Последни новини
Home / Интервю / На уроци по антикорупция от детската градина

На уроци по антикорупция от детската градина

Defakto.bg

  5651261ddbf5a10e8fcbd79aaad23bd5[1] Автор Васил Чобанов

Госпожо Николова, какво трябва да се случи, за да имаме истинска почтеност в публичния сектор, дали пък обучението по тази тема трябва да започва още в детската градина, за да имаме осезателен ефект?

Вероятно имате предвид съвета на колегите от Хърватия, които пък се позоваха на 40-годишния опит на Хонг Конг. Там наистина се започва от детската градина, за да се премине през целия образователен цикъл и на края се поставя филтър на входа на всяка администрация. За мен предварителният (и последващите) тест за почтеност е един от елементите, който трябва да присъства в избора на нови хора за държавната администрация.

Казано направо, хората искат времето на стратегиите и набелязването на мерки срещу корупцията да е приключило и да имаме реални действия.

Хората очакват нещата да се случват, А липсата на резултати е видима на фона и при наличието на добре развита система за проверки на доходи и имущества, многобройни инспекторати, все по-сложни декларации. Хората очакват присъди и то в един наистина чувствителен висок сектор на обществото, където се разпределя обществен ресурс.

В такъв момент стават известни двама окръжни шефове в полицията, които прикриват явни престъпници. Какви присъди да искаме, след като това се знае от хората?

За съжаление част от полицаите злоупотребяват с правомощията, които имат, и това често е видимо за обществото. Хората в малките населени места добре знаят какво прави прокурорът, какво прави началникът на полицията, къде ходи съдията. Те знаят, че често присъстват на една и съща маса с лица с подозрителен бизнес, с лица с необяснимо богатство и всички дружно и щастливо си живеят.

Ако хората престанат да ги виждат заедно, това ли ще бъде знакът, че нещо се променя, и държавата реално се противопоставя на неследващите се материални облаги?

Всъщност тази демонстрация показва отсъствието на всякакъв срам. На това, че не са малко хората, които забравят, че има закони в България, които не само не се прилагат, но демонстративно се погазват.

Срещу грубото погазване на правилата често се противодейства със сила, дори срещу знакови фигури.

Показните акции никога не са водили до траен резултат. Те са повече за да се отчете, че нещо се прави. Но вижте колко пъти държавата бе осъждана по казуси, в които няма факти, а само екшъни.

Тръгваме тогава по дългата пътека – нови и все по-сложни декларации за притежания и нови придобивки. Вече ще се декларират бижута и картини на семейния съжител…

Вече 15 години има закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности и те се проверяват от Сметната палата. Тя, без съмнение, работи качествено, защото институцията е свързана с всички регистри в държавата. Когато се открие и най-малкото разминаване в представените факти, председателят на Сметната палата има право да поиска от директора на НАП извършването на пълна ревизия на физическото лице и на неговите фирми. Това означава армия от няколко хиляди човека. НАП има правомощието да разкрива банкова тайна и всякакво движение по сметки на проверяваните.Така че проверките са сериозни.

При толкова сериозни проверки, наистина ли всичко може да е документално вярно. Преди години едни ограбени банкови сейфове хвърлиха в тревога дори магистрати.

Често лицето документално може да е изрядно, а практически да живее с друг висок стандарт. Това е всъщност идеята за нов начин за проверка и на фактическото положение. Как това ще се случи още не мога да ви кажа, защото опитът на различините държави е различен. Аз бях впечатлена от полския опит. Директорът на полското бюро за борба с корупцията Павел Войтуник гостува в България. Той предложи да приемем корупцията като патологично, социално явление. Сред най-уязвимите от корупционен натиск сфери Войтуник посочи компютъризацията на държавния апарат, администрирането на европейските програми, екологията и обществените поръчки. Централното антикорупционно бюро, ръководено от него, е създадено през 2006 г. Той е висш полицай с впечатляваща биография. От 900 служители в бюрото 800 са под пагон. Заради това там има успех при разрешаване на конкретните случаи.

