Последни новини
Home / Законът / Жорж Ганчев  атакува върха на Дондуков 2

Жорж Ганчев  атакува върха на Дондуков 2

Defakto.bg

 През 1995 г. Конституционният съд го извади от парламента заради двойно гражданство

Лилия Христовска

Предстоящата президентска кампания обещава да е колоритна с включването на   Жорж Ганчев в битката за Дондуков 2.  Новината за участие в президентските избори  съобщи самият той в ефира на бТВ в неделя.

„Кандидатирам се за президент, защото не мога да гледам какво става у нас. За мен е чест да бъда българин, затова съм 26 години в отечеството си”, в типичен стил обяви  Ганчев. И гарантира, че сам ще си плаща кампанията.

Ганчев е убеден, че  ще  бъде втори на изборите за президент и уточни, че ще бъде издигнат от партия Християнсоциален съюз.

wcol.fe9dc22a1273[1]
Ген.Димитър Шивиков
За вицепрезидент ще предложи ген. Димитър Шивиков, който в момента е обвинен за длъжностно присвояване на над 10 хил. лева..  „ Той е жертва на завист, но е герой”, коментира Ганчев обвинението.  Той отказа да оцени работата на сегашния президент Росен Плевнелиев, защото „този човек заслужава само мълчание“.

Това ще е четвъртият опит на политика да стигне до президентския пост. Неуспехите си досега оправда с „червено синята мъгла”, която  работела срещу него и прекършила битките му във властта.

Когато обаче тръгваш към върха трябва да си точен.

През 1995 г. Жорж Ганчев бе изваден от парламента, защото не отговаряше на условието да има само българско гражданство в изборите от 1994 г. за 37- о Народно събрание.  С решение №2 от 1995 г. КС прекрати пълномощията му заради двойно гражданство –  българско и американско. Жорж Ганчев Ганчев е бил освободен от американското гражданство с акт на Държавния департамент на САЩ едва след 31 януари 1995 г., констатира КС.

Това значеше, че към датата на изборите  – 18 декември  1994 г.  е бил нарушен чл.65 ал.1 от Конституцията, според който  „за народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма  друго гражданство,  навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода”

Вероятно, сега всички условия за участие в надпреварата на Ганчев са изрядни, защото през годините друго  фатално  изречение  е отрязвало полетът  на сериозни кандидатури към президенството.  Става дума за чл. 93 ал.3 от Конституцията, според който:  „За президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната.“
.С решение №12 от 1996 г.Конституционният съд изясни  понятието „български гражданин по рождение”, а с решение №3 от2001 г. изтълкува какво значи кандидатът за президент „ да е живял последните 5 г. в страната”. В  единия случай съдът „отказа” Георги Пирински от участие в кандидатпрезидентската кампания, защото прие,че не е българин по рождение,  а във втория – Симеон Сакскобургготски, защото не отговаряше на условията за  петте години уседналост в страната.

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.