Последни новини
Home / Законът / Парламентът от раз избра 10-те инспектори на съдебната власт, Точкова благодари

Парламентът от раз избра 10-те инспектори на съдебната власт, Точкова благодари

Defakto.bg

cs400_47965[1]Без засечки, отведнъж парламентът избра новите 10 инспектори в Инспектората на съдебната власт власт.  Това стана за по-малко от час  без изказвания и обсъждане на  19-те кандидати,  въпреки, че те присъстваха в Народното събрание   Очевидно бе, че квалифицираното  мнозинство за избора на одиторите на съдебната власт бе  предварително договорено, защото без излишна врява 10  победители  получиха заветните 160 гласа.

Избраните са :  Александър Мумджиев, следовател, предложен от БСП, Генади Георгиев, прокурор (ГЕРБ) , Игнат Георгиев, съдия от ВАС (РБ), Лидия Стоянова, съдия от ВКС (ГЕРБ), Любка Кабзималска, прокурор в СРП (ДПС), Любомир Крумов, съдия от окръжен съд София (ГЕРБ), Мария Нейкова, прокурор от апелативна прокуратура София  (ПФ), Стефка Мулячка, следовател в НСлС (БДЦ), Теодора Нинова, съдия от ВКС (АБВ) и Юрий  Кръстев, съдия от ВКС (ГЕРБ).  

 Така в инспектората се озоваха пет съдии, трима прокурори и двама следователи. 

По Конституция и закон новите членове  на Инспектората ще  проверяват сроковете и движението по делата на  съдиите, прокурорите и следователите, а  след последните поправки в Конституцията, ще следят под лупа  за  почтеност в професията и конфликт на интереси и съотвествията на имуществените декларации на магистраттие. Мандатът им е за  4 години.

Мандатът на сегашния състав изтече през януари т.г.,  Миналата година . парламентът избра за главен инспектор Теодора Точкова, която ще е 5 години на поста.  Случи се след два фалстарта на процедурата. После се забави заради изискването за 2/3 мнозинство от депутатски „за” този вот.

  След избора на новите съдебни инспектори Теодора Точкова   поздрави  парламентът за „успешния и своевременен избор. “    Избраните от Народното събрание колеги са професионалисти с доказана компетентност и на тях се възлагат високи очаквания, коментира главният инспектор.   Пред Инспектората стоят нови предизвикателства, свързани с  новите контролни правомощия, нещо което  изисква допълнително много работа, сили и енергия за справяне с поставените задачи, казва Точкова.

Тя благодари  на досегашните инспектори за положените през мандата им усилия, а на новите пожелава здраве и успешна работа.

 

 

About Лилия Христовска

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Един коментар

  1. Обретенов

    Фактът, че от раз са избрани съдебните инспектори не е от добрите новини. Това означава, че изборът е резултат от политическо съгласие / за да не употребя – сделка /, а това не е най- удачния начин за избиране на инспектори с високи професионални качества и утвърден авторитет. Вземал съм участие в подобен избор – ВНС избираше съдиите – и съм наясно, че мнозинството от депутатите нямат понятие за кого гласуват и всичко се решава в партийните централи и на базата на лични връзки. Инспекторатът е създаден преди повече 100 години и е бил орган, който е имал решаващо значение за квалификацията, подбора и кариерното развитие на магистратите. Но по стария ЗУС / Закон за устройство на съдилищата/ изискванията за заемане на тази длъжност са били много по -големи и инспектор е можел да стане само този, който е преминал последователно през йерархията най- малко до председател на окръжен съд / ако е имал 5г. стаж като такъв /. Обикновено, за инспектори са командировани/ от Министъра на правосъдието – това е друга тема/ съдии от ВКС и апелативните съдилища. Това е особено важно във връзка с възобновеното / добре забравено старо / правомощие на инспекторите да анализират качеството на свършените дела. Как сега един инспектор, който отговаря на минималните изисквания /бил е 7 г. районен съдия и 5г. окръжен/, ще ревизира съдии от ВКС със стаж над 20г.? Това са само бегли бележки върху един голям проблем, който не е разрешен удачно нито нормативно, нито в персонален аспект и който ще създава затруднения в работата на съдебната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.