Какво ново се предлага в антикорупционния закон на г-жа Кунева и затова ли той два пъти вече се спъва в парламентарния праг?

Добрият сигнал на този закон е, че фокусът са висшите етажи на властта. В Центъра за превенция и противодействие на корупцията подходът е да се залага на превенцията. Защо да не предпазим един чиновник, пък бил той и на висша длъжност от това да стане обвиняем. Нашият народ казва, че покритото мляко котките не го лочат. Следва да се създадат гаранции, които да не го позволяват. Това е по-добрият подход и по-евтин за държавата. През последните 4 години в ЦППКОП се изгражда модерна информационно-аналитична система, която се базира на повече от 50 аналитични метода и техники. Обучават се служители от различни ведомства на централната администрация от германския експерт и автор на методологията БОРКОР г-н Ролф Шлотерер. Българската държава инвестира немалко средства за изграждането на системата. Не мога да знам доколко ще бъдат запазени едни модерни софтуерни решения, за които Центъра работи с фирма „Инит” АД, която пък е партньор на федералното министерство на външните работи. Много ми се иска да не затваряме в килера едни инструменти, за които са дадени немалко пари от българския данъкоплатец.

Заговорихте за нужда от политическа воля и подкрепа на замисъла на Центъра. Защото няма как да се събудим един ден, да видим в „Държавен вестник” закон за отмяна на корупционните практики и в тридневен срок тези практики да бъдат спрени.

Имаме светъл лъч в нашата практика през 2015 г. С Министерството на здравеопазването осъществихме сътрудничество за търговията с лекарства. Защото искахме нашия модел на решение да бъде приложен в практиката. В този смисъл като говоря за политическа воля, не мога да пропусна съдействието на министър Москов, който на 30 декември 2014 г. ме покани на среща и така Центърът предложи концепция за електронна борса за търговия с лекарства. Ние участвахме в създаването на Постановлението на МС, по силата на което министър Москов придобива качеството на възложител на обществената поръчка за търговия с лекарства. Фактически в този модел обединихме две идеи от нашето виждане: електронна борса и електронен каталог.

На 15 август  2015 г. бе направена и последната крачка: обявена бе обществена поръчка за закупуване на платформа, през която тази търговия ще се реализира. Това е качеството на експертните решения на Центъра, когато има воля да се приложат, можем да говорим за резултати. Ще се позова на д-р Пенков, който е заместник-министър. Той е пресметнал, че за една година ще бъдат спестени около 40 милиона лева. Това е един важен резултат и едно сериозно антикорупционно действие, което аз наблюдавам през последните години. При тази борса за лекарства всеки участник ще може да следи останалите конкуренти и техните заявки за цена. Това ще позволи да се правят промени на предложените суми до последния момент. Бъдещето е в електронните обществени поръчки.

Коя е тя?

 Елеонора Николова е родена в Русе; завършила право в СУ „Св.Климент Охридски”; Съдия и председател на русенския районен съд в продължение на 19 години; Окръжен прокурор на Русе (1992-1994 г.); Адвокат със 7-годишна практика; Кмет на Русе, подкрепен от десницата (2002-2005 г.); Депутат от листата на СДС в 40-ото народно събрание; От 17 февруари 2011 г. – зам.-директор, а от 24 април 2012 г. – и. д. директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, наричан БОРКОР.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Емилия Недева за случая „Узунов – Бобоков“: Не остана принцип от „Римска харта“ на европейските прокурори, който гл.прокурор Гешев и спецпрокуратурата да не са нарушили

  Никое незаконно действие не трябва да остава без справедливо обезщетение и никой незаконно обвинен …

Ивайло Дерменджиев: По случая „Гигова“ ВАдвС прие една декларация, в сайта се оказа друга – помпозна и нелепа срещу журналистите

Изненадващо научаваме, че позицията на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) срещу журналистическа публикация  за конфликт на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.