Последни новини
Home / Законът / Бисеров няма да бъде съден за пране на пари, логично, казват адвокатите му

Бисеров няма да бъде съден за пране на пари, логично, казват адвокатите му

Defakto.bg

Лилия Христовска

Христо Бисеров  няма да влезе в съда по обвинение за пране на пари,  след като  съдия Атанас Атанасов от СГС   закри съдебната процедурата срещу бившия зам.председател на парламента и доведения му син  Ивайло Главинков.  Причината е, че Софийска градска прокуратура (СГП) е прекратила разследването срещу Бисеров и  съдът е останал без  дело за разглеждане.

В края на миналата година бившият зам.-председател на НС поиска държавното обвинение или да прекрати делото, или да го внесе в съда, тъй като от  повдигането на обвинението бяха  изминали  повече от 2 години.  Подобно искане отправи  и Главинков.

Обвинението срещу двамата беше повдигнато през ноември 2013 година.   Държавното обвинение твърдеше, че двамата са „прали” пари  в периода 13 декември 2012 г. – 21 февруари 2013 г.,като са  извършили финансови операции с 314 529 щатски долара и 117 192 евро, за които са знаели или предполагали, че са придобити чрез престъпление.

По закон, съдът определи на прокуратурата срок от 3 месеца, в който делото да бъде внесено в съда или да бъде прекратено.  Преди седмица, на  3 февруари т.г. СГП е  изпратила писмо до съда, придружено с постановлението за прекратяване на производството за пране на пари.

Христо Бисеров беше предаден на съд по други три обвинения – неплатени данъци в особено големи размери (близо 19 000 лева), нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки с валутни ценности и за това, че не е декларирал пред Сметната палата пари (около 700 000 лева) по сметка в Швейцария. И по това дело обаче обвиненията не бяха доказани и на 1 декември м.г. Бисеров беше оправдан от СГС. Съдия Снежина Колева обяви в мотивите си, че  първото обвинение е останало недоказано, а останалите две били несъставомерни.

В основата на делото стоеше молба до Швейцария за вдигане на банковата тайна върху сметката на Бисеров, според твърдение на прокуратурата. Швейцарските власти обаче отказаха всякаква информация, тъй като българското обвинение не представи доказателства за пране на пари.  Освен това българската прокуратура не доказа, че именно Бисеров е собственик на въпросната сметка, нито дали тя реално съществува или отдавна е закрита.

„Друго не можеше и да се случи, заяви за Defactolegal  адвокатът на Бисеров  Христо Ботев. Без никакви доказателства и разследване бяха повдигнати тежки обвинения, които не бяха доказани и  финалът е логичен, добави той.

Защитникът обаче е озадачен от изявлението на главния прокурор Сотир Цацаров  по една телевизия, че по случая  „Бисеров” „политиците са хвърлили три листа  хартия в прокуратурата” и  я оставили да се оправя сама. „ Значи прокуратурата не е имала никакви данни за извършено престъпление, но  е образувала делото, едва ли не, за да услужи на политиците”, коментира Ботев. Той напомни, че по закон всяко  досъдебно производство  се образува само след достатъчно правни данни за извършено престъпление.

Още по темата – Казусът „Бисеров“ тъне в гафове

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.