Последни новини
Home / Законът / Цацаров поиска имунитета на депутат от ГЕРБ

Цацаров поиска имунитета на депутат от ГЕРБ

Defakto.bg

 

Иван Миховски, депутат от ГЕРБ
Иван Миховски, депутат от ГЕРБ

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ГЕРБ Иван Миховски, съобщи пресцентърът на ВКП.

Искането е поповод проверка на Софийска градска прокуратура за причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост при пътно- транспортно произшествие, пише в съобщението. Събраните досега данни сочат, че депутатът Миховски е осъществил състава на престъпление по транспорта – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „Б“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

На 02.10.2015 г. около 19.50 часа в гр. Троян по ул. „Васил Левски“ Иван Миховски управлявал л.а. „Мерцедес С 350“ с посока на движение от центъра на населеното място към  Ловеч. По същото време в гр. Троян, по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ се движила пешеходката М. Т. Достигайки кръстовището между ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и ул. „Васил Левски“, М.Т. предприела пресичане на пътното платно на ул. „Васил Левски“. Движейки се с несъобразена скорост, Миховски   блъснал с предната лява част на автомобила си пешеходката М. Т. По този начин  народният представител причинил по непредпазливост средна телесна повреда на пострадалата, изразяваща се във фрактура на горно и долно рамо на дясно пубисна кост, довело до трайно затруднение на долните крайници за срок около 3-4 месеца.

Иван Миховски бил изпробван за употреба на алкохол с техническо средство – дрегер „Алкотест“, който отчел положителен резултат, а именно 0,48 промила на хиляда. На Миховски е съставен aкт за административно нарушение на чл. 116 от Закона за движение по пътищата. Актът е подписан от Миховски без възражения.

Законова пречка за наказателното преследване на Иван Миховски е обстоятелството, че към настоящия момент същият е народен представител в 43-то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет.

Главният прокурор е сезирал Народното събрание на Република България, тъй като съгласно чл. 70, ал.1 от Конституцията в тези случаи НС  е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършеното от народния  представител престъпление  от общ характер – чл. 343, ал. 1, б. „Б“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, посоча съобщението на прокуратурата.

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.