Последни новини
Home / Законът / Министър Захариева на среща с представител на УНИЦЕФ за детското правосъдие

Министър Захариева на среща с представител на УНИЦЕФ за детското правосъдие

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева е запознала представителя на УНИЦЕФ в България Мария Конде с работата по проекта за детско правосъдие, съобщи пресцентърът на ведомството.  На срещата е присъствала и заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева.

„ Детското правосъдие е един от основните приоритети в съдебната реформа,  подкрепяни безусловно от българското правителство. В Министерството на правосъдието бе сформирана специална междуведомствена работна група, която работи в хармония с европейските норми и стандарти по отношение на наказателното правосъдие за ненавършили пълнолетие. Имаме амбицията през втората половина на 2016 година да бъдем готови с пакета от законодателни промени и да го внесем в Министерския съвет“, е посочила Захариева.

От своя страна представителят на УНИЦЕФ в България Мария Конде от името на  световната организация е заявила готовност да подкрепя промените, посредством добрите международни практики. В хода на  срещата ее взето решение в средата на март в Министерството на правосъдието да се проведе специална среща с представители на съдебната власт, неправителствения сектор и останалите ангажирани  институции, на която да се обсъдени пакетът от законодателни промени и присъстващите да дадат своите препоръки и предложения.

„Задължителното въвеждане на „сините стаи“ при изслушване на деца в досег със закона, вече е заложено в проект за промени в НПК, който поставихме на обществено обсъждане преди дни“, посочила министър Захариева.

Заместник-министър Вергиния Мичева-Русева заявила, че  в момента Министерството на правосъдието води преговори за удължаване на проект “Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие”, който е съфинансиран от швейцарското правителство,  така че в него да бъдат включени нови дейности, като разширяване на обучението на магистрати за работа с деца и на медиатори по наказателни производства.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.