Последни новини
Home / Законът / Спешни мерки срещу „кражбите на фирми“

Спешни мерки срещу „кражбите на фирми“

Defakto.bg

Министерството на правосъдието предприема спешни мерки срещу “кражбите на фирми” с пакет от законодателни промени, заяви Екатерина Захариева пред БНР.

Следващата седмица в „Държавен вестник“ ще бъдат публикувани измененията на 2 наредби (Наредба за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори и Наредба за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър), които регламентират обединяването на регистъра на нотариусите с електронната система на Търговския регистър. Това ще позволи на длъжностните лица по регистрация да правят проверки в реално време за истинността на предоставените им документи по повод вписване на прехвърляне на дружествени дялове, смяна на управители на дружества и др., което в момента е невъзможно, обясни министър Захариева.

Проблемът е стар, по него активно работеха и предишните екипи на министерството.

Изключително важно за ограничаване на този вид злоупотреби са и промените в Наказателния кодекс (НК) и Търговския закон (ТЗ), които вече са подготвени от Министерството на правосъдието, подчерта Захариева днес.

„В момента престъпленията, свързани с „кражбите на фирми“ се третират като документни престъпления, за които се предвижда до 2 години лишаване от свобода. Предвидили сме нов изричен текст в НК в случаите на т. нар. обсебване на фирма, за което наказанието ще бъде от 1 до 6 г. лишаване от свобода, а при претърпени големи имуществени вреди са предвидени квалифицирани състави “, каза Захариева.

Промяната в ТЗ пък регламентира нотариално да се заверява не само подписът, но и съдържанието на документите, с които се продават дружества и прехвърлят фирми. Екатерина Захариева изрази надежда, че този комплект от мерки не само ще служи за превенция, но и силно ще ограничи този вид престъпления.

Прокурорските началници – с по-малко права

Горестоящият прокурор да дава задължителни указания на подчинените само по отношение на законността.  Това е една от промените в Закона за съдебната власт, които ще бъдат предложени, каза още Екатерина Захариева. Пакетът от промени ще уреди и отчитането на обвинител №1 пред ВСС и парламента, както и изслушването му от депутатите по проблемите на противодействието на престъпността, както предвидиха последните поправки в Конституцията.

Темата за прокуратурата бе сериозно засегната и в последния доклад на Брюксел. Законът сега регламентира, че указанията на горестоящия прокурор са писмени и задължителни за подчинените. Проектът, подготвен от екипа на предишния министър Христо Иванов, предвиждаше и децентрализация на обвинението (предложено и от самия Сотир Цацаров), закриване на Върховната административна прокуратура, което срещна отпор от върховете на обвинението и ред други изменения.

„Стъпваме на проекта, изработен от предишния екип на Министерството на правосъдието”, уточни днес Захариева.

“Външният поглед много често е добър и това е полезно”, бе коментарът й за новината, че британски експерти ще ни консултират по съдебната реформа в частта ѝ относно Висшия съдебен съвет и прокуратурата. “Въпреки че са с различна система, те пък имат много добри практики по отношение на мениджмънта на прокуратурите и на съдилищата”, посочи министърът.

Интересът на българите зад граница към съдебната реформа е голям, но истината е, че 25 години се реформираме и все още не сме там, където искаме да бъдем, каза още Екатерина Захариева.

Министерството на правосъдието е направило пълен анализ на препоръките в евродоклада. „Помолихме колегите да го допълнят до 12-ти февруари и ако може всяка институция да даде срок за изпълнение на мерките. Хубаво да има ясен план за действие още на следващото заседание на съвета за съдебна реформа, защото той е създаден именно да координира, както мерките по стратегията, така и препоръките, които имаме от доклада.“, каза тя. Една от най-критикуваните институции ВСС обаче този четвъртък така и не набеляза своите мерки в отговор на критиките и извънредно ще се събира по темата на 11 февруари.

По повод работата на ВСС, министър Захариева заяви, че най-важното е членовете му да се фокусират в спешен порядък върху задачите, които предстоят пред тях. Призна, че в първите заседания, на които е присъствала като председателстваща ВСС, членовете му изглеждали като хора, които не се изслушват и които са натрупали лични отношения, но напоследък тонът им бил станал по-добър.

 

About Елена Енчева

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.