Последни новини
Home / Законът / Вложителите в КТБ – в нова въртележка

Вложителите в КТБ – в нова въртележка

Defakto.bg

Вложителите в КТБ се завъртат в нова въртележка – за отстояване на вземанията си от фалиралия трезор.
Днес изтича срокът, в който те и останалите кредитори можеха да оспорят решенията на синдиците Ангел Донов, Кристи Маринова и Лазар Илиев за признатите от тях вземания. Оттук нататък има думата съдът. Но краят на този път е далечен.
Според Закона за банковата несъстоятелност след получаване на молбите от кредиторите, синдиците съставят списък на признатите вземания, като с приоритет са тези на държавата, вложителите остават в последните редове. Става дума за онези, чиито влогове са надхвърляли гарантирания размер от 196 хил.лв. и имат право да претендират за остатъка от парите си в производството по несъстоятелност на банката.
Срещу списъка на признатите вземания бяха подадени 534 оспорвания от кредиторите. Последваха становища на синдиците, които вече се обжалват пред съда по несъстоятелността – за КТБ това е Софийският градски съд. Именно срокът за това обжалване изтича днес.
Жалбите обаче не отиват директно в СГС. Те се подават чрез синдиците, които в двуседмичен срок трябва да ги обобщят и препратят на съда. Едва след това се насрочват открити заседания с призоваването на синдиците и кредитора. Съдебното решение излиза в едномесечен срок. Ако е в полза на кредитора, вземането му влиза в списъка на приетите.
След разпращането на окончателните решения на синдиците пред БНР Вера Ахундова от сдружение „Ние, гражданите“ прогнозира вълна от възражения и „абсолютно затлачване на съдебната система”. Обяви също: „Нямаме съмнения за поръчковото решение на тези дела в бъдеще време”. Мотивите – множеството възражения няма да спрат осребряването на имуществото на КТБ, а вече осребреното имущество няма как да отиде при реалните си собственици.
Казусът с фалита на КТБ още дълго ще занимава съдилищата. Същинското дело за обявяването на фалита бе спряно от последната инстанция ВКС и изпратено в Конституционния съд по принципния въпрос за представителството на трезора. А от решението на КС зависи дали делото ще финализира в касационния съд или производството трябва да се завърти отначало.
Отделно вложители заведоха дела срещу БНБ за близо петмесечната забава в изплащането на гарантираните влогове. Един от тях – военният съдия Юлиан Банков вече спечели битката на първа инстанция. Административният съд – София-град постанови, че БНБ е била длъжна да излезе с решение, че влоговете са неналични в 5-дневен срок след затварянето на банката на 20 юни 2014 г. На банков бе присъдено обезщетение от 8 627,97 лв. – лихвата за забавено изплащане на максималния гарантиран влог от 196 000 лв.

About Елена Енчева

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.