Последни новини
Home / Законът / Цацаров поиска имунитета на депутат от ГЕРБ

Цацаров поиска имунитета на депутат от ГЕРБ

Defakto.bg

 

Иван Миховски, депутат от ГЕРБ
Иван Миховски, депутат от ГЕРБ

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ГЕРБ Иван Миховски, съобщи пресцентърът на ВКП.

Искането е поповод проверка на Софийска градска прокуратура за причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост при пътно- транспортно произшествие, пише в съобщението. Събраните досега данни сочат, че депутатът Миховски е осъществил състава на престъпление по транспорта – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „Б“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

На 02.10.2015 г. около 19.50 часа в гр. Троян по ул. „Васил Левски“ Иван Миховски управлявал л.а. „Мерцедес С 350“ с посока на движение от центъра на населеното място към  Ловеч. По същото време в гр. Троян, по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ се движила пешеходката М. Т. Достигайки кръстовището между ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и ул. „Васил Левски“, М.Т. предприела пресичане на пътното платно на ул. „Васил Левски“. Движейки се с несъобразена скорост, Миховски   блъснал с предната лява част на автомобила си пешеходката М. Т. По този начин  народният представител причинил по непредпазливост средна телесна повреда на пострадалата, изразяваща се във фрактура на горно и долно рамо на дясно пубисна кост, довело до трайно затруднение на долните крайници за срок около 3-4 месеца.

Иван Миховски бил изпробван за употреба на алкохол с техническо средство – дрегер „Алкотест“, който отчел положителен резултат, а именно 0,48 промила на хиляда. На Миховски е съставен aкт за административно нарушение на чл. 116 от Закона за движение по пътищата. Актът е подписан от Миховски без възражения.

Законова пречка за наказателното преследване на Иван Миховски е обстоятелството, че към настоящия момент същият е народен представител в 43-то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет.

Главният прокурор е сезирал Народното събрание на Република България, тъй като съгласно чл. 70, ал.1 от Конституцията в тези случаи НС  е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършеното от народния  представител престъпление  от общ характер – чл. 343, ал. 1, б. „Б“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, посоча съобщението на прокуратурата.

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

За трети път обявиха конкурс за шеф на Апелативната специализирана прокуратура

Рестарт на конкурса за нов ръководител на Апелативната специализирана прокуратура (АСП) обявиха кадровиците днес. Нов …

Прокурорската колегия отстрани от длъжност столична следователка, обвинена в хулиганство

Единодушно, с 10 „за“, Прокурорската колегия отстрани от длъжност Надежда Куюмджиева, следовател с средствения отдел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.