Последни новини
Home / Интервю / Михаил Екимджиев: Изглеждаме като дебили в очите на Брюксел

Михаил Екимджиев: Изглеждаме като дебили в очите на Брюксел

Defakto.bg
 • Възможно е ЕРДОГАН да ни освободи от ПЕЕВСКИ, смята адвокатът
 • Image_978118_407[1]Лилия Христовска
 • – Изненадваща или логична е новината от Брюксел, че Европейската  комисия ще вдигне наблюдението от Румъния заради реални усилия в  борбата й с корупцията, а България остава под мониторниг заради слаби резулатати в тази посока, г-н Екимджиев?
 • – Това решение на  Европейската комисия е съвсем логично на фона на диаметрално противоположните обществени процеси, които протичат в България и Румъния по отношение на борбата с корупцията, организираната престъпност  и върховенството на правото и закона.  Всички изкушени от темата виждат и чуват какво се случва в Румъния.   Като държава и общество Румъния изживява истинско очистване от посттоталитарния синдром на корупция, непотизъм и обвързаности на политици с олигарси.
 • Точно обратните процеси се забелязват в България – втвърдяване и капсулиране на тези връзки и зависимости между бизнес интереси, политици и  прокорупционното лоби в съдебната система. Особено показателен в този аспект е фактическият отказ от довършване на съдебната реформа, така както беше замислена и нейното преформатиране така, че прокуратурата, въпреки неефективността й в борбата с корупцията – да остане непокътната.  Абсолютна липса на политическа воля е и отхвърлянето на законопроекта за антикорупционния закон, който въпреки, че имаше някои технически несъвършенства, можеше да бъде приет и между първо и второ четене да бъдат подобрени конфликтните норми.
 • – Какъв бе, все пак, смисълът от деветгодишния мониторинг над България и Румъния?
 • – Мониторингът бе наложен, защото при приемането на двете страни в ЕС през 2007 г. се видя,  че двете държави все още нямат дължимото за ЕС върховенство на правото, разделение на властите и  прозрачност в управлението. С всичко това България обеща, че ще се справи в много кратко време и като общество поехме този ангажимент към европейските си партньори. Но не вярвахме, че представителите на държавата ще спъват желанието на активната част от българското общество да се стигне до този полезен за всички резулатат.
 •       Когато един човек е непълнолетен или слабоумен, му  назначават особен представител или настойник. Когато едно юридическо лице мами своите кредитори, му слагат  квестори или синдици, които го управляват. Нещо такова  е и този европейски мониторинг, защото очевидно ние се държим като тийнеджъри или като дебили в очите на ЕС и все още не сме заслужили доверието, че можем да се държим като зрели хора,  които могат да изпълняват поетите обещания и гарантират правата на българските и европейските граждани.
 • –   Пресилено ли е подозрението, че  вчерашното съобщение за спиране на процедурата по строежеа на магистрала „Хемус“, направено от премиера Бойко Борисов, прилича на  тичане пред вятъра заради задаващата се оценка  от  Брюксел, че Румъния бие корупцията, а ние – не?
 • – Едната писта за разсъждения е точно такава. Другата обаче, не изключва Реджеп Ердоган (б.р. президентът на Турция) да е  скръцнал със зъби и да е казал: Или разчиствате Пеевски и останалите, или ви пускам една порция от няколкостотин хиляди бежанци.
 • –  Звучи абсрудно.
 •  – Напълно е възможен парадкосът  Ердоган да ни освободи от Пеевски, колкото и невероятно да звучи на пръв поглед.  Не е за  пренебрегване и противопоставянето между Русия и Турция и техните лобита в България през крилата на ДПС.  Още повече, че една от фирмите, която е кандидатствала за участие в строежа на магистрала „Хемус“ е турска и се твърди, че е свързана  директно с капитали на Ердоган и на негови приближени.
 • От друга страна е факт, че нещо се случва по линия на Делян Пеевски. Миналата седмица бе обявена данъчна проверка на фирмите му, нормално, помислихме,че това е поредната пушилка, за да бъде изкаран по бял и по –чист от ангел. Почти  по същото време обаче финансовият министър  Горанов обяви,  че ще излизат данни за КТБ от доклада на наетата международна компания  „АликсПартнърс” . Вчера стана ясно ,че е ще бъде елиминиран от големите пари за строежа на „Хемус“.
 •   Натискът на ЕС е перманентен, а това че ще бъдем отделени от Румъния се говори поне от две години. Докато много по динамичен е Източният фронт. Така че аз съм склонен да заложа на геополитиката.  Но може да се използва  едното за другото, тоест, информацията за позицията на ЕК по отношение на Румъния да се изтъква на преден план, а всъщност причините да са доста по-.различни.
 •  – Възможно ли е България да е игрално поле на толкова нечисти сметки?
 • – Възможно е заради частния начин, по който се управляват публичните  институции, заради приватизирането на управлението и обвързването му с частни интереси и лични капризи и антипатии. Това е .

About De Fakto

Проверете също

Адв. Николай Хаджигенов: Онези, които наричаха полицейското насилие над протестиращите „филм на ужасите“, сега мълчат

Когато делото на Цветелина Цветкова приключи, ще се занимавам с авторката на жалбата срещу нея …

Адв. Емилия Недева за случая „Узунов – Бобоков“: Не остана принцип от „Римска харта“ на европейските прокурори, който гл.прокурор Гешев и спецпрокуратурата да не са нарушили

  Никое незаконно действие не трябва да остава без справедливо обезщетение и никой незаконно обвинен …

Един коментар

 1. Обретенов

  Тази отмяня на обществени поръчки е много показателна за това на какво дереже е правовата / според Конституцията / българска държава. Ако има обществени поръчки, при които цялата процедура е завършена и КЗС се е произнесла, че са законни / както каза ББ /,отменяването на завършен търг от Министър председателя е грубо нарушение на закона, за което държавата трябва да плати обезщетение на засегнатите страни.Но явно не сме правова държава и единствения начин да се противопоставим на мафията е да действаме извън закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.