Последни новини
Home / Законът / Проверката на „Двете каки“ да се възобнови след нова експертиза и доклада на Брюксел

Проверката на „Двете каки“ да се възобнови след нова експертиза и доклада на Брюксел

Defakto.bg

Новонастъпили обстоятелства, както и констатациите в доклада на Брюксел – с тези мотиви членовете на ВСС Соня Найденова и Калин Калпакчиев настояват съдебният съвет да възобнови проверката си по скандала „Двете каки“. Той е известен още като „Яневагейт“. Искането им е включено в дневния ред на ВСС за 18 февруари.
След излизането на доклада на етичната комисия на 14 януари т.г. бе цитирана нова експертиза за записите, каза пред De Facto Legal Соня Найденова. А Еврокомисията заяви, че проверката е приключила при спорни обстоятелства, напомни тя. Калин Калпакчиев добави: имаше и нови твърдения на Румяна Ченалова пред медиите.
На 14 януари етичната комисия на ВСС обяви, че не е открила данни за извършени нарушения от цитираните в разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова магистрати. Нещо повече – докладът на комисията наблягаше на заключението, че и занапред подобни нарушения няма как да бъдат открити. Веднъж, защото изтеклите в медиите записи били манипулирани (според заключението на поръчана от прокуратурата експертиза), втори път – всички засегнати са отрекли казаното в тях. С изключение на Румяна Ченалова, която потвърди достоверността на разговорите. Самата Владимира Янева пък бе заявила, че няма спомен за такива (което не означава непременно, че не ги е имало).
След това заключение от сайта „Биволъ“ цитираха друга, независима експертиза, според която манипулация на записите няма.
А проверката бе на прицела на общественото внимание, защото разговорите между двете съдийки разкриваха същинските механизми за вземане на решения в третата власт (от типа кой да бъде „опраскан“ и кой спасен) и цитираха имената на високопоставени магистрати и кадровици – Сотир Цацаров, Георги Колев, Димитър Узунов, Ясен Тодоров, Милка Итова.
Дали инициативата на Найденова и Калпакчиев ще е успешна? Въпрос на близко бъдеще – достатъчно е „за“ възобновяването на проверката да гласуват повече от половината от присъстващите на заседанието на ВСС кадровици. Засега обаче везните клонят към отрицателен отговор. „Двете каки“ поставят търде болезнени за ВСС проблеми, удрят в сърцевината на задкулисието.

About Елена Енчева

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.