Последни новини
Home / Законът / Съдебният съвет започна проверката за КТБ с три писма

Съдебният съвет започна проверката за КТБ с три писма

Defakto.bg

Проверката на етичната комисия на Висшия съдебен съвет за магистратите със сметки в КТБ започва с три писма. Това реши комисията днес, съобщи председателят й Ясен Тодоров. Проверката тръгва след като от публикувания миналата седмица от синдиците списък на вложителите във фалиралия трезор излезе, че повечето са магистрати – съдии, прокурори и следователи. Това пък повлече обобщения, че КТБ е била банка на съдебната власт.
В писмото си до синдиците на Корпоративна търговска банка членовете на комисията искат да им се изпратят оригиналните списъци на вложителите. И, което е по-важно – движенията на парите да се разбият по години, ако е възможно. Искането не е случайно – публикуваният от синдиците списък е за последните 5 години до затварянето на банката през 2014 г. Така не става ясно дали посочените суми са постъпления през целия период или са вложени накуп.
След получаването на отговора от синдиците ще последва писмо до Сметната палата с искане да се проверят за съответствие подаваните от магистратите-вложители декларации в публичния регистър.
Третото писмо ще е до НАП. От приходната агенция ще се търси отговор дали е констатирала разминавания между декларирани приходи и платени данъци от съдиите, прокурорите и следователите в списъка.
Едва след получаването на тези данни етичната комисия на ВСС ще обсъди има ли данни за нарушения и, съответно, търсене на дисциплинарна отговорност от въпросните магистрати. „Трябват ни по-конкретни сведения, иначе ще излезе, че да си вложител в банка е нещо лошо“, каза Ясен Тодоров. А и вече са получени устни сведения от магистрати, че списъкът на синдиците е заблуждаващ.
Какво ще стане, предстои да видим. Но могат да се направят някои предположения. Например, че синдиците ще отговорят, че не е възможно да дадат разбивки на сумите на вложителите по години. От Сметната палата пък ще кажат, че без тази информация няма как да проверят лъгали ли са магистратите в публичния регистър. Това вече беше подсказано от одитната институция. При липса на конкретика не е ясно и какви проверки ще прави НАП.
Въпросните списъци станаха публични с поправки в закона, предизвикани от скандала КТБ. Прокламираната цел бе ставащото в банката да излезе наяве.
Нищо чудно накрая да се окаже, че цялата пара е отишла в свирката. След като в този им вид списъците очевидно не могат да провокират проверки по същество, които да извадят наяве как и откъде вложителите на КТБ от трите власти са трупали парите си, те се обезсмислят. Впрочем, една цел вече е постигната – магистратите излязоха „черните овце“ от КТБ.

About Елена Енчева

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.