Последни новини
Home / Законът / Задава се международна експретиза за дейността на прокуратурата

Задава се международна експретиза за дейността на прокуратурата

Defakto.bg

Експерти от Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия (ЕК) ще могат да помагат на България с независима експертиза за дейността на прокуратурата и при необходимост – за изготвянето на новата наказателна политика.  Това стана ясно след работна среща  на министъра на правосъдието Екатерина Захариева и директора на Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК – Мери Маккарти. Мерките за независима експертиза на прокуратурата се взимат  веднага след като Жан Клод Юнкер обяви, че наблюдението над Румъния ще бъде вдигнато заради добри резултати в борбата й с корупцията, докато България не може да се похвали с такива резултати.

За международна  експертиза на дейността на българското обвинение настояваше бившия правосъден министър Христо Иванов,  правителството негласно подкрепи  позицията на главния прокурор Сотир Цацаров, който бе противник на подобно наблюдение.

В хода на срещата е представена дейността на Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК и се обсъдиха възможностите за предоставяне на техническа експертна помощ за постигане на целите по препоръките в евродоклада по Менизма за сътрудничество и оценка.

Министър Екатерина Захариева очерта областите, в които ЕК може да окаже експертна помощ на България, като посочи, че най-важните сред тях са реформата в прокуратурата, изработването на нова наказателна политика и работата на вещите лица по изготвяне на съдебни експертизи. „За промените в НК се нуждаем от изцяло нова наказателна политика, съобразно европейските стандарти, реалистичният срок за тези промени е края на 2017 г.“, подчерта правосъдният министър и допълни, че има пълна подкрепа за съдебната реформа от правителството.

Правосъдният министър акцентира върху необходимостта работата по анализа на евроекспертите да започне не по-късно от средата на април т.г.

Сред коментираните възможности за осъществяването на независим анализ по отношение работата на прокуратурата бяха: отчетността, прозрачността, натовареността, кариерно развитие, системата за атестиране, обучение и повишаване, както и независим доклад за работата на разследващите органи и специализирани структури в рамките на прокуратурата.

Госпожа Мери Маккарти, заяви готовност от името на Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК, да съдейства за оказване на нужната подкрепа. Тя уточни, че ще обсъди набелязаните проблемни области с представителите на страните-членки, които вече са поели ангажимент за съдействие по изготвяне на независима експертиза.

В края на срещата бе взето решение в най-кратки срокове да се набележи общ план за продължителността на работата и конкретните сфери за действие на експертите.

About De Fakto

Проверете също

СГС отказа отвод на прокурор и адвокат по делото срещу Кристиан Николов. В единната ПРБ и Гешев можел да е обвинител

След като отказа два и постанови един отвод, в разпоредително заседание днес СГС определи, че …

„Майстора – писар в съда и неговите последователи“ – проект на съдии от Кюстендил в памет на големия художник

Окръжен съд – Кюстендил и школата по рисуване „Новите Майстори“ реализират проект „Майстора – писар …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.