Последни новини
Home / Казуси / За заемане на държавна служба се напуска без предизвестие

За заемане на държавна служба се напуска без предизвестие

Defakto.bg

 ВЪПРОС: Може ли да прекъсна трудов договор в частна фирма без предизвестие, при условие че минавам на държавна служба? – пита И. Д. от Варна

ОТГОВОР: Да, можете да прекратите трудовия договор писмено, без предизвестие, за да постъпите на държавна служба. В този случай трудовото правоотношение се прекратява от момента на получаването на писменото изявление на работника или служителя за прекратяването.

Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие и в други случаи, изрично предвидени в закона. Например, когато не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи.

Без предизвестие се напуска и когато работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по Кодекса на труда или по общественото осигуряване. А също и когато работодателят неправомерно промени мястото или характера на работата или уговореното възнаграждение, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с КТД, или установени с нормативен акт. Служител, който преминава на платена изборна работа, постъпва на научна работа въз основа на конкурс, продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура, също може да напусне без предизвестие. Това право има и възстановен на работа по съответния ред поради признаване на уволнението за незаконно, за да заеме работата, на която е възстановен, както и работник или служител, на когото работодателят е предоставил неплатен отпуск без негово съгласие, и т.н.

Добре е да се знае, че от срочен трудов договор, сключен за определено време или за заместване на отсъстващ работник или служител, може да се премине на друга работа за неопределено време също без да се отправя писмено предизвестие до работодателя.

Справка: чл. 327, ал. 1 и чл. 335, ал. 2, т. 3 от Кодекса на труда.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Васил Петров: Издръжка на дете в брачен договор,  допустимо определяне и ред за присъждане*

Д-р Васил Петров,  съдия в Софийския районен съд   1.Увод Семейният кодекс от 2009 г. …

Родителите на деца, върнати от училище и градина вкл. и заради карантина, имат право на болничен

Родителите на деца, върнати от детско заведение (детска градина или ясла), вкл. и заради карантина, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.