Последни новини
Home / Без категория / Шефът на СГС писа на Мая Манолова: Не нападайте безпринципно съда!

Шефът на СГС писа на Мая Манолова: Не нападайте безпринципно съда!

Defakto.bg

TOPALOVНе нападайте безпринципно съда! С това послание се обърна председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов към омбудсмана Мая Манолова в открито писмо. Поводът е изявление на омбудсмана пред БНТ, че СГС участва в схема и масово издава изпълнителни листове на база на съмнителни арбитражни решения.
Публикуваме пълния текст на писмото.
„УВАЖАЕМА Г-ЖО МАНОЛОВА,
Изявлението Ви, разпространено в медиите, че Софийски градски съд „участва в схема и масово издава изпълнителни листове на база съмнителни арбитражни решения“, представлява недопустимо накърняване авторитета на съда, без да се държи сметка за обстоятелството, че същият прилага точно действащата нормативна уредба.
Именно съгласно чл. 51, ал.1 ЗМТА Софийският градски съд издава по молба на заинтересуваната страна изпълнителен лист въз основа на влязлото в сила арбитражно решение. Към молбата се прилагат арбитражното решение и доказателството, че то е връчено на длъжника по изпълнението.
СГС, на който законът е възложил изключителна компетентност за издаването на тези изпълнителни листове, дължи проверка, ограничена до формалната преценка на две предпоставки – наличие на арбитражно решение и връчването му на задълженото лице. Никакви други факти не
могат да бъдат преценявани от страна на съда. В този смисъл са редица съдебни актове на въззивната инстанция, като например ОПРЕДЕЛЕНИЕ
№ 88 ОТ 20.01.2014 Г. ПО Ч. ГР. Д. № 145/2014 Г. НА АПЕЛАТИВЕН СЪД – СОФИЯ и ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 2417 ОТ 06.10.2014 Г. ПО Ч. ГР. Д. № 3611/2014 Г. НА АПЕЛАТИВЕН СЪД – СОФИЯ, с които разпореждания на СГС, в които са изследвани въпроси, извън посочените, са отменени поради неправилно прилагане на закона.
Ако съществува проблем в начина на формиране на арбитража и процедирането му, този проблем няма как да бъде решен от Софийски градски съд, тъй като за това е необходима законодателна промяна. Обаче точното прилагане на ЗМТА и ГПК от страна на Софийски градски съд е недопустимо да бъде определяно като „участие в схема“, като подобни изказвания грубо уронват авторитета на съдебната власт.
Подобни нападки срещу Софийски градски съд от държавен орган, освен че са в явно противоречие с актуалната нормативна уредба и постановените от съда актове, не допринасят по никакъв начин за решаване на визирания в изказването Ви проблем. Напротив. Генерират
негативно отношение към съда, от което никой няма полза, като освен това е напълно необяснимо и защо Софийски градски съд се определя като участник в схема, затова че изпълнява възложени му от закона функции и при условията, установени от законодателя.

Калоян Топалов“

About Елена Енчева

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.