Последни новини
Home / Законът / След Лозан Панов – съдии и адвокати в един глас: „Стига вече толкова!”

След Лозан Панов – съдии и адвокати в един глас: „Стига вече толкова!”

Defakto.bg

След Лозан Панов и протеста на съдиите, 227 адвокати също се обърнаха към ВСС с послание: „Стига вече толкова!”

А малко по-късно в отворено писмо до шестимата от съдийската квота в съвета  Сюъзът на съдиите настоя за ясни отговори по емблематичния скандал „Двете каки“ и защита на магистратската независимост.

Нужни са спешни мерки

Като „представители на свободната и независима българска адвокатура” 227 адвокати се обявявяват срещу „публично демонстрираната липса на разделение на властите при заседанията на ВСС”, „замрялата съдебна реформа”, „липсата на открит дебат за ролята и мястото на прокуратурата”, заявяват адвокатите в писмо до съдебния съвет. Сочат също „неоснователните обвинения” към председателя на ВКС Лозан Панов заради речта му на Тържествения пленум за 135-та годишнина на съда на 11 декември м.г., както и „неприемливия резултат” от проверката на етичната комисия на ВСС, която не обяви ясно, че не са нарушени законът и етичните правила.

„Подкрепяме всяка дума от тази реч и заявяваме, че ако не бъдат взети спешни мерки от държавните институции за решаване на изключително сериозните и системни проблеми, посочени в нея, не може да има независимост на съдебната система, върховенство на закона и ефективно правосъдие”, заявяват защитниците.

Макар и отдалечено във времето от речта на Панов, която разбуни духовете, писмото на адвокатите идва в друг ключов момент – след острите критики на Брюксел към ВСС и изявлението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че мониторингът на Румъния и България може да се раздели и евронаблюдението на северната ни съседка – прекратено след предприетите там реформи в правосъдието и ефективността в битката с организираната престъпност.

А утре предстои ВСС да се произнесе по друг болезнен за системата и посочен от Брюксел проблем – за възобновяването на проверката „Двете каки”. То бе поискано от Соня Найденова и Калин Калпакчиев от ВСС.

Защо не реагирате?

„В последните два месеца в някои медии се води ескалираща кампания, насочена срещу председателя на ВКС, срещу сегашното ръководство на СГС и срещу временно изпълнявалия длъжността председател на СГС – съдия Владимир Йорданов, като в рамките на същата кампания се отправят нападки и срещу отделни съдии, и срещу ССБ. А ВСС не реагира по никакъв начин“, заявяват пък от Съюза на съдиите в писмо до Галя Георгиева, Юлия Ковачева, Милка Итова, Даниела Костова, Камен Иванов и Калин Калпакчиев от ВСС (избраниците от съдийската квота). Напомнят и за медийните изяви на премиерския съветник Яне Янев (след осъждането му за клевета последва декларация на партията на Янев РЗС за „съдебна мафия“ – б.р.).

Без адекватни отговори ВСС е подминал и гръмкия скандал със записаните разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова, подчертават от ССБ.

И заявяват: „Уважаеми членове на ВСС от съдебната квота, с оглед на изложеното считаме, че Вие следва да инициирате извършването на необходимите действия от страна на съвета за отстояване на независимостта на съда и за даване на отговор на съмненията за наличие на нелегитимни зависимости в управлението на съдебната власт. Ето защо настояваме:

  • Да предложите предприемането на конкретни действия от страна на ВСС за защита на авторитета на съдебната власт срещу водената кампания от представители на политически сили и средства за масова информация;
  • Да инициирате извършването на анализ на данните, събрани в хода на проверката на предходното ръководство на СГС, за да бъде даден ясен и категоричен отговор имало ли е корупционни практики и кои са отговорните за това лица, както и да бъде оповестено от страна на ВСС какво е развитието към настоящия момент на образуваните дисциплинарни производства по предложенията на председателя на ВКС и на предишния министър на правосъдието;
  • Да предложите на ВСС да бъдат публикувани всички материали по извършената проверка по оповестените записи на разговори с участието на Владимира Янева и Румяна Ченалова;
  • Да предложите конкретни мерки в изпълнението на препоръката в доклада на ЕК от 27.01.2016 г. за осигуряване на условия за безпристрастно разследване на различните твърдения за корупция по високите етажи в управлението на СГС.“

 

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.