Последни новини
Home / Законът / След Лозан Панов – съдии и адвокати в един глас: „Стига вече толкова!”

След Лозан Панов – съдии и адвокати в един глас: „Стига вече толкова!”

Defakto.bg

След Лозан Панов и протеста на съдиите, 227 адвокати също се обърнаха към ВСС с послание: „Стига вече толкова!”

А малко по-късно в отворено писмо до шестимата от съдийската квота в съвета  Сюъзът на съдиите настоя за ясни отговори по емблематичния скандал „Двете каки“ и защита на магистратската независимост.

Нужни са спешни мерки

Като „представители на свободната и независима българска адвокатура” 227 адвокати се обявявяват срещу „публично демонстрираната липса на разделение на властите при заседанията на ВСС”, „замрялата съдебна реформа”, „липсата на открит дебат за ролята и мястото на прокуратурата”, заявяват адвокатите в писмо до съдебния съвет. Сочат също „неоснователните обвинения” към председателя на ВКС Лозан Панов заради речта му на Тържествения пленум за 135-та годишнина на съда на 11 декември м.г., както и „неприемливия резултат” от проверката на етичната комисия на ВСС, която не обяви ясно, че не са нарушени законът и етичните правила.

„Подкрепяме всяка дума от тази реч и заявяваме, че ако не бъдат взети спешни мерки от държавните институции за решаване на изключително сериозните и системни проблеми, посочени в нея, не може да има независимост на съдебната система, върховенство на закона и ефективно правосъдие”, заявяват защитниците.

Макар и отдалечено във времето от речта на Панов, която разбуни духовете, писмото на адвокатите идва в друг ключов момент – след острите критики на Брюксел към ВСС и изявлението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че мониторингът на Румъния и България може да се раздели и евронаблюдението на северната ни съседка – прекратено след предприетите там реформи в правосъдието и ефективността в битката с организираната престъпност.

А утре предстои ВСС да се произнесе по друг болезнен за системата и посочен от Брюксел проблем – за възобновяването на проверката „Двете каки”. То бе поискано от Соня Найденова и Калин Калпакчиев от ВСС.

Защо не реагирате?

„В последните два месеца в някои медии се води ескалираща кампания, насочена срещу председателя на ВКС, срещу сегашното ръководство на СГС и срещу временно изпълнявалия длъжността председател на СГС – съдия Владимир Йорданов, като в рамките на същата кампания се отправят нападки и срещу отделни съдии, и срещу ССБ. А ВСС не реагира по никакъв начин“, заявяват пък от Съюза на съдиите в писмо до Галя Георгиева, Юлия Ковачева, Милка Итова, Даниела Костова, Камен Иванов и Калин Калпакчиев от ВСС (избраниците от съдийската квота). Напомнят и за медийните изяви на премиерския съветник Яне Янев (след осъждането му за клевета последва декларация на партията на Янев РЗС за „съдебна мафия“ – б.р.).

Без адекватни отговори ВСС е подминал и гръмкия скандал със записаните разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова, подчертават от ССБ.

И заявяват: „Уважаеми членове на ВСС от съдебната квота, с оглед на изложеното считаме, че Вие следва да инициирате извършването на необходимите действия от страна на съвета за отстояване на независимостта на съда и за даване на отговор на съмненията за наличие на нелегитимни зависимости в управлението на съдебната власт. Ето защо настояваме:

  • Да предложите предприемането на конкретни действия от страна на ВСС за защита на авторитета на съдебната власт срещу водената кампания от представители на политически сили и средства за масова информация;
  • Да инициирате извършването на анализ на данните, събрани в хода на проверката на предходното ръководство на СГС, за да бъде даден ясен и категоричен отговор имало ли е корупционни практики и кои са отговорните за това лица, както и да бъде оповестено от страна на ВСС какво е развитието към настоящия момент на образуваните дисциплинарни производства по предложенията на председателя на ВКС и на предишния министър на правосъдието;
  • Да предложите на ВСС да бъдат публикувани всички материали по извършената проверка по оповестените записи на разговори с участието на Владимира Янева и Румяна Ченалова;
  • Да предложите конкретни мерки в изпълнението на препоръката в доклада на ЕК от 27.01.2016 г. за осигуряване на условия за безпристрастно разследване на различните твърдения за корупция по високите етажи в управлението на СГС.“

 

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли искането на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.