Последни новини
Home / Законът / ВСС отложи “външните” назначения във върховните инстанции

ВСС отложи “външните” назначения във върховните инстанции

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи обявяването на “външни” конкурси за върховните инстанции – Върховния касационен съд, Върховната касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура. Става дума за 20% от вакантните длъжности, които по закон трябва да се заемат от юристи извън съдебната власт.

Това е продължението на драматичното заседание от миналия четвъртък, на което се оказа, че членовете на ВСС нямат представа по какъв механизъм се пресмятат “външните” назначени. Шефката на комисията по назначенията Милка Итова също не можа да го обясни. Но много настояваше конкурсите да не се бавят, защото “главният прокурор държи на тях”.

Днес Юлиана Колева, която оглавява правната комисия на ВСС, обясни, че алгоритъмът за “външните” не е нов, по него се работи от 2007 г. и той е в синхрон със закона. Конкурс за тях във върховните инстанции обаче засега не бе обявен. Очакват се промените в Закона за съдебната власт да коригират “външните” назначения във ВКС, ВАС, ВКП и ВАП.

Затова съветът днес гласува само конкурси за повишаване на магистрати във върховните инстанции. В този списък не е Върховният административен съд – председателят му Георги Колев е поискал допълнитени щатни бройки и въпросът още се проучва.

С решението си днес кадровиците обявиха 14 вакантни бройки във ВКС и гласуваха конкурси за 11 от тях (3 бройки са за “външни” кадри). Така на конкурс за повишаване сега изизат 4 бройки за Гражданска колегия, 2 за Търговска колегия и 5 за Наказателна колегия.

При ВКП вакантните места са 6, обявяват се 5 (1 е за “външни”).

Във ВАП има само един вакантен щат и ще се заеме чрез конкурс за повишаване.

About Елена Енчева

Проверете също

Радев наложи вето на част от промените в Изборния кодекс, гарантират служебна победа на управляващите (мотиви)

Президентът Румен Радев наложи вето върху части от Изборния кодекс с мотива, че  промените в …

Омбудсманът към Караянчева: Осигурете пълноценен достъп на медиите в парламента

   Омбудсманът доц. Диана Ковачева изпрати писмо до председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.