Последни новини
Home / Казуси / Пенсия в намален размер от 1 януари 2016 година

Пенсия в намален размер от 1 януари 2016 година

Defakto.bg

 Лилия Христовска

С последните промени в  Кодекса за социално осигуряване ( Държавен вестник, бр.61 от 2015 г. ) бе въведена нова възможност за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер.  Правилото  на новия чл. 68а важи от  1 януари 2016 г. и се отнася за работници,  служители и  държавни служители,  които имат необходимия осигурителен стаж за отпускане на пенсия (по  чл. 68, ал. 2 от КСО), но не им достига  до 12 месеца възраст.

 В тези случаи  пенсията се  отпуска от датата на заявлението и се изплаща в намален размер пожизнено, казва законът. Дори и ден по-рано пенсиониране преди  навършването на възрастта, ще се отразява на размера на  пенсията и тя ще се намалява  с по 0,4 на сто за всеки месец недостигаща възраст, включително и непълен.  Така, дори ако човек подаде документите си в деня преди датата, на която навършва изискуемата възраст, този един ден ще му се води цял недостигащ месец, защото в промените в КСО  е посочено, че се  отчитат само на пълни месеци. Поправките вече са заложени с  промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

  Промените подлежат на обществено обсъждане през февруари, но ще влязат в сила със задна дата от 1 януари 2016 г. , както предвижда кодексът.
Добре е да се знае, че  отпускането на пенсия в намален размер поради недостатъчна възраст,  е различно от отпускането на  пенсия заради непълен  стаж ( чл. 68, ал. 3 от КСО).  От 1 януари т.г. законът „вдигна” бариерата пред тази пенсия, като  увеличи възрастта за придобиването й поради  недостигащ стаж.  КСО записа, че  при недостатъчен осигурителен стаж (но не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж), възрастта за пенсиониране на мъжете и жените, които не отговарят на условията (по чл. 68, ал. 1 и 2 от КСО)  се увеличава  с по два месеца годишно –  до достигане на 67 години за жените и мъжете през 2023 г.

Ето и таблица за пенсионирането при по-малък осигурителен стаж по чл.68 ал.3 от КСО

година на пенсиониране – възраст (жени и мъже) – минимален действителен осигурителен стаж (жени и мъже)

2016 – 65 г. 10 м. – 15 години
2017 – 66 г. – 15 години
2018 – 66 г. 2 м. – 15 години
2019 – 66 г. 4 м. – 15 години
2020 – 66 г. 6 м. – 15 години
2021 – 66 г. 8 м. – 15 години
2022 – 66 г. 10 м. – 15 години
2023 – 67 г. – 15 години

Правото на пенсия не се погасява по давност. Лицата, които в предходна година са изпълнили условията за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, ще могат да се пенсионират във всеки следващ момент по вече изпълнените условия и през следващите години, независимо от това дали има промени в условията за пенсиониране

  Още по темата в Условия за пенсиониране през 2016

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

ВКС образува тълкувателно дело за давностния срок за главницата по договор за банков кредит с различни падежи на вноските

Във ВКС е образувано тълкувателно дело за давностния срок за главницата по договор за банков …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.