Последни новини
Home / Законът / Героите от „Двете каки“ във ВСС спряха възобновяване на проверката

Героите от „Двете каки“ във ВСС спряха възобновяване на проверката

Defakto.bg

Героите от гръмкия скандал „Двете каки“ (известен още и като „Яневагейт“) спряха възобновяването на проверката му от Висшия съдебен съвет.

С гласовете на Димитър Узунов, Ясен Тодоров, Георги Колев, Милка Итова, поименно сочени в изтеклите разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова за „опраскването“ на правосъдието, ВСС каза „не“ на възобновяването на темата. От цитираните отсъстваше Сотир Цацаров.

С една 5 гласа „за“, 9 „против“ и 6 „въздържали се“ ВСС отказа изобщо повече да се занимава със скандала. Замесените в него не отвориха и дума да си правят отвод от гласуването. И никой не им го поиска.

Възобновяването на проверката бе предложено от Соня Найденова и Калин Калпакчиев. Те се позоваха на „събития, които променят гледната точка“ след 14 януари, когато проверката бе прекратена. А именно – заключението на Еврокомисията, че финалът никак не е бил убедителен, оставил е без отговори ключови въпроси за съдебната независимост. Както и последвала нова експертиза, публикувана в сайта „Биволъ“за достоверността на записите и нови изявления на Румяна Ченалова.

Да направим изслушванията публични!

Изслушванията, направени в етичната комисия (на Сотир Цацаров, Димитър Узунов, Георги Колев, Милка Итова, Владимира Янева и Румяна Ченалова – б.р.), да станат публични като се качат на сайта на ВСС, настоя на заседанието Калпакчиев. Мотивът – всеки да може да се запознае със съображенията на ВСС за крайния изход от проверката.

Поиска също ново изслушване на Ченалова и на сочените от нея свидетели по твърденията й за предлаган подкуп, за да спре да говори за скандала. Това би трябвало допълнително да покаже дали е достоверно казаното от уволнената съдийка.

Да се изискат разпечатки от телефонната централа на Съдебната палата, за да се види дали наистина е уговаряна среща между главния прокурор и Владимира Янева след гръмването на скандала „Червей“ за незаконните СРС, бе друго искане на Калпакчиев. (На тази среща, според казаното от Янева на записите, тя е получила уверения от обвинител №1, че нещата срещу нея ще бъдат завоалирани – б.р.)

Да се представят от прокуратурата допълнителните материали, събрани по нейното разследване „Яневагейт“, продължи Калпакчиев. Това може да помогне за вярното очертаване на фактите, мотивира се той.

И какво налага да го правим, нямаме практика да отменяме решенията си?, контрира Галя Георгиева.

„Да покажем, че по този казус имаме добра воля да си свършим работата, без да преначертаваме резултата“, отговори Калпакчиев. Обратното означава абдикация от отговорност, категоричен бе той.

Натиск върху прокуратурата?

Няма да подкрепя, отсече Георгиева. И смая публиката с аргументите си. Първо, за март във ВАС било насрочено заседание по делото на Ченалова срещу дисциплинарното й уволнение и възобновяването на проверката можело да му повлияе.

Второ, с възобновяването щял да се упражни натиск върху прокуратурата и нейното разследване!  „Много магистрати в страната казват, че с тези записи и тези есемеси си губим времето, имаме други задачи и други цели“, заключи Георгиева.

Цацаров напусна

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров безмълвно напусна заседанието, без да стане ясно дали е готов да съдейства с материали от разследването и какво изобщо мисли по въпроса.

Но речовити членове на ВСС не липсваха. „Не сме толкова големи, че покрай нас да се кара влака.  Вкарваме много течно гориво в мелницата на тези медии, които искат да превърат съдебната система в изтривалка за всички неблагополучия – ние сме виновни и за КТБ!“, патетичен бе Руен Боев. Щосе отнася до прокуратурата в НПК пишело кого имала задължение да информира тя. Най-интересно бе откритието на Боев, че „авторитетът на ВСС го съборихме преди 3 г. с първото дело за есемеси“. Поясни – имал предвид скандала с Камен Ситнилски, приключил с уволнението му. Името на Боев също бе намесено, но за него последици нямаше.

А за Красьо как можеше?

За да не бъдем ничия изтривалка, трябва да си свършим работата, отвърна Соня Найденова. И настоя – след като за прокуратурата не е било проблем да изпрати на ВСС експертизата, че записите може да са били манипулирани, да сподели и други данни. Още повече, че като участник в разговорите Ченалова потвърждава тяхната достоверност. А за друг участник (загадъчния „мъжки глас“, за който се разбра, е е на адвокат Момчил Мондешки – б.р.) прокуратурата е изяснявала дали спрямо него не са прилагани СРС.

Подобен обмен няма да е прецедент, заяви Найденова. И напомни, че пред 2009 г. по гръмкия лобистки скандал с Красьо ВСС е работил по материали от неприключило прокурорско разследване и са последвали включително  уволнения.

Приключването на казуса е важно за всички ни, не само за споменатите в записите членове на ВСС, заяви Юлия Ковачева. „Целта е не някой да бъде наказан, а да изясним фактите“, подчерта тя..

Първо данните, после ще решим

Юлиана Колева и Магдалена Лазарова предложиха компромисен вариант – първо да се изискат новите данни, после ВСС да реши дали да възобнови проверката. Колева запита и защо протоколите от всички проведени изслушвания в етината комисия не са качени на сайта, след като първоначално е имало такова решение. Не получи отговор.  Затов пък Галя Георгиева видя закономерности – записите се появили в деня, в който съветът уволнил Ченалова. А „небивалият скандал“ за есемеса, получен от Лозан Панов, излязъл в навечерието на доклада на Брюксел.

В крайна сметка мнозинството отказа и възобновяване на проверката, и компромисния вариант.

About Елена Енчева

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.