Последни новини
Home / Законът / Министър Захариева пред посланици от ЕС: Новият Закон за съдебната власт е готов

Министър Захариева пред посланици от ЕС: Новият Закон за съдебната власт е готов

Defakto.bg

  Проектозаконът за промени в Закона за съдебната власт е готов – това е съобщила Eкатерина  Захариева на среща с посланиците на Кралство Норвегия и на Конфедерация Швейцария в четвъртък.  Събитието е съвместна инициатива на правосъдния министър и посланика на Нидерландия у нас Н.Пр. Том ван Оорсхот, представляващ нидерландското председателство на ЕС, съобши пресцентърът на правосъдното ведомство.По време на работната дискусия министър Захариева запозна посланиците с предприетите спешни действия за изработване на мерките по препоръките в доклада на Европейската комисия по Механизма и сътрудничество, хода на реформата в съдебната система, законодателната инициатива на правителството по възстановяване на инвестиционния климат в страната, чрез въвеждане на мерки срещу кражбата на фирми и работата на Съвета по актуализираната стратегия за съдебна реформа, се казва в съобщението.

Посланиците на Кралство Норвегия и Конфедерация Швейцария изразили  положителна  оценка „за темповете, с които екипът на Министерство на правосъдието изпълнява заявените законодателни приоритети и благодариха на министър Захариева за диалога и прозрачността в отношенията с другите институции“.

Късно снощи министър Захариева  депутатите от правната комисия в парламента за напредъка по съдебната реформа. Проектът обаче е разделен на две части, като първо ще бъдат внесени промените, свързани с измененията в Конституцията. Захариева отбелязва, че екипът на министерство на правосъдието работи изключително интензивно, за да спази всички срокове.

„На първото заседание на съвета бе взето единодушно решение за разделянето на законопроекта на две писти, които обаче са с много бързи скорости. Първата е свързана с измененията на Конституцията, а втората с всички останали промени. В първия законопроект сроковете са следните – 2 март приемане в Министерски съвет,“ посочи Захариева.

Проектът ще бъде внесен в парламента ведната след националния празник.  До краят на април пък ще бъде приключена работата по втората част. Освен разделянето на ВСС на две колегии, в закона ще залегне и прекият избор на членовете от квотата на магистратите.

„Останалата част е свързана с кариерното израстване на магистратите, атестирането, новите правомощия на инспектората, електронното правосъдие, реформите в прокуратурата и всички останали въпроси, които са повдигани и обсъждани“, допълва Захариева.

Тя отбелязва пред депутатите от комисията: „Ние можем да представим на вашето внимание законопроектите, но от там нататък е ваша работа да ги гласувате.“

Захариева говори и за нужните промени в Наказателния кодекс, който се пише вече повече от 6 години.

„По-добре е да се тръгне от концепцията и новостите в наказателната политика в световен мащаб, и след което да се пристъпи към измененията,“ каза тя пред журналисти след участието ѝ в комисията.

Захариева изрази подкрепа и за предложенията на „Правосъдие за всеки“, като отбеляза, че някои от техните идеи за съдебна реформа вече са намерили място в Конституцията. Тя призова да се види и произхода на парите на вложителите в КТБ, които бяха оповестени през седмицата.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.