Последни новини
Home / Законът / Юристи дискутират как да се улесни достъпа до съдебни решения на държавите от ЕС

Юристи дискутират как да се улесни достъпа до съдебни решения на държавите от ЕС

Defakto.bg
SUB2
В Съюза на юристите в България умуваха как да се улесни достъпа до съдебната практика на държавите членки на ЕС. В средата Владислав Славов, шеф на СЮБ.

Представители на Висшия съдебен съвет(ВСС)), Министерството на правосъдието, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Върховния касационен съд и Върховния административен съд взеха активно участие в дискусията по въвеждането и в България на Европейския идентификатор за съдебна практика (ECLI)

Специален гост и лектор на обсъждането бе Марк ван Опайнен, член на работната група по е-Право и е-Правосъдие към Съвета на Европейския съюз, който запозна участниците с изискванията, целите и ползите от използването на стандарта ЕCLI.

Основен инициатор и организатор на дискусията бе Апис Европа. Компанията разработва системата EuroCases. Тя е създадена по спечеления преди две години проект „Европейско и национално законодателство и съдебна практика в йерархията от свързани отворени данни“, който се реализира с подкрепата на Седма рамкова програма на ЕС.

Според госта г-н Опайнен, лесният достъп до съдебни решения на държави членки е от все по-голямо значение за укрепване на ролята на националния съдия в прилагането и спазването на правото на ЕС. Търсенето и позоваването на  съдебни решения, постановени в други държави членки, са сериозно възпрепятствани от разликите в националните системи за обозначаване на съдебната практика, в правилата за позоваване на съдебната практика и в техническите полета, описващи характеристиките на дадено съдебно решение.

За да се преодолеят тези разлики и да се гарантира достъпът и позоваването на националната, чуждата и европейската съдебна практика, Съветът на Европейския съюз е приканил държавите членки и институциите на ЕС да въведат Европейския идентификатор за съдебна практика (ECLI) с минимален набор от еднотипни метаданни за приложимата съдебна практика. Всяка държава членка, която използва ECLI, трябва да определи правителствена или съдебна организация, която да бъде национален координатор за ECLI. Националният координатор за ECLI е отговорен за установяването на списъка с кодовете на участващите съдилища, публикуването на реда, по който се съставя поредния номер, и всякаква друга информация, която е от значение за функционирането на системата ECLI. Координатор за ECLI за ЕС е Съдът на ЕС. Всяка държава членка решава дали и до каква степен да използва системата ECLI, например дали ще я прилага със задна дата към вече постановени решения или какъв да бъде броят на участващите съдилища, например само на равнище върховни съдилища или всички съдилища – отбеляза г-н Марк ван Опайнен

Членът на ВСС Светла Петкова припомни, че в резолюция от 2008-ма Европейският парламент акцентира на необходимостта от трансграничен достъп до националната съдебна практика, за да могат съдиите в отделните държави-членки да изпълняват своята роля да гарантират правилното и недвусмислено позоваване на чужди съдебни актове. Така ще се улесни преодоляване на разликите в обозначенията на приложимата съдебна практика. Включването на българската съдебна система в Европейския идентификатор за съдебна практика ще бъде предпоставка и условие за постоянно актуализиране на базата данни и свързването с надеждна среда за обмен на данни и комуникация. Съдия  Петкова напомни, че ВСС още от 2011-та има решение да бъде национален координатор на системата ECLI. В тази си роля Съветът е установил списъка с кодовете на съдилищата в република България и реда за функциониране на системата.  От началото на 2010-та година всички съдилища са започнали  да изпращат автоматизирано постановените съдебни актове. По думите на Светла Петкова през 2015-та година по проект на ВСС Електронно правосъдие – проучване и изграждане на единна комуникационна инфраструктура и електронен портал на съдебната власт е заложено нашата система да прилага ECLI номер.  Към момента в рамките на централния уеб базиран интерфейс за публикуване на съдебни актове има налични над 1 милион и 500 хиляди акта.

В рамките на дискусията бяха направени професионални презентации освен на Европейския идентификатор на съдебна практика на ECLI и на Единния портал за  електронни съдебни дела по проект на ВСС. Представена беше обновената система за справки за дела на сайта на ВКС, средата за обмен на данни и комуникация между административните съдилища в република България и на единната деловодно-информационна система (ЕДИС) за внедряване в административните съдилища с изграждане на споделен облачен център.

Специално внимание беше отделено на представянето на новата информационна система на АПИС за съдебна практика на държавите-членки по прилагане на Правото на ЕС и връзката с ECLI. По думите на презентатора г-н Христо Константинов от АПИС Европа, EuroCases е единствената по рода си правно-информационна система, предоставяща достъп до над 150 000 национални съдебни акта, свързани с прилагането на европейските норми във всички области на Правото на ЕС. Сред предимствата на системата са възможностите за свързване на различните информационни източници – европейски и национални – в удобен за потребителя формат и осигуряване на бърз и лесен достъп до данните.

Системата представя богата колекция от съдебни актове, постановени от различни юрисдикции на различни езици в обща класификация, което помага на потребителя да преодолее ефективно езиковата бариера и да намери нужните му съдебни решения в дадена тематична област, свързани с прилагането на конкретен регламент или директива.

Представени са препратки “от” и “към” документите без оглед националността на съда и възможност за търсене на релевантната съдебна практика чрез системата от изградени връзки между всички решения, цитиращи едни и същи европейски правни норми.

 

About Васил Чобанов

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.