Последни новини
Home / Законът / Парламентът от раз избра 10-те инспектори на съдебната власт, Точкова благодари

Парламентът от раз избра 10-те инспектори на съдебната власт, Точкова благодари

Defakto.bg

cs400_47965[1]Без засечки, отведнъж парламентът избра новите 10 инспектори в Инспектората на съдебната власт власт.  Това стана за по-малко от час  без изказвания и обсъждане на  19-те кандидати,  въпреки, че те присъстваха в Народното събрание   Очевидно бе, че квалифицираното  мнозинство за избора на одиторите на съдебната власт бе  предварително договорено, защото без излишна врява 10  победители  получиха заветните 160 гласа.

Избраните са :  Александър Мумджиев, следовател, предложен от БСП, Генади Георгиев, прокурор (ГЕРБ) , Игнат Георгиев, съдия от ВАС (РБ), Лидия Стоянова, съдия от ВКС (ГЕРБ), Любка Кабзималска, прокурор в СРП (ДПС), Любомир Крумов, съдия от окръжен съд София (ГЕРБ), Мария Нейкова, прокурор от апелативна прокуратура София  (ПФ), Стефка Мулячка, следовател в НСлС (БДЦ), Теодора Нинова, съдия от ВКС (АБВ) и Юрий  Кръстев, съдия от ВКС (ГЕРБ).  

 Така в инспектората се озоваха пет съдии, трима прокурори и двама следователи. 

По Конституция и закон новите членове  на Инспектората ще  проверяват сроковете и движението по делата на  съдиите, прокурорите и следователите, а  след последните поправки в Конституцията, ще следят под лупа  за  почтеност в професията и конфликт на интереси и съотвествията на имуществените декларации на магистраттие. Мандатът им е за  4 години.

Мандатът на сегашния състав изтече през януари т.г.,  Миналата година . парламентът избра за главен инспектор Теодора Точкова, която ще е 5 години на поста.  Случи се след два фалстарта на процедурата. После се забави заради изискването за 2/3 мнозинство от депутатски „за” този вот.

  След избора на новите съдебни инспектори Теодора Точкова   поздрави  парламентът за “успешния и своевременен избор. ”    Избраните от Народното събрание колеги са професионалисти с доказана компетентност и на тях се възлагат високи очаквания, коментира главният инспектор.   Пред Инспектората стоят нови предизвикателства, свързани с  новите контролни правомощия, нещо което  изисква допълнително много работа, сили и енергия за справяне с поставените задачи, казва Точкова.

Тя благодари  на досегашните инспектори за положените през мандата им усилия, а на новите пожелава здраве и успешна работа.

 

 

About Лилия Христовска

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Един коментар

  1. Обретенов

    Фактът, че от раз са избрани съдебните инспектори не е от добрите новини. Това означава, че изборът е резултат от политическо съгласие / за да не употребя – сделка /, а това не е най- удачния начин за избиране на инспектори с високи професионални качества и утвърден авторитет. Вземал съм участие в подобен избор – ВНС избираше съдиите – и съм наясно, че мнозинството от депутатите нямат понятие за кого гласуват и всичко се решава в партийните централи и на базата на лични връзки. Инспекторатът е създаден преди повече 100 години и е бил орган, който е имал решаващо значение за квалификацията, подбора и кариерното развитие на магистратите. Но по стария ЗУС / Закон за устройство на съдилищата/ изискванията за заемане на тази длъжност са били много по -големи и инспектор е можел да стане само този, който е преминал последователно през йерархията най- малко до председател на окръжен съд / ако е имал 5г. стаж като такъв /. Обикновено, за инспектори са командировани/ от Министъра на правосъдието – това е друга тема/ съдии от ВКС и апелативните съдилища. Това е особено важно във връзка с възобновеното / добре забравено старо / правомощие на инспекторите да анализират качеството на свършените дела. Как сега един инспектор, който отговаря на минималните изисквания /бил е 7 г. районен съдия и 5г. окръжен/, ще ревизира съдии от ВКС със стаж над 20г.? Това са само бегли бележки върху един голям проблем, който не е разрешен удачно нито нормативно, нито в персонален аспект и който ще създава затруднения в работата на съдебната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.