Последни новини
Home / Коментари / Правителството щяло да връща 50% от данък „Уикенд”?  Да, ама не!

Правителството щяло да връща 50% от данък „Уикенд”?  Да, ама не!

Defakto.bg

 В българския  Закон за Данък добавена стойност няма текст, който да бъде разгледан и дерогиран от Европейската комисия

442[1]Автор доц.д-р Любка Ценова, данъчен консултант специално за DFL

До 1 януари 2016 г. фирмите имаха право на данъчен кредит,  т.е. да си получат обратно 100 % платеният ДДС за доставки на стоки или услуги, свързани  с фирмените колите, когато те се ползват през почивните/празничните дни.  Като се позова на чл. 26, т.1, б. „а” от Директива 2000/112/ЕО на Съвета, Министерство на финансите взе решение  от 1 януари 2016 г.изобщо да не възстановява  платеният ДДС  в описаните случаи, когато автомобилите са  ползват за лични цели.

Под натиск на бизнеса,  на  1 февруари т.г.  Дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ на министерство на финансите съобщи, че  България ще направи искане до Европейската комисия за дерогация  на посочения текст от Директивата. Тоест, ще иска  да бъде разрешено на България  да възстановява до 50% от платеният ДДС за доставки на стоки или услуги, свързани  с фирмените колите, ползвани за лични цели  през почивните /празничните дни, подобно на опита на Румъния.

Какво изключение полза  Румъния?

На 27 януари 2015 г., Съветът на министрите на финансите на ЕС (ECOFIN)  одобри  искането на Румъния да продължи да приспада данъчен кредит до 50 % за пътни превозни средства, когато те се придобиват, внасят, наемат и отдват под наем в рамките на Общността. Това право се разпростира и върху  разходите, свързани с превозните средства, включително на гориво, когато превозните средства не се използват изключително за бизнес цели.

Тази дерогация за Румъния ще се прилага до 31 декември 2017 г., като  продължава действието на друга,  изтекла  на 31 декември 2014 г.

Важно е обаче да се отбележи, че в Закона за ДДС на Румъния има текст, който предвижда правото за приспадане на данъчен кредит до 50 % за пътни превозни средства.

В българския закон за ДДС  такъв текст в момента няма!   Тогава какво точно ще  се иска от Европейската комисия, след като няма законова норма, на която да се иска дерогиране, съвсем не е ясно.  Така пък  ситуацията наподобява  имитация на загриженост.

        Процедура по дерогация

Процедурата за получаване на дерогация  по ДДС е разписана в чл.395 от Директива 2006/112/ЕО на Съвета и преминава през следните стъпки:

1/ Държава-членка, която желае да въведе мярката, изпраща заявление до Комисията и предоставя цялата необходима информация. Ако Комисията смята, че информацията не е достатъчна, тя дава срок от два месеца за  допълнение.

2/ Когато Комисията получи цялата информация,  необходима за оценката на искането, в срок от един месец препредава искането на оригиналния език, на който е изготвено, на другите държави-членки.

3/ В срок от три месеца от изпращането на съобщението, Комисията представя пред Съвета или подходящо предложение, или възражения, ако има такива.

4/ В срок общо от  осем месеца трябва да приключи цялата процедура по направеното  заявление.

5/ Само в случаи на неотложна спешност, процедурата може да приключи в 6-месечен срок след получаване на искането в Комисията от съответната държава.


  • Дерогация в законодателството на Европейските общности, означава изключение  от различни аспекти на  свободното движение на хора и за свободното движение на стоки.  ­ http://legal-dictionary.thefreedictionary.com/derogation

Данъчен кредит е правото да се  получи обратно платеният ДДС при закупуване на дадена стока или услуга.

Заглавието е на редакцията

 

 

About De Fakto

Проверете също

Обективно за случая „Нексо“, КТБ и дизеловия двигател по пътя към целта

  Петър Обретенов Трябва да се признае, че България се оказа тясна за амбициите на …

За фиксацията на Иван Гешев върху адв. Ина Лулчева и онемелия Висш адвокатски съвет

Миналата седмица в правна комисия, гл прокурор Иван Гешев,  докато  „громеше“ законопроекта  за независимото разследване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.