Последни новини
Home / Законът / Куцкова задава дилема на ВАС

Куцкова задава дилема на ВАС

Defakto.bg

Емблематичен пример за кадруването на Висшия съдебен съвет, свързан с Нели Куцкова, отново кацна в съда.

Въпросите

Милка Панчева, Георги Георгиев и Росен Василев от Върховния административен съд (ВАС) трябва да отговорят на въпросите защо ВСС повторно отказа да избере подкрепяната от магистратите Нели Куцкова за председател на ключовия Софийски апелативен съд. И най-вече – отказът по закон ли е или заради конюнктура? Ясни и почиващи на факти ли са мотивите? Или са заменени с упоритата инатливост на безмотивието и козируването?

В последния си доклад Брюксел дебело подчерта и порица тези кадрови похвати на ВСС. Първото заседание във ВАС по казуса „Куцкова” е днес. А тя вече им е задала дилема.

Предисторията

Една от най-популярните заради откровеността и острия си език съдийки на два пъти се кандидатира за отговорния пост в САС по инициатива на колегите си след две провалени процедури във ВСС. На 30 април м.г. съдебният съвет отказа да я избере, въпреки че за качествата на Куцкова се чуха само похвали и нито една критика. Заради липсата на мотиви ВАС отмени отказа и разпореди ново заседание на кадровика по този избор.

То се състоя на 17 декември 2015 г. И схемата се повтори – с 8 „за” срещу 11 „против” и 4 „въздържали се” съдебният съвет отново отказа избор. И отново – без ясни мотиви. Нещо повече – гласуването бе предшествано от 7 изказвания в полза на Куцкова и 2 негативни, но не по същество. Ясен Тодоров заяви, че избирането на съдийката би разединило магистратите, без да сочи факти за това. А Румен Боев каза, че не винаги ВСС се бил съобразявал с мнението на съдиите от съответния съд!

Спрете производството!

Спрете призводството по делото до постановяването на тълкувателно решение на ВАС – с това искане се е обърнала сега Куцкова, която се защитава сама, към състава на съда. Тя визира образуваното тълкувателно дело № 7 от 2015 г., в което общото събрание на ВАС трябва да излезе с принципно решение за правомощията на съда да връща кадрови решения (свързани с административни ръководители) за ново разглеждане. Ако това искане не бъде уважено, Куцкова сочи, че ВСС отново е нарушил правилата за мотивираност и прозрачност в решенията си.

Думата има ВАС. Повече от година и половина Софийският апелативен съд, където се гледат на втора инстанция делата срещу хората от властта и се решават казуси за милиони, е без титулярен председател. Временно, но дълго, засега начело на САС е търговският съдия Стефан Гроздев, сочен за близък на ДПС.

About Елена Енчева

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.