Последни новини
Home / Законът / Вложителите в КТБ – в нова въртележка

Вложителите в КТБ – в нова въртележка

Defakto.bg

Вложителите в КТБ се завъртат в нова въртележка – за отстояване на вземанията си от фалиралия трезор.
Днес изтича срокът, в който те и останалите кредитори можеха да оспорят решенията на синдиците Ангел Донов, Кристи Маринова и Лазар Илиев за признатите от тях вземания. Оттук нататък има думата съдът. Но краят на този път е далечен.
Според Закона за банковата несъстоятелност след получаване на молбите от кредиторите, синдиците съставят списък на признатите вземания, като с приоритет са тези на държавата, вложителите остават в последните редове. Става дума за онези, чиито влогове са надхвърляли гарантирания размер от 196 хил.лв. и имат право да претендират за остатъка от парите си в производството по несъстоятелност на банката.
Срещу списъка на признатите вземания бяха подадени 534 оспорвания от кредиторите. Последваха становища на синдиците, които вече се обжалват пред съда по несъстоятелността – за КТБ това е Софийският градски съд. Именно срокът за това обжалване изтича днес.
Жалбите обаче не отиват директно в СГС. Те се подават чрез синдиците, които в двуседмичен срок трябва да ги обобщят и препратят на съда. Едва след това се насрочват открити заседания с призоваването на синдиците и кредитора. Съдебното решение излиза в едномесечен срок. Ако е в полза на кредитора, вземането му влиза в списъка на приетите.
След разпращането на окончателните решения на синдиците пред БНР Вера Ахундова от сдружение „Ние, гражданите“ прогнозира вълна от възражения и „абсолютно затлачване на съдебната система”. Обяви също: „Нямаме съмнения за поръчковото решение на тези дела в бъдеще време”. Мотивите – множеството възражения няма да спрат осребряването на имуществото на КТБ, а вече осребреното имущество няма как да отиде при реалните си собственици.
Казусът с фалита на КТБ още дълго ще занимава съдилищата. Същинското дело за обявяването на фалита бе спряно от последната инстанция ВКС и изпратено в Конституционния съд по принципния въпрос за представителството на трезора. А от решението на КС зависи дали делото ще финализира в касационния съд или производството трябва да се завърти отначало.
Отделно вложители заведоха дела срещу БНБ за близо петмесечната забава в изплащането на гарантираните влогове. Един от тях – военният съдия Юлиан Банков вече спечели битката на първа инстанция. Административният съд – София-град постанови, че БНБ е била длъжна да излезе с решение, че влоговете са неналични в 5-дневен срок след затварянето на банката на 20 юни 2014 г. На банков бе присъдено обезщетение от 8 627,97 лв. – лихвата за забавено изплащане на максималния гарантиран влог от 196 000 лв.

About Елена Енчева

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.