Последни новини
Home / Законът / Етичната комисия на ВСС проверява магистратите от КТБ

Етичната комисия на ВСС проверява магистратите от КТБ

Defakto.bg

IATODOROV Етичната комисия на ВСС е започнала проверка по изнесения от синдиците на КТБ списък за вложителите в банката. Това съобщи шефът й Ясен Тодоров.

Тепърва ще се изискват документи от синдиците и от Сметната палата по влоговете, каза Тодоров. В понеделник ще пишем на синдиците, уточни той. До един месец комисията трябва да има яснота по случая.

По принцип при установяване на нарушения може да се стигне до търсене на дисциплинарна отговорност, каза Тодоров.

Инспекция по документи

“Нека видим какво ще излезе като информация. Най-вероятно ще е дисциплинарно нарушение, за състав на престъпление в момента не се сещам”, бяха точните думи на Тодоров.  И даде да се разбере, че инспекцията им ще е по документи. Ровене по-надълбоко за фрапиращи случаи на състоятелност очевидно няма да има.

Тодоров очерта проблем – с промените в Конституцията точно такива проверки са вменени на Инспектората, но той още нямал такъв капацитет. Затова със случая се занимава етичната комисия. Ще проверяваме всички, включително членовете на ВСС, зарече се Тодоров. И определи като “внушения” зачестилите констатации, че КТБ е била банка на съдебната власт.

Мен лично ме впечатлиха влогове на хора от изпълнителната власт, каза шефът на етичната комисия. Но не назова имена и цифри. Нито на политици, нито на магистрати.

На първо четене

Обемният списък на вложителите от трите власти (46 страници) бе пуснат от синдиците на КТБ във вторник. На първо четене впечатление прави влогът на военния следовател от Плевен Валери Кръстев – над 700 хил.лв. Инспекторът Албена Костова, бивш прокурор от СГП, е отбелязана с 200 хил.евро влог. Състоятелни излизат и кадровиците от ВСС Васил Петров – сумарно с влогове за около 300 хил.лв., и Румен Георгиев – за над 200 хил.лв.

Бившият зам.-градски прокурор на София Роман Василев е отбелязан с 307 хил.евро. Но вече е извън съдебната власт и няма да бъде проверяван от етичната комисия.

На въпрос може ли един военен следовател да натрупа 700 хил.лв. на влог, Ясен Тодоров отговори: “Не знам какъв е случаят. Може да има реституция, съпругата да се занимава с бизнес…”

About Елена Енчева

Проверете също

Здравка Калайджиева: Няма по света прокуратура, която да избира председател на върховен съд

„Няма по света прокуратура, която да избира председател на върховен съд. Това е абсурдно и …

Етичната комисия на СУ “Кл. Охридски”: Петър Илиев е плагиатствал значително от дисертацията на Наталия Киселова

Предстои процедура по отстраняването му  от Юридическия факултет на  Софийския университет Заключението на Етичната комисия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.