Последни новини
Home / Законът / Съдебният съвет – с мерки, но без становище за евродоклада

Съдебният съвет – с мерки, но без становище за евродоклада

Defakto.bg

Безпрецедентно, Висшият съдебен съвет няма да излиза със становище по критиките на Брюксел в последния му януарски доклад. Това се случва за първи път в историята на ВСС, откакто сме под мониторинга на Еврокомисията. Досега кадровикът на третата власт винаги е реагирал поне с някакви оценки от типа: докладът е обективен, ще се съобразим с критиките, несправедливо сме оценени и т.н. Оценки са давани включително и от настоящия състав на ВСС в предишните 3 години.

Нов представляващ – нов курс

Сега обаче ВСС, който има нов представляващ, пое нов курс.

В рамките на 5 минути днес кадровиците единодушно, с 20 „за“ и нито 1 „против“ гласуваха мерки в отговор на евродоклада, но не и становище на съвета по него. С две думи – най-критикуваната институция замълча за критиките. А те си имаха и имена: скоропостижния край на проверката за „Яневагейт“, тоталното нежелание на съвета да се занимава със ставащи публично достояние съмнения за почтеност и законност в работата на определени магистрати и т.н.

Гласуваните мерки останаха неизвестни за публиката, няколко часа по-късно бяха публикувани в сайта на ВСС. Можете да ги видите тук.

Не настоящият, а бившият

Веднага след гласуването пред журналистите слезе не настоящият представляващ Димитър Узунов, а бившият Соня Найденова, сега само шеф на международната комисия на съвета.

На въпрос защо безпрецедентно този път ВСС няма становище по доклада, Найденова отговори: чухте обсъждането миналата седмица (на което на ясните въпроси на отделни членове мнозинството в съвета упорито отказваше да даде отговор).

Найденова изброи някои мерки. Като: постоянен мониторинг и усъвършенстване на специализираната система за случайно разпределение на делата; преглед на правилата за избор на административни ръководители, подобряване на качеството и стандартите за този избор. На базата на неблагополучията в Софийския градски съд кадровиците са се нагърбили да изведат „проблеми и от възможен системен характер“. Подобни проблеми ще се търсят и „в други органи от съдебната власт“ – прокуратурата и следствието.

Сред мерките е и разработване на правила за пряк електронен избор на членове на ВСС, което отдавна трябваше да е направено.

По предложение на Гражданския съвет ще се приеме пътна карта за цялостна уредба на експертизите.

„Одобрихме извършване на анализ на дисциплинарната практика за периода от началото на мандата на ВСС до 2015 година и преглед на практиката на ВАС. Както и прецизиране на правилата за дисциплинарната дейност, създаване на ясни стандартите за дисциплинарните наказания при отчитане на нормите за натовареност“, каза още Соня Найденова.

 

About Елена Енчева

Проверете също

ЕК откри две наказателни процедури срещу България заради несъотвествия с европейското законодателство

Европейската комисия съобщи, че открива наказателна процедура срещу България заради невъзможността за обмен на информация …

Ген. адвокат: Съдът да отхвърли жалбите на Унгария и Полша срещу обвързването на бюджета на ЕС с върховенство на закона

Жалбите нна Унгария и Полша срещу режима на обвързаност с условия за защита на бюджета …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.