоръките, които имаме от доклада.“, каза тя. Една от най-критикуваните институции ВСС обаче този четвъртък така и не набеляза своите мерки в отговор на критиките и извънредно ще се събира по темата на 11 февруари.

По повод работата на ВСС, министър Захариева заяви, че най-важното е членовете му да се фокусират в спешен порядък върху задачите, които предстоят пред тях. Призна, че в първите заседания, на които е присъствала като председателстваща ВСС, членовете му изглеждали като хора, които не се изслушват и които са натрупали лични отношения, но напоследък тонът им бил станал по-добър.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.