Последни новини
Home / Законът / Куцкова задава дилема на ВАС

Куцкова задава дилема на ВАС

Defakto.bg

Емблематичен пример за кадруването на Висшия съдебен съвет, свързан с Нели Куцкова, отново кацна в съда.

Въпросите

Милка Панчева, Георги Георгиев и Росен Василев от Върховния административен съд (ВАС) трябва да отговорят на въпросите защо ВСС повторно отказа да избере подкрепяната от магистратите Нели Куцкова за председател на ключовия Софийски апелативен съд. И най-вече – отказът по закон ли е или заради конюнктура? Ясни и почиващи на факти ли са мотивите? Или са заменени с упоритата инатливост на безмотивието и козируването?

В последния си доклад Брюксел дебело подчерта и порица тези кадрови похвати на ВСС. Първото заседание във ВАС по казуса „Куцкова” е днес. А тя вече им е задала дилема.

Предисторията

Една от най-популярните заради откровеността и острия си език съдийки на два пъти се кандидатира за отговорния пост в САС по инициатива на колегите си след две провалени процедури във ВСС. На 30 април м.г. съдебният съвет отказа да я избере, въпреки че за качествата на Куцкова се чуха само похвали и нито една критика. Заради липсата на мотиви ВАС отмени отказа и разпореди ново заседание на кадровика по този избор.

То се състоя на 17 декември 2015 г. И схемата се повтори – с 8 „за” срещу 11 „против” и 4 „въздържали се” съдебният съвет отново отказа избор. И отново – без ясни мотиви. Нещо повече – гласуването бе предшествано от 7 изказвания в полза на Куцкова и 2 негативни, но не по същество. Ясен Тодоров заяви, че избирането на съдийката би разединило магистратите, без да сочи факти за това. А Румен Боев каза, че не винаги ВСС се бил съобразявал с мнението на съдиите от съответния съд!

Спрете производството!

Спрете призводството по делото до постановяването на тълкувателно решение на ВАС – с това искане се е обърнала сега Куцкова, която се защитава сама, към състава на съда. Тя визира образуваното тълкувателно дело № 7 от 2015 г., в което общото събрание на ВАС трябва да излезе с принципно решение за правомощията на съда да връща кадрови решения (свързани с административни ръководители) за ново разглеждане. Ако това искане не бъде уважено, Куцкова сочи, че ВСС отново е нарушил правилата за мотивираност и прозрачност в решенията си.

Думата има ВАС. Повече от година и половина Софийският апелативен съд, където се гледат на втора инстанция делата срещу хората от властта и се решават казуси за милиони, е без титулярен председател. Временно, но дълго, засега начело на САС е търговският съдия Стефан Гроздев, сочен за близък на ДПС.

About Елена Енчева

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